Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Квартальний комітет покаже свій протокол лише у випадку антитерористичної операції у Вінниці

Квартальний комітет покаже свій протокол лише у випадку антитерористичної операції у Вінниці

Протокол квартального комітету «Надія», який отримує гроші із бюджету Вінниці, засекретили. Його прирівняли  до тих відомостей, що можуть бути надані лише  у випадках проведення заходів , щодо боротьби з тероризмом та фінансуванням терористичної діяльності. Журналістку, що попросила надати його копію в інформаційному запиті, звинуватили у протиправних діях.

Повна безНАДІЯ

Голова  квартального комітету «Надія»  Василь Хоменко оберігає протокол  від  16.12.2016 року від сторонніх очей, як зіницю ока. У цьому переконались депутатка, юрист та журналістка.

Журналістка ЦГК «ДІЙ-Вінниця» Анастасія Демянчук та юрист Олексій Мусіровський  надсилали запити до міської ради з проханням надати копію цього протоколу. Звертались до міськради тому, що усі квартальні комітети Вінниці отримують кошти із бюджету міста. У відповідях було зазначено, що їхні запити перенаправлені до відповідного розпорядника інформації. Тобто квартального комітету «Надія». Відповідь від «Надії» жодному з них не надійшла. Не надійшла вона й депутатці міської ради Ганні Давиденко, яка намагалась отримати його на свій депутатський запит.

«ДІЙ-Вінниця», не отримавши відповідь, вирішили поїхати за нею самостійно у прийомний день до голови квартального комітету «Надія» Василя Хоменка.

Він повідомив журналістам про те, що жодних запитів не отримував. Якби вони були, за його словами, він би негайно, не чекаючи законних п’яти днів, надав би копію протоколу, адже в ньому немає жодних секретів.

На місці одразу ж був написаний повторний запит та залишений під розпис Василю Хоменку.

Відповідь надійшла вчасно, але замість копії протоколу у ній йшлось зокрема про те, що дії журналіста «в частині вимог про надання квартальним комітетом «Надія» відомостей щодо надання протоколу засідання зборів квартального комітету «Надія» міста Вінниці від 16.12.2016 року, а саме: завірені копії документів тощо є протиправними за своєю суттю».

Було у відповіді ще одне неймовірно цікаве пояснення : «право письмової вимоги про надання завірених копій документів: підприємств, організацій, (не залежно від форм власності) інформацію і документи конкретної юридичної або фізичної особи лише у випадках проведення заходів, щодо боротьби з тероризмом та фінансуванням терористичної діяльності  ЗУ «Про службу безпеки України»».

Це при тому, що журналістка не просила завірених копій та керувалась виключно Законом України «Про доступ до публічної інформації». Саме публічною інформацією є протокол зборів квартального комітету. Відповіді з міської ради про перенаправлення запитів належному розпоряднику, а саме квартальному комітету «Надія», лише підтверджують це.

Юрист Олексій Мусіровський каже, що квартальний комітет у цих випадках порушив Закони України.

 – В будь якому випадку, під час надання відповіді на запит на доступ до публічної інформації, особа, яка надає відповідь, має керуватись трискладовим тестом.  За вимогами цього тесту необхідно розрізнити, чи надання цієї інформації зашкодить суспільству, чи право суспільства знати цю інформацію переважає.  Персоніфіковані дані у протоколі не містились, а саме – дані про дату народження, місце проживання, номер паспорту, номер облікової картки платника податків, таких відомостей там не було.  А якби й були, то приховати мали саме ці відомості, а не увесь документ. Згідно ЗУ «Про інформацію», публічною є будь яка інформація, яка не містить персональних даних або даних для засекречення. Цей протокол не містить  відомості про державну таємницю, відтак, як мінімум, вони не проходять за трискладовим тестом, то мають надати цю інформацію. Відстоювати порушене право на доступ потрібно через суд, – каже Олексій Мусіровський.

 

Чому приховують протокол

Така зацікавленість у протоколі одного із квартальних комітетів  у громадськості виникла після конфлікту між двома депутатками у міській раді. Як стверджує депутатка Ганна Давиденко, від людей, які були присутні на зборах вона дізналась, що протокол підробили. До нього внесли питання, яке не розглядалося на зборах квартального комітету, а саме про висловлення недовіри їй, як депутату.  Є відео, на якому зафіксовані збори та усі питання, що на них розглядались.

Ганна Давиденко каже, що вирішила перевірити інформацію та пішла просити протокол у голови Асоціації органів самоорганізації населення (до неї входять всі квартальні комітети Вінниці), яка також є депутатом міської ради, Наталії Панчук. Нагадаємо, що в  2013 році вінницькі журналісти виявили у Наталії Панчук  підроблений диплом про вищу освіту. Вона звинуватила журналістів в приниженні честі та гідності та подала позов до суду. Вінницький міський суд відмовив у задоволенні позовних вимог у повному обсязі та переклав на ображену чиновницю судові витрати. В 2012 журналісти писали про те, як Наталія Панчук підробляла протоколи під вибори. А нещодавно за версією Вінницької обласної ради, пані Панчук стала переможцем конкурсу «Людина року » в номінації «Депутат» . Як стверджує прес-служба облради,  депутатку відзначили за «конструктивну позицію щодо наповнення та раціонального використання бюджету міста».  Які конкретні  факти підтверджують це розмите формулювання, як і те, хто номінував депутатку, прес-служба не повідомила.

Зустріч депутаток закінчилась конфліктом

 – Після сесії, 28 квітня, я зайшла голови Асоціаціїї органів самоорганізації населення депутатки Вінницької міської ради депутатки Панчук Наталії Володимирівни. Я вимагала, щоб вона мені надала протоколи засідань квартальних комітетів по мікрорайону Тяжилів, де я є депутатом. На що я отримала від неї відповідь, що вона нічого не збирається надавати, щоб я писала депутатське звернення на голову квартального комітету. Вони його розглянуть на засіданні і потім подумають чи надавати протоколи, чи ні. Я нагадала їй усі закони, які мені надають право як депутату отримати копії цих протоколів. Вона забрала папку і почала нею кидатись, вдарила мене, почала царапатись та битись. Я хотіла це все відзняти на телефон, є відео, як вона на мене напала, відповідно забрала мій телефон. Працівники міськради, її колеги мене тримали в цей час за руки. Це все відбулось на 9 поверсі в кабінеті Асоціаціїї органів самоорганізації населення, яка фінансується з міського бюджету, – розповідала після інциденту Ганна Давиденко.

Позицію Наталії Панчук у цій ситуації дізнатись не вдалось. Вона не відповіла на прохання журналіста про коментар, яке було надіслане їй на офіційну електронну пошту, вказану на сайті міської ради.

В той же день на сайтах почалась інформаційна атака з інформацією про те, що Ганна Давиденко побила Наталію Панчук.  В інтернет викинули шматок відео, на якому Давиденко біжить  за Панчук, в руках якої її телефон. Тобто саме відео, яке було оприлюднене з метою дескредитації Давиденко, підтвердило її слова про вирваний з рук телефон.

Чому не виклали повне відео з відеокамер? Саме воно й було б беззаперечним доказом, що підтверджувало б слова однієї чи іншої сторони.

На виклик Ганни Давиденко приїхала оперативна група поліції.  Як з’ясувалось потім, заяву в поліцію написала й Наталія Панчук. Як повідомили ЗМІ, справа перебуває на контролі прокурора Вінницької області. Обидві депутатки у той день потрапили до лікарні.

 –  За кілька днів до сесії, Ганна Давиденко повідомила, що має інформацію про те, що квартальні комітети по її округу, отримали завдання, зробити такі протоколи з висловленням недовіри, щоб її відкликати. Це все почалось після розголосу про Фонд муніципальних інвестицій.  Тоді на Ганну Давиденко пчався інформаційний пресинг. Вони почали шукати метод, яким чином її можна позбавити представницького мандата.  Але мандат, шляхом висловлення недовіри депутату через квартальний комітет, не вийде відкликати. Юридичної сили такий протокол не має.   Є два варіанта, для того, щоб оголосити недовіру депутату: або застосувати імперативний мандат і відкликати через партію, або інший варіант, зібрати 50 відсотків плюс  1 відсоток людей, які проголосували на окрузі. Не квартальний комітет вирішує такі питання.  Взагалі, квартальні комітети за своєю суттю – це апендицит , пережиток радянського союзу, – каже юрист Олексій Мусіровський.

Прохання про коментар було також надіслане у прес-служби партії «Батьківщина», до якої належить Ганна Давиденко. Таке саме повідомлення надіслали й у прес-службу для Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, оскільки Наталія Панчук є представником партії  «Вінницька європейська стратегія», яку називають партією Гройсмана-Моргунова.

Просили повідомити чи відомо про бійку Юлії Тимошенко та Володимиру Гройсману, і чи будуть вони на це якось реагувати. Відповіді не надійшли з жодної прес-служби.

Нагадаємо, що це не перший конфлікт між депутатками Ганною Давиденко та Наталією Панчук. Минулого року на громадських обговореннях проекту бюджету на 2017 рік, Наталія Панчук вирвала з рук Ганни Давиденко Мікрофон,  не давши їй можливості долучитись до обговорення.

Що змінилось за три місяці?

– На даний момент розгляд по справі на стадії судово-медичної експертизи. І хоча напад був на мене, про що є відповідне відео і поліцію викликала я, є інформація, що справу фальсифікують проти мене, каже Ганна Давиденко.

 

 

Юрист «ДІЙ-Вінниця» допомагав депутатці на її прохання скласти заяву до поліції про перешкоджання депутатській діяльності. Але заяву навіть не внесли у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

За інформацією Головного Управління нацполіції у Вінницькій області, що була надана на запит, за 2016-2017 рік жодна заява про перешкоджання депутатській діяльності у ЄРДР не вносилась.

Для довідки

Кошти з бюджету міста Асоціаціїї органів самоорганізації населення отримує за «Програмою розвитку органів самоорганізації населення м. Вінниці за 2017-2021 роки.

За 2017 рік, згідно відповіді на інформ запит, на використання бюджетних коштів та надання кредитів Асоціація отримала майже чотири з половиною мільйони гривень. В тому числі на зарплату на 2, 4 мільйони гривень. Згідно штатного розпису заступник голови Асоціації отримує зарплатню у майже сім тисяч гривень на місяць., майже стільки ж отримує головний бухгалтер. Про зарплатню Наталії Панчук, як голови Асоціації інформації немає. Оренда приміщень для організації – 1 гривня.

P.S. “Дій Вінниця” надіслав вже третій, повторний запит до квартального комітету “Надія”, сподіваючись отримати копію секретного протоколу. Якщо не буде законної реакції і на цей запит – вирішуватимемо питання в судовому порядку. 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds