Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Кладовище за 40 мільйонів гривень у Вінниці облаштовує фаворит департаменту капітального будівництва

Кладовище за 40 мільйонів гривень у Вінниці облаштовує фаворит департаменту капітального будівництва

ТОВ «Шляхбуд» стабільно виграє тендери у фірми колишнього керівника комунального підприємства, приватного підприємства, яке очолює помічник депутата, та ТОВ із втаємниченим місцем знаходження
Уперше товариство з обмеженою відповідальністю «Шляхбуд» потрапило у поле зору Агенції під час роботи над розслідуванням щодо діяльності фірми, яка будує паркан навколо Центрального парку.
Тоді «Шляхбуд» згадувався як один із фігурантів досудового розслідування щодо дій службових осіб департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради (надалі ДКГБ). У період з 2010 по 2013 роки вони внесли до документації з тендерних торгів недостовірні дані, внаслідок чого були укладені договори на виконання робіт з утримання шляхів за завищеними обсягами та, відповідно, завищеною вартістю у понад 300 000 гривень. Ці роботи за договорами субпідряду виконували ТОВ «Вінкомпромсервіс» та ТОВ «Шляхбуд».
Тож коли останній виграв тендер на будівництво кладовища у Сабарові вартістю 40 000 000 гривень, Агенція вирішила прискіпливіше придивитися до цієї фірми та з`ясувати, хто є конкурентами «Шляхбуду» і в чому секрет його конкурентоспроможності. Адже, за даними системи bi.prozorro, ТОВ «Шляхбуд» є головним переможцем тендерів, оголошених ДКГБ. А загалом, інформує система, виграшними були 70% усіх цінових пропозицій «Шляхбуду» в усіх тендерах, де він брав участь.
Керівник ТОВ «Шляхбуд» Анатолій Шеремета пояснює цю обставину давньою історією підприємства та потужною базою: 180 працівників, які «всі оформлені та працюють законно», 70 одиниць техніки, два асфальтних заводи.
– Чому ми не можемо вигравати? Хто з нами може конкурувати? – риторично запитує пан Шеремета.
Із префіксом «Агро-»
За інформацією Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців (ЄДР), основним видом діяльності ТОВ «Шляхбуд» є будівництво доріг та автомагістралей. Зареєстроване воно 11.12.2003 року зі статутним капіталом 125 000 гривень у с. Лука-Мелешківська, вул. Центральна, буд. 2-А. У свою чергу Youcontrol відстежує історію підприємства до 10.07.1997 року. За даними порталу, на той момент статутний капітал «Шляхбуду» становив 40 335 грн, а його засновниками були 22 сільськогосподарських колективних підприємства. Кожне з них зробило свій внесок до статутного фонду у розмірі від 190 до 1 488 гривень. Іншою була і адреса реєстрації – м. Вінниця, вул. Примакова (нині Якова Шепеля), 29. За даними офіційного сайту ТОВ, сьогодні це і є фактична адреса підприємства.
Станом на 11.12.2003 року «Шляхбуд» має вже дев`ятьох засновників, з них тільки одна юридична особа – сільськогосподарське колективне підприємство «Богатир». Решта – фізичні особи. Кожна з них внесла до статутного фонду від 8 000 до 21 000 гривень.
З того часу кількість засновників підприємства коливалась, і на сьогодні ними є семеро фізичних осіб. Тричі змінювалися і керівники «Шляхбуду». Із листопада 2010 року підприємство очолює Анатолій Степанович Шеремета.
За інформацією Youcontrol, він є одним зі співзасновників іншого приватного підприємства – «Агрошляхбуд», яке зареєстроване за тією ж адресою, що і «Шляхбуд»: вул. Центральна, 2-А в с. Лука-Мелешківська. Основний вид діяльності цього підприємства – будівництво будівель.
«Агрошляхбуд» має чотирьох співзасновників. Крім Анатолія Степановича Шеремети це Антон Григорович ПІддубчак, Петро Максимович Рудик та Олександр Олександрович Калінський.
Усі ці особи, а також Ковальчук Марія Василівна, Малигін Анатолій Олексійович та Пилявець Олександр Дмитрович на сьогодні значаться засновниками ТОВ «Шляхбуд».
За інформацією Zакупівлі. основні замовники робіт, які виконує ТОВ “Шляхбуд” – Служба автомобільних доріг у Вінницькій області Державного агентства автомобільних доріг України, Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, Департамент житлового господарства Вінницької міської ради.

За інформацією Youcontrol, за весь 2016 рік із ТОВ «Шляхбуд» було укладено 93 угоди на 97 192 254 гривень. А за перші півроку поточного – 46 на загальну суму 213 594 201 гривню.
Більшість з них була укладена за результатами допорогових закупівель, тобто таких, де проведення аукціону не передбачено і замовник напряму укладає договори із потрібним йому виконавцем. Але довелося “Шляхбуду” і позмагатися за право отримати замовлення за бюджетний кошт.

Кладовищенські перегони


Ласий шматочок у вигляді тендеру на понад 40 мільйонів гривень на будівництво кладовища у Сабарові, який оголосив департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, виявився не надто привабливим для потенційних виконавців робіт. В аукціоні, який відбувся 25 квітня, зійшлися усього лише двоє суперників: ТОВ «Шляхбуд» та ТОВ “Подільський будівельний інжиніринг”, повідомляє Prozorro.
За інформацією Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), основний вид діяльності “Подільського будівельного інжинірингу” – діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, а загальна кількість КВЕДів становить 22. Серед них – виконання будівельних робіт, монтаж водопровідних мереж, систем опалювання та кондиціювання, електромонтажні роботи. Місцезнаходженням фірми вказаний офіс 506 у будинку 27-А по вул. Д. Галицького у Вінниці. Заснована вона була у 2008 році, і її статутний капітал становить 44 000 гривень.
Засновник і кінцевий бенефіціарій – Єфремов Іван Васильович, а керівник – Подолян В`ячеслав Михайлович
Як свідчить Youcontrol, за перше півріччя 2017 року “Подільський будівельний інжиніринг” отримав 19 бюджетних загальною вартістю 78 215 112 гривень. Зокрема, в один день із тендером на будівництво сабарівського кладовища компанія взяла участь
У торгах на право здійснити капітальний ремонт зовнішнього освітлення та дорожнього огородження по Немирівському шосе. Стартова вартість робіт становила 3,5 млн грн. Запропонувавши на 200 000 менше, “Подільський будівельний інжиніринг” переміг,
обійшовши двох конкурентів.
Що стосується тендеру на будівництво кладовища, то під час торгів компанія спочатку запропонувала ціну в 39 280 000 гривень, потім знизила її до 38 100 000. Але навіть ця сума була вищою за пропозицію «Шляхбуду» в 37 668 183.40. Тож перемога останнього зекономила бюджету 2 666 687 гривень 27 копійок.
Із розмови з В`ячеславом Подоляном:
– Виходячи з вашого досвіду, очікувана вартість тендеру та фінальна сильно відрізняються?
– Не може вона суттєво відрізнятися. Якщо хтось суттєво понижає, нижче 20%, це означає, що людина не виконає своїх зобов`язань або передбачає укладання додаткової угоди на збільшення вартості.
– Ви брали участь у тендері на будівництво кладовища на Сабарві, і Шляхбуд виграв…
– Шляхбуд виграв за рахунок того, що в них більше дорожніх механізмів, які дозволили понизити вартість. Там потрібні грейдери, дорожні катки, відсипка – а у нас цього немає.
– У чому плюси участі в бюджетних тендерах?
– Єдине, напевно, – стабільність, бо приватник може сказати: «Я закриваю об`єкт, і ви мені більше не цікаві». А тут якщо вже договір підписано, то міська рада зобов`язана виконати свої…
– У тендері на будівництво кладовища брали участь тільки ви та Шляхбуд…
– Там надто різнопланові роботи, і не кожен хоче брати на себе багато субпідрядників і бути залежними від багатьох факторів. Надія виграти була, ми ж не знаємо наперед, скільки учасників буде. Буває, що буде один-два, а є чотири-п`ять. А інколи навпаки.

У пошуках «ВІЛАР-Д»
2 березня поточного року відбувся аукціон на виконання капітального ремонту асфальтобетонного покриття по вул. С.Зулінського,12 у Вінниці, де замовником виступав департамент житлового господарства Вінницької міської ради. Разом зі «Шляхбудом» за право заробити бюджетні кошти змагалося ТОВ ВІЛАР-Д. Ця фірма запропонувала ціну у 358 800 гривень, у той час як «Шляхбуд» – 389 200, тобто на 30 400 більше. Але пропозицію «Вілар-Д» було відхилено на підставі невідповідності наданих ним документів вимогам тендеру. Переможцем було оголошено ТОВ «Шляхбуд». І якщо врахувати, що очікувана вартість робіт дорівнювала 389 600 гривням, то на цьому тендері міський бюджет Вінниці зекономив лише 400 гривень.
За даними ЄДР, ТОВ «ВІЛАР-Д» був заснований у 2011 році зі статутним капіталом 3,000 гривень. Як свідчить портал Zакупівлі, з моменту заснування ця фірма отримала єдине бюджетне замовлення: капітальний ремонт приміщень будинку культури в с. Гуменне Вінницького району з очікуваною вартістю у 479,683 гривень. Переможна пропозиція «ВІЛАР-Д» склала 234,300 гривень.
Адреса ТОВ «ВІЛАР-Д», зазначена в ЄДР, – вул. 40-річчя Перемоги, 9 у смт Стрижавка Вінницького району. Як з`ясувалось, за цією адресою знаходиться заклад громадського харчування під назвою «Лайм». Що ж стосується самого «ВІЛАР-Д», то про нього не чули ані продавці сусідніх магазинів, ані жінки, що торгують поруч із сільрадою, ані співробітники сільради та відділку поліції, що знаходяться в сусідній будівлі по 40-річчя Перемоги, 7. Як розповів правоохоронець, «Лайм» займає будівлю під номером 9 протягом щонайменше останніх чотирьох років.

Фото: Анастасія Демянчук

Втім, недійсною виявилася не лише адреса, а й телефон ТОВ «ВІЛАР-Д», зазначений у ЄДР. Цей же номер, за даними реєстру, належить товариству з обмеженою відповідальністю «Медичний центр «Омеда», зареєстрованого у Вінниці по вул. Олега Антонова, 29.

Серед співзасновників ТОВ – Околіта Алла Петрівна, якій належить 33% загального капіталу фірми. Чоловік Алли Околіти – Володимир Олександрович Околіта, член постійної комісії Вінницької міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи.

Фото: vn.20minut.ua

Керівником та підписантом ТОВ «ВІЛАР-Д» значиться Олег Борисович Квас (фото https://vn.20minut.ua/ua-i-svit/oleg-kvas-moya-persha-investitsiya—kupivlya-barabannoyi-ustanovki-128891.html). Він же, за інформацією Youcontrol, – засновник приватного підприємства «Виробничо-торгова фірма «Агропромселбуд», яка нині знаходиться у стадії банкрутства. Свого часу ця фірма опинилась у центрі скандалу, пов`язаного із зведенням житлового будинку по Келецькій, 51а.
Врешті-решт Агенція змогла поспілкуватись по телефону із паном Коломійцем С.О., чий підпис як заступника директора ТОВ «Вілар-Д» стоїть під угодою на виконання ремонту в с. Гуменне від 21.10.16 і чиє прізвище співпадає із прізвищем Коломієць Оксани Миколаївни, одного з двох кінцевих бенефіціарних власників фірми. Щоправда, співрозмовник наголосив, що наразі до «Вілар-Д» стосунку не має.
За словами пана Коломійця, 40-річчя, 9 у Стрижавці – то юридична адреса фірми. На запитання щодо фактичної адреси він відповів, що «в іншому місці знаходимся і схоже називаємося». І додав, що юридичне лице – то прапор, який можна і спустити, і підняти.
За словами пана Коломійця, невідповідність документів, які «Вілар-Д» надав для участі у тендері на ремонт по Зулінського, 12, полягала у невідповідності формату, в якому потрібно було їх ввести на Prozorro. Але внаслідок технічного збою комп`ютера цього зробитти не вдалося.
На пряме запитання, чи доводилося «Вілар-Д» перетинатися у роботі зі «Шляхбудом», пан Коломієць відповів ствердно. Відгуки – найпозитивніші.
Ще одне запитання – чи брав колись «Вілар-Д» підряди у «Шляхбуда». І – відповідь про непоодинокі багатогранні перетини, адже Вінниця – місто маленьке, і або ти у когось щось робив, або хтось у тебе.
– То ви з ними, виходить, більш-менш плідно співпрацюєте, так?
– Так.

«Віндор», на вихід
11 квітня цього року відбувся аукціон під назвою «Бітум та асфальт», який оголосило КП “Вінницьке шляхове управління”. Його стартова вартість дорівнювала 480 000 гривням. Пропозиція єдиного конкурента «Шляхбуду», ТОВ “Віндор”, була лише на 800 гривень меншою. Натомість сам переможець запропонував 457 800 гривень, завдяки чому зекономив «Вінницькому шляховому управлінню» 22 200 гривень.


Крім цього, Агенція знайшла ще чотири тендери, в яких “Віндор” намагався скласти конкуренцію Шляхбуду. У двох, оголошених департаментом житлового господарства Вінницької міської ради та КП «Вінницьке шляхове управління» нижчі ціни пропонував “Шляхбуд”. Ще у двох, ,організованих департаментом комунального господарства і благоустрою Вінницької міської ради, – “Віндор”. Але в обох випадках його пропозиції були скасовані. В перший раз, у червні 2016 року, із формулюванням «надано довідки недійсні станом на дату подання пропозиції учасника». У другий, у липні того ж року, – «надано забезпечення договору у вигляді банківської гарантії не відповідного виду, що порушує п.6 документації електронних торгів».
До речі, в цьому тендері був ще один учасник – приватне підприємство “Технодорбуд”, про який мова піде нижче. Його пропозицію також було скасовано на підставі ненадання у повному обсязі необхідних документів.
Що стосується «Віндора», то з ним поспілкуватися не вдалося: людини, відповідальної за участь фірми у тендерах, в офісі не було, а по номеру телефону, який залишив журналіст, не хто так і не подзвонив.

Спаринг-«Надія»
Найчастіше поразки від «Шляхбуда» зазнавало багатопрофільне мале підприємство «Надія». Агенція знайшла щонайменше десяток тендерів вартістю від мільйона гривень, у яких конкурували ці дві фірми.
Так, у тендері на «будівництво трубопроводів, ліній зв’язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь» очікуваною вартістю 12 697 481 гривень» (замовник – Департамент комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради) «Надія» була єдиною, хто відважився позмагатися зі «Шляхбудом». Вона запропонувала ціну в 12 674 256 гривень, тобто на 64 872 більше, ніж «Шляхбуд», який, у свою чергу і завдяки своїй перемозі, зекономив бюджету 88 097 гривень.
Заснована «Надія» була у 1991 році, і основний вид її діяльності, за інформацією Youcontrol, допоміжне обслуговування наземного транспорту. Плюс до цього – лісопильне та стругальне виробництво, виробництво інших виробів з деревини; виготовлення виробів з корка, соломки та рослинних матеріалів для плетіння, виготовлення виробів із бетону для будівництва, інші види діяльності із прибирання та будівництво доріг і автострад.

Фото: vmr.gov.ua
Фото: vmr.gov.ua

Засновник та керівник «Надії» – колишній директор вже згадуваного нам КП «Вінницьке шляхове управління» Святослав Буше, звільнений з посади у лютому.
Із розмови зі Святославом Буше:
– Тендери абсолютно прозорі. Програвав, тому що у конкурентів технічне оснащення краще і більш сучасне. І розцінки у нас вищі, тому що чим старіша техніка, тим більше затрат.
– – За даними ЄДР, у Вашої фірми статутний капітал 50 гривень. Це актуальна інформація?
– Як це 50 гривень? (пауза) Не можу відповісти. (пауза) Це не так суттєво при участі в тендерах.
– А що, крім розцінок, є суттєвим?
– Технічне оснащення, фахівці, обсяги робіт, терміни.
– Скільки у Вас на фірмі людей працює?
– 70, але у різних сферах працюють.
– За даними Прозорро, ви близько 10 раз брали участь у тендерах, де вигравав Шляхбуд. Це у вас постійні…
– Шляхбуд технічно краще оснащений. У них спеціалістів більше, ніж у нас. Фірма громадна, ось вони і виграють. А ми могли би виграти, якби взяли на підряд когось, пообіцяли. А ми не любимо обіцяти – ми робимо, і все.
– Скільки разів вам вдавалося вигравати тендери?
– Я не пам`ятаю. У мене таких даних немає. Цим заступник директора займався, а він зараз звільнений.
100 гривень плюс ОСББ
3 квітня 2017 року ТОВ «Шляхбуд» виграло тендер на капітальний ремонт дороги по вул. Пирогова (від Гніванського шосе до проспекту Юності)  очікуваною вартістю 7 352 100 гривень. Єдиним його конкурентом було приватне підприємство «Велес+».
Того ж дня обидві фірми взяли участь у ще одному тендері – на капітальний ремонт дорожнього покриття по просп. Юності (від вул. Пирогова до вул. Андрія Первозванного) вартістю 4 354 150.93 гривень. І знову – перемога «Шляхбуду».


Аналогічним чином Велес+ програв Шляхбуду ще у трьох тендерах, проведених у березні-травні цього року. А ось в одному фортуна посміхнулась йому: у березні 2017 року ПП виграло у нього тендер з оціночною вартістю в 15 310 581,79 гривень на капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Київській (від малого містка до вул. Сергія Зулінського), зекономивши бюджету 410.581,79 гривень. Ця перемога стала можливою завдяки скасуванню пропозиції Шляхбуду. Як зазначено у документі під назвою «Інформація про відхилення тендерної пропозиції», Шляхбуд не надав документи, що підтверджують відсутність підстав, передбачених статтею 17 Закону України «Про тендерні закупівлі».
За інформацією Youcontrol, ПП «Велес+» було засноване у 2002 році зі статутним капіталом у 100 гривень. Основна діяльність фірми – будівництво житлових і нежитлових будівель. Решта – посередництво у торгівлі товарами широкого асортименту, неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування та діяльність у сфері архітектури.
Засновник та керівник ПП – Леонід Олександрович Коляденко, ПІБ якого повністю співпадає із ПІБ помічника голови постійної комісії ВМР з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи Антоніни Іващук.

 Він же – голова ОСББ «Затишок-3» будинку 12 по вул. Архітектора Артинова.
Поспілкуватись із паном Коляденком не вдалося. Як пояснили співробітники фірми, про існування якої можна лише здогадуватися, адже вивіска на дверях відсутня, на робочому місці він з`являється дуже рідко. Щоправда, погодилися передати контактний телефон журналіста та прохання зв`язатися. Але дзвінка Агенція так і не дочекалася.

 

 

 

Сусід по асфальту
Із вересня 2016 року Шляхбуд почав виходити на обласну арену. Новий етап його тендерної діяльності співпав у часі зі зміною керівництва Служби автомобільних доріг у Вінницькій області: у жовтні того ж року цю структуру очолив Ігор Корольчук, який із жовтня 2014 року був заступником та першим заступником міського голови Вінниці. Ще раніше, із жовтня 2007 року, він обіймав посаду директора департаменту комунального господарства і благоустрою Вінницької міської ради.
У своєму інтерв`ю одному з вінницьких онлайн-видань Ігор Корольчук зазначив: «Ми намагаємося технічні умови прописувати так, щоб в тендерах брали участь компанії зі своїми асфальтним заводами, власною технікою і досвідом роботи в галузі, включаючи банківські гарантії, щоб підрядник відчував відповідальність».
Вимозі щодо асфальтного заводу відповідає і «Шляхбуд». Згадку про нього можна знайти на офіційному сайті ТОВ, щоправда, без вказання адреси. Єдине, що вдалося з`ясувати, – те, що знаходиться завод в урочищі біля Стрижавки.


Загалом, за даними Прозорро, з вересня 2016 Шляхбуд п`ять раз брав участь у тендерах, оголошених Службою автмобільних доріг у Вінницькій області.
У березні цього року він виграв тендер на «поточний середній ремонт автомобільної дороги М-12 Стрий-Тернопіль- Кіровоград- Знам’янка (через м. Вінницю)» з оціночною вартістю 32 200 000 гривень https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-03-01-001112-b
Разом зі «Шляхбудом» за перемогу у ньому боролися ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» та ПАТ Хмельницьке ШБУ-56.
Перше запропонувало 32 190 000 гривень, друге – на 40 000 менше. Переможна пропозиція ТОВ «Шляхбуд» склала 29 661 360.
Шляхи «Шляхбуду» та «Автостради» на обласних тендерах перетиналися ще двічі. У березні 2017 року вони змагалися за право виконувати поточний середній ремонт автомобільної дороги М-21 Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 155+000 – км 160+000 в межах Вінницької області. Третім учасником торгів було ТОВ «ЕДБ». Очікувана вартість тендеру становила 38 200 000. ЕДБ запропонувало на 700 000 менше. Пропозицію «Автостради» було відхилено, оскільки вона не надала «забезпечення тендерної пропозиції», зазначено в протоколі. Тож перемогла пропозиція «Шляхбуду»: 33 699 996 гривень.
Зустрілися «Шляхбуд» та «Автострада» і під час ще одного березневого тендеру на поточний середній ремонт автомобільної дороги М-12 Стрий — Тернопіль — Кіровоград — Знам’янка км 378+000 – км 386+000 в межах Вінницької області очікуваною вартістю 116 000 000 гривень. «Автострада» запропонувала 115 900 гривень, «Шляхбуд» – 112 137 789. Переміг третій учасник: ШБУ-56 з Хмельницького із ціною 110 256 600 гривень.
За даними Youcontrol, «Автострада» була заснована 01.12.2015 у Києві зі статутним капіталом у 1 000 000 гривень, а з 04.01.2017 її адресою значиться Вінниця, вул. Данила Галицького. 27, каб. 5.У сусідній будівлі за адресою вул. Д. Галицького, 5а розташований офіс вже відомого нам «Подільського інжинірингового центру».


Основний вид діяльності «Автостради» – будівництво доріг і автострад. Крім цього, у КВЕДах зазначені електромонтажні роботи. покриття підлоги й облицювання стін, інші роботи із завершення будівництва, інші спеціалізовані будівельні роботи, н. в. і. у., діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, будівництво житлових і нежитлових будівель
Засновник ТОВ – КОМАНДИТНЕ ТОВАРИСТВО “ЦАХАРІАС ІНТЕРНЕЙШНЛ ПРОДЖЕКТС, УНІПЕССОАЛ ,ЛДА ТА КОМАНДІТА” (ВІЛЬНА ЗОНА МАДЕЙРА) (ZACHARIAS INTERNATIONAL PROJECTS, UNIPESSOAL , LDA & COMANDITA “.
Кінцевий бенефіціарій – ЦАХАРІАС ВАЛЬТЕР НІМЕЧЧИНА, ПАСПОРТ СH 1 Н 24 LYP, М.МЮНХЕН, НУССХЕЕРШТРАССЕ, БУД.10.
За інформацією “Наші гроші”, у березні поточного року «Автострада» виграла тендер у 135,30 млн грн. на ремонт траси М-21 Житомир – Могилів-Подільський (через Вінницю) на ділянках км 108+000 – км 111+000 та км 111+000 – км 114+000 загальною довжиною 6 км.
На офіційному сайті «Автострада» міститься інформація про асфальтний завод, який належить їй. Його адреса – вул. Київська, 1, у Стрижавці. Ця ж адреса є юридичною адресою ПрАТ “Стрижавський кар’єр”
Поспілкуватися на тендерну тему із журналістом Агенції керівник «Автостради» Сергій Олександрович Скакун відмовися, пославшись на брак часу.
Із розмови з заступником директора Управління доріг Ігорем Явдощаком та начальником тендерного відділу Управління доріг у Вінницькі області Віталієм Стрембіцьким
– На етапі предкваліфікації ми перевіряємо відповідність пропозицій учаснків виомогам, які ми встановлюємо: наявність обладнання, наявність працівників відповідної кваліфікації і досвід виконання аналогічних робіт.
– З яких причин найчастіше дискваліфікуються учасники?
– У нас таких небагато. В основному це кваліфікаційні вимоги у частині подання документів: не подають потрібні або із запізненням.
– Щодо досвіду: є якісь критерії щодо кількості таких замовлень?
– Вони (учасники) повинні мати досвід виконання хоча б одного замовлення.
– Ви аналізуєте репутацію учасників: судові позови, невиконані замовлення?
– У законі Про публічні закупівлі є ст. 17, і там розписано, яким вимогам повинні відповідати учасники закупівель. Ми діємо суворо за законом.
– Яка середньостатистична кількість учасників тендерів?
– Від 2 до 7. У цьому році у нас більше обсягів і з`явилося більше учасників, яких ми навіть не знали раніше.
– Кажуть, що навіть Прозорро не забезпечує від можливості змови між учасниками…
– Складно сказати. Ми зі свого боку не бачимо. Навіть на етапі аукціону ми не бачимо, хто торгується. Учасник №1, 2, 3…7 торгуються – і тільки після завершення ми бачимо, хто із ким торгувався і хто як скинув ціну. Ми це контролювати ніяк не можем.
– Як вираховується очікувана вартість тендеру?
– Виготовляється проектна документація, і очікувана вартість – це вартість кошторису.
– За рахунок чого вдається понижувати ціну?
– Якихось запасів матеріалів, техніки із різною балансовою вартістю, витрат на паливо-мастильні матеріали, вартості перевезення матеріалів – це теж затратна стаття – зарплати працівників…
– На скільки відсотків зазвичай понижує переможець?
– Ми такий аналіз не ведемо, може, від 3 до 5. Буває, що з 10 мільйонів 1-2, а буває, більше.
– Чи є компанії, які постійно беруть участь у тендерах, якщо не всіх, то більшості?
– Ті, що у Вінниці: “Автострада”, “Шляхбуд”. За рахунок того, що вони тут, їм вдається ціну знизити, бо непотрібно возити матеріали з інших областей. Вони приблизно на одному рівні за технікою. У них навіть заводи поряд стоять у Стрижавці.
– “Шляхбуд” часто бере участь у ваших тендерах?
– Не дуже. Зараз один об`єкт роблять. Дуже потужно, якісно, добротно. Мені дуже подобається їхня організація роботи. У них дуже гарні спеціалісти

«Фіктивне підприємництво»
В будівлі по Галицького, 27 знаходиться ще один тендерний конкурент “Шляхбуду” – ДП “Вінницький облавтодор” ВАТ “ДАК “Автомобільні дороги України”
У квітні 2017 року ця організація виграла оголошений департаментом житлового господарства ВМР тендер на поточний ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкових територій із очікуваною вартістю 5 274 000 гривень. Запропонована нею сума становила 4 787 693 гривень. Але замість укладеної угоди на Prozorro знаходим протокол відхилення тендерної пропозиції. Підстава – відмова переможця від підписання. Як пояснили в організації, при розрахунках була зроблена помилка, і насправді виконати роботи за запропоновану ціну було неможливо.
Скасовано було і пропозицію головного претендента на перемогу – ПП “Технодорбуд”, який готовий був виконати роботи за 4 272 479.24 гривень. Підстава – «переможцем торгів надано недостовірну інформацію щодо заборгованості із сплати податків і зборів».
Таким чином, переможцем аукціону став “Шляхбуд”, чия цінова пропозиція була найвищою, – 5 157 804.
Ще раз шляхи “Шляхбуду” та “Технодорбуду” перетиналися під час тендерних торгів на виконання робіт з капітального ремонту тротуару вул. Миколи Оводова (вул.Козицького) (від вул. Грушевського до скверу Кумбари), замовником яких виступав ДКГБ. Очікувана вартість тендеру становила 1 459 517.42 гривень. “Технодорбуд” запропонував 1 020 000 гривень, “Шляхбуд” – на 10 000 менше і переміг.


А за три місяці по тому, 11 вересня 2016 року Вінницький окружний адміністративний суд виніс постанову щодо стягнення з приватного підприємства “Технодорбуд” до державного бюджету кошти в сумі 287062,90 грн. Саме стільки податку на додану вартість станом на 1 січня 2016 року  заборгував «Технодорбуд».
За інформацією ЄДР, “Технодорбуд” зареєстрований у 2010 році зі статутним капіталом у 100 гривень. Його засновник та кінцевий бенефіціар – Геворгян Араік Володяєвич. Основний вид діяльності ПП, за КВЕД, – Будівництво житлових і нежитлових будівель. Решта –
будівництво інших споруд, н. в. і. у., інші роботи із завершення будівництва;
оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням; діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах; будівництво доріг і автострад. Юридична адреса фірми – вул. Максимовича, 10, Вінниця.
За інформацією Youcontrol, станом на 1 червня “Технодорбуд” мав податковий борг на суму 528,000 гривень. Плюс – шлейф із адміністративних, господарських та здебільшого кримінальних проваджень, відкритих у період із 2014 року. Останнє, відкрите 21.07.2016 року «за фактом фіктивного підприємництва ПП «Технодорбуд», за попередньою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205 КК України», не закрито й досі.
Із розмови з Анатолієм Шереметою:
– Чому, на Вашу думку, компанії, які, умовно кажучи, крім лопати нічого не мають, подаються на тендери, які обраховуються мільйонами? На що вони розраховують?
– Я по-філософськи можу сказати. Сонце світить для всіх, і вони хочуть їсти, ми хочемо їсти, всі хочуть працювати, заробляти.

Фото: Анастасія Демянчук

Поспілкуватись на тему тендерів, які проводив ДКГБ та зокрема тих, де брав участь ТОВ «Шляхбуд» Агенція хотіла з директором департаменту Володимиром Ніценком. Але той від особистої зустрічі із журналістом відмовився, зажадавши офіційного запиту на інформацію. Частина питань була викладена у запиті, відповідь на який мала надійти 29 червня. Але у зв`язку з масованою кібер-атакою Агенція отримає її пізніше, повідомили у Вінницькій міській раді. Інші запитання, що не підпадають під ю закону «Про доступ до публічної інформації», будуть викладені у зверненні, на розгляд якого дається місяць.

 

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds