Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Теплові» борги вінничан: стабільні 30 мільйонів та «злісна тисяча»

«Теплові» борги вінничан: стабільні 30 мільйонів та «злісна тисяча»

Джерело: http://zhzh.info

Чому боротьба за повернення боргів споживачів Вінницяміськтеплоенерго не завжди є рентабельною та яка шпарина дозволяє роками не сплачувати за тепло та гарячу воду, з`ясовувала Агенція журналістських розслідувань
5 липня на офіційному сайті ВМТЕ з`явилася інформація про те, що загальна сума заборгованості населення за послуги підприємства склала 32,284,000 гривен.
Приблизно про таку ж суму боргів керівництво ВМТЕ озвучувало і в попередні роки,
наголошуючи на коливанні суми в той чи інший бік у залежності від пори року та того, йдеться про початок місяця чи кінець. А також на зростанні вартості опалення та гарячого водопостачання як одну з причин того, що розмір заборгованості залишається приблизно однаковим упродовж тривалого періоду.
При цьому, інформує сайт ВМТЕ, постійних боржників підприємства – майже тисяча, а по деяких особових рахунках сума заборгованості перевищує 100,000 гривень. Ще близько 30 представників «злісної тисячі» боргують від 50 до 90 тисяч гривень. «Такі суми накопичилися внаслідок безвідповідального ставлення, горе-споживачі роками не сплачували за комунальні послуги», – наголошує прес-служба підприємства.
Водночас залишається невідомим, за що саме заборгували вінничани: тільки за тепло, тільки за гарячу воду чи за обидві послуги разом. Адже, як пояснили на підприємстві, коли йдеться про оплату, в особових рахунках тепло в крані та у батареях не відокремлюються.
З огляду на сталість суми боргу та те, що, за інформацією Вінницької міської ради, починаючи з 2013 року статутний капітал ВМТЕ за рахунок вливань з міського бюджету було поповнено на понад 100,000,000 гривень, Агенція вирішила з`ясувати, наскільки активно та продуктивно підприємство веде боротьбу з несвідомими споживачами послуг.

Недешеве задоволення
– Ми опалюємо 95% Вінниці, а це близько 70 000 особових рахунків. А юристів усього троє, – розповідає начальник відділу по роботі зі ЗМІ та громадськістю ВМТЕ Юлія Петришина.
За її словами, складність у стягненні та недопущенні зростання боргів полягає ще в тому, що підприємство згідно із Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не має права вольовим рішенням від`єднати від мережі злісного неплатника. Навіть у тому випадку, якщо цей неплатник сам просить зробити це. Тож єдине, що залишається, – слідкувати, аби не пропустити трирічний термін позовної давності. При цьому сума боргу значення не має:
– Потрібно дивитись індивідуально і аналізувати ситуацію в комплексі. Може бути борг у 3,000 гривень, але він тягнеться вже два з половиною роки. А може бути значно більша сума боргу, але споживач робить регулярні проплати.
Ось тут, власне, і починається цікава математика. Адже незалежно від розміру боргу відповідно до Закону України «Про судовий збір», за кожну заяву про видачу судового наказу підприємство сплачує суму, еквівалентну 0.5% прожиткового мінімуму для працездатний осіб. Згідно з Законом України «Про державний бюджет», із 1 травня 2017 року він становить 1684 гривень.
Якщо ж йдеться про позовну заяву, розмір судового збору може сягнути 1.5% ціни позову, але не менше одного розміру того ж прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Сюди ж потрібно додати авансовий збір на користь Державної виконавчої служби, який, за словами Юлії Петришеної, у випадку ВМТЕ становить мінімум 1,000 гривень.
Таким чином, у середньому за борг по окремому особовому рахунку доводиться викладати від 1,800 до майже 3,500 гривень, які у разі задоволення позову має відшкодувати боржник.
Тож у випадках, коли судові та виконавчі витрати перевищують суму боргу, на боржника намагаються вплинути морально, роз`яснюючи йому необхідність оплати спожитих послуг.

Джерело: ВМТЕ. Дані за 2017 стосуються січня-червня

 

Джерело: ВМТЕ. Дані за 2017 стосуються січня-червня

За словами Юлії Петришиної, близько 30-40 відсотків звернень до суду задовольняються на стадії судового наказу. Якщо ж справа доходить до позовної заяви, відсоток збільшується до 95-98. Але навіть позитивне рішення суду зовсім не означає миттєвого і повноцінного погашення боргу:
– Є у нас один рахунок, де нараховується 110,000 гривень боргу. Але власник переписав її на матір. Судді прийняли рішення на нашу користь – і з бабусі по 200 грн в місяць стягують.

Довго та дуже довго

За словами заступника начальника ГУ з питань ДВС Олександра Чорнобая, на рішення судів по стягненням заборгованості ЖКХ припадає 5-10% усіх виконавчих документів. Так, за перше півріччя до служби надійшла 41,000 впроваджень на 1,164,000,000 гривень. Фактично виконано – 12,000 на 97,000,000 гривень. Отже, за орієнтовними підрахунками, на «комуналку» припадає 5-10 мільйонів. Яка частка з них надійшла на рахунки ВМТЕ – невідомо, адже окремої статистики по підприємству ДВС не веде.
– Великих сум боргу немає, бо нам би довелося звертатись зі стягненням на нерухоме майно. А законом надане право робити це, якщо є борг понад 20 мінімальних заробітних плат, тобто 64 000 гривень. По комунальних платіжках у нас ці суми нижче, від 1,000-1,500 гривень, але це не обов`язково борги по ВМТЕ, – каже Олександр Чорнобай.
Як свідчить Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data, у період з 2015 по травень 2017 року Державна виконавча служба перерахувала на рахунок ВМТЕ 1,042,272 гривні 29 копійок стягненої заборгованості як з фізичних, так і з юридичних осіб. Загалом 850 транзакцій. Але ця цифра не дорівнює кількості боржників та рішень суду, на підставі яких відбувалося стягнення боргу, адже деякі прізвища у переліку зустрічаються двічі-тричі, а те й більше. При цьому розмір найбільшої транзакції – 80,900 гривень, найменшої – 48 копійок. У середньому – 1,236.38 гривень.
– Згідно із законом «Про виконавче впровадження» у першу чергу ми звертаємося по стягнення грошових коштів. Якщо коштів немає, виконавець звертається щодо стягнення іншого майна, а нерухомість – в останню чергу, – пояснює Олександр Чорнобай. За його словами, попри те, що в законі визначені чіткі терміни виконання впровадження, процес повернення боргів може тривати роками.

Враховуючи цю обставину та інфляційні процеси, можна зробити висновок: реальне повернення абсолютно усієї суми боргів виглядає маловірогідним.

 

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds