Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Чергова земельна схема у Вінниці: «таблеточки», готель та бізнес-леді

Чергова земельна схема у Вінниці: «таблеточки», готель та бізнес-леді

Двадцять соток землі у центрі Вінниці міська влада збирається віддати під готель за вдосконаленою «туалетною схемою». На цій ділянці за адресою Соборна,9 розташована напіврозвалена будівля колишнього фармацевтичного підприємства «Вінницяфармація». Журналісти Агенції, розплутуючи схему,  знайшли ланцюжок, що привів до депутата  Вінницької міської ради Олександра Дана.  Але він стверджує, що немає ніякого відношення до цієї схеми.

 

Власниками земельної ділянки  була  громада

У центрі міста, на вулиці  Соборній 9 у напівзруйнованому стані  знаходиться  закинутий дореволюційний будинок. Його занепад  на почався  на початку 2000-х років, коли підприємство  «Вінницяфармація», що знаходилась тут, перестало працювати.  Підприємство виробляло ліки, а тому досі у будівлі відчувається стійкий запах фармації.  Сама будівля знаходилась у приватній власності, а от земля під нею – комунальна власність. Яким чином будівля, у якій з 1998 року була юридична адреса «Вінницяфармація»,  перейшла у власність іншого підприємства, журналістам дізнатися не вдалося. Представники колишнього та нинішнього власника про це розповідати не захотіли, а держреєстр прав на нерухоме майно не містить відомостей про ті далекі роки.

У 2005 році уже новий власник ПП «Компанія «Будторгсервіс» уклала договір з  Вінницькою міською радою на земельну ділянку площею 19,38 соток за адресою Соборна, 9. За оренду земельної ділянки компанія повинна була сплачувати 3 932,91 гривню в рік.

 

Договір оренди розривали через суд

У грудні 2017 року до Господарського суду Вінницької області звернулося підприємство ТОВ «Компанія «Бізнесторгсервіс» (правонаступник ПП « Компанія «Будторгсервіс»  за інформацією аналітичної системи YouControl) про визнання незаконним та скасування рішення міськради про поновлення терміну дії договору оренди  на ділянку землі на Соборній, 9.

Спочатку може здатися, що ця судова справа абсурдна. Навіщо підприємству скасовувати рішення, яким їм продовжили строк оренди? 29 грудня 2017року від Вінницької міської ради до суду надійшов відзив на позов. Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на те, що Вінницька міська рада прийняла рішення про поновлення договору оренди шляхом укладення додаткової угоди. Але цю угоду  позивач не підписав, а тому використовує земельну ділянку незаконно.

Виявляється, що  термін оренди скінчився ще 23 квітня 2015 року. Відповідно до чинного законодавства, орендар повинен був за два місяця відправити до міськради запит на його продовження, але цього не зробив. 29 січня 2016 року міськрада вирішила запропонувала укласти новий договір оренди на один рік за 12 % від кошторисної вартості земельної ділянки.  Саме ТОВ  «Компанія «Бізнесторгінвест» не погодилося з такими умовами. Вони хотіли укласти  угоду на 10 років з 3 відсотковою ставкою,  як було  раніше.  Суди тривали два роки і закінчились лише нещодавно програшем Компанії «Бізнесторгінвест».

 

Землю віддають під готель

Виконком Вінницькою міської ради, своїм рішенням від 22 червня 2016 року № 1497 вирішив стягнути з ТОВ «Компанія «Бізнесторгінвест»  1 021 243,22 гривні за те, що вони три роки користувалися ділянкою незаконно та не сплачували орендну плату.

18 серпня 2017 року міська рада відмовила у надані дозволу ТОВ  «Компанія «Бізнесторгінвест» на проведення експертної грошової оцінки цієї земельної ділянки, щоб підприємство мало змогу викупити ділянку.

Проте, своїм рішенням  від 29 вересня 2017 року № 881 Вінницька  міська  ради дозволила розроблення проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки громадянкам Кармазіній Еліні Федорівні та Імерековій Юлії Федорівні. У рішенні йдеться, що дозвіл наданий на земельну ділянку  розташовану  за адресою м. Вінниця, вул. Соборна, 9, орієнтовною площею 0,1938 га, на якій розташовані належні заявникам об’єкти нерухомого майна. Призначення землі –  для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

 

Власниці прибудов заберуть землю під будівлею

За інформацією  Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, з 23 грудня 2016 року Юлія Імерекова та Еліна Кармазіна володіють незавершеними будівництвами майстерень, готовністю на 77 %, загальною площею 231,6 квадратних метри. Це 3/200 частини всієї нерухомості, яка знаходиться на ділянці, а це – 2 227 квадратних метри

Більше всього під цей опис підходять саме майстерні, які  прибудували до закинутої будівлі на Соборній,9. Кому належить інша частина  нерухомого майна – у жодному документі знайти не вдалося. За словами юриста ТОВ «Компанія «Бізнесторгінвест», частина нерухомого майна  належить їхньому підприємству, а частина  Юлії Імерековій та Еліні Кармазіній.  Юрист розповів, що коли «Вінницяфармація» покинула приміщення на Соборній, 9, на його місті планували збудувати адміністративно-торгівельну будівлю. У 2011 році ТОВ  «Компанія «Бізнесторгінвест» отримала містобудівні умови та обмеження, що дало дозвіл на будівництво. Але через брак коштів або з інших причин, будівельні роботи так і не були розпочаті.

У 2017 році міське комунальне підприємство «Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури» на замовлення  Юлії Імерекової та Еліни Кармазіної розробило графічні матеріали, де чітко вказано, що вона  буде використовуватися для комерційних потреб та благоустрою території – готель з рестораном.

Таке використання земельної ділянки відповідає плану зонування, тому що земельна ділянка знаходиться у діловій зоні Г-1, яка передбачає розташування готелів.

 – На мою думку, це «афера чистої води». Права на об’єкт незавершеного будівництва, які мають Юлія Імерекова та Еліна Кармазіна, можуть бути тільки після того, як будуть зареєстровані права на землю, де знаходиться ця нерухомість. Крім того, не існує права власності на об’єкт незавершеного будівництва і логічно, не дає ніякого права на землю. Закинута будівля не дає права на землю, тому простіше було взяти сусідню ділянку, щоб зробити проект на більшій території. Це коли по «туалетній схемі»  приватизують гектари території, – каже київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний

 

Нікопольські бізнес-леді осіли у Вінниці

Щоб дізнатись більше про Юлію та Еліну, які збираються побудувати готель, журналісти зібрали про  них інформацію в мережі Інтернет.  З’ясувалось, що Юлія Імерекова та Еліна Кармазіна – сестри, пов’язані з Нікопольським районом Дніпропетровської області.

За інформацією нікопольських ЗМІ, їх батько був відомим місцевим бізнесменом, якого в кримінальних колах називали «Кротом». Батька застрелили в 2015 році неподалік його власного кафе.  За інформацією державного реєстру речових прав на нерухоме майно Юлія Імерекова має 17 земельних ділянок по 2 гектари у Нікопольському районі. У 2010 році Юлія стала «Міс-Вінниця 2010».

У Вінниці на дівчину зареєстрована квартира на вулиці Міліційній, яку вона отримала у спадщину. Також неї зареєстрована квартира площею 92,4 квадратних метри у елітному житловому комплексі «Park Tower».

Саме ця квартира раніше належала  депутату Вінницької міської ради та забудовнику Олександру Дану. Журналісти запідозрили,  що це може вказувати на зв’язок депутата з цією земельною схемою.  Олександр Дан  є власником фірми, якій належить готель «Південний Буг».

– Ні, я не маю ніякого відношення до цієї будівлі. Розумію, що у вас там схема така вийшла, але я тут ніяк з цим не повязаний. Я цій дівчині квартиру тільки продав і все. Я у свому житті вже разів десь 10 продавав квартири, а кому саме і хто ці покупці – я не цікавився. Я її пам’ятаю візуально, симпатична. Це все що вам можу сказати, – каже депутат Вінницької міської ради Олександр Дан

Еліна Кармазіна також має нерухомість у Нікопольському районі. Там же на сестер зареєстровано десять підприємств. На дівчину з таким ПІБ зареєстровано багато нерухомості у Вінниці: дві квартири в ЖК «Park Tower», нежитлове приміщення на Соборній 46, приміщення кафе-цукерні на Грушевського 28, квартира на вулиці Міліційна.

Журналісти  спробували знайти  майбутніх власниць землі на Соборній, 9, щоб запитати про плани на неї. В середину елітного житлового комплексу Park Tower, де знаходяться їх квартири, нас не пустила охорона. Ми залишили записку з проханням зв’язатися з нами  на прохідній.

У соціальній мережі Фейсбук ми знайшли сторінку Еліни  Кармазіної На прохання про коментар, вона не відповіла.

 

Яка доля чекає маєток у центрі Вінниці

Будівля не є пам’яткою архітектури, а тому  ніякої історичної цінності, з точки зору держави, вона  не представляє і її можна знищити.

Власниками землі під будівлею незабаром зроблять  Юлію Імерекову  та Еліну Кармазіну. Вони зможуть на законних підставах знести будівлю та будувати готель лише після того як викуплять її у власника. Але, як каже експерт, і тут можуть бути свої схеми.

 – Якщо на землі є нерухомість, що належить іншим людям, Юлія та Еліна теоретично не зможуть отримати цю землю у користування, поки не стануть власниками всієї нерухомості на ділянці. Але зазвичай йде фальсифікація документів – землю передають, приховавши наявність інших власників. Потім ті, хто незаконно отримав землю, майже на шару віджимають нерухомість у інших власників. Вони просто змушують продати за бажану ціну або створити будь-які неприємності власнику даної нерухомості. Якщо право власності ще «з часів царя гороху», то можуть взагалі тупо знести, а потім в суді не доведеш, що там щось колись було. Варіантів багато. Головне сам факт землевідведення – він чітко показує потенційній жертві, на чиєму боці органи влади, – говорить київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

 

Колись тут їздили трамваї

Вулиця Соборна,9. Зараз це тихий закуток, але до Другої світової війни тут вирувало життя. Біля  будинку проходила трамвайна колія, яка йшла   через острів Кемпу на інший берег Південного Бугу.

На  фото бачимо стрілочника на місці, де дві трамвайні колії переходили в одну, бо міст був вузький і там пустили лише одну колію. Міст через острів Кемпа, який під час війни знищили,  побудували у 1902 році і був не розрахований на трамвайний рух та великі навантаження, а один трамвай тих часів важив приблизно 12 тонн.

Вулиця з тих часів змінилася майже повністю.

Окупована Вінниця  та нинішній час. Різниця велика. Під час Німецької окупації, «Єрусалимку» було повністю знищено. Після війни вулиця Соборна змінила свій напрям і теперішній закинутий маєток опинився у стороні.

Про сам будинок мало що відомо.

 – Цей будинок побудований на початку ХХ століття, – каже архітекторка Людмила Денисова

Серед деяких істориків є думка, що це був прибутковий будинок ( приміщення здавалися в оренду для різних цілей), який належав Мойсею Львовичу – батьку Боруха Львовича, котрому належав чавуноливарний завод  але ця інформація лише припущення. У радянські часи тут діяла «Вінницяфармація», яка виробляла ліки. Дане підприємство не забажало надавати інформацію, по якій причині вони покинули будівлю та на чий баланс нерухомість була передана.

 

Безхатченко облаштував польову кухню

Доступ до будинку зовсім відкритий.

В одному з приміщень, по центру кімнати, встановлені підпори, щоб хоча б якось втримати від обвалення стелю.

Багато де вже немає підлоги.

 

Подвір’я представляє з себе  кілька закинутих будівель.

 

 

В одному з підвалів мешкає безхатченко. На вулиці він облаштував собі «польову кухню». На появу журналістів безхатченко ніяк не зреагував, бо цю будівлю постійно хтось навідує.

Фото 19

Є тут підвал, який схожий на порохівницю  середньовічного замку

фото 20

Те що тут знаходилась раніше «Вінницяфармація», свідчить знайдена серед будівельного сміття обгортка від лікарського засобу

 

 

Єдине місце, де ви зможете потрапити на другий поверх, знаходиться у найстарішій дореволюційній будівлі. Тут ви побачите повністю зруйноване сусіднє крило, від котрого залишився лише корпус. Є тут приміщення архіву, актової зали та кабінет керівника.

Нагадаємо, що будівля знаходиться у аварійному стані, де в будь-який момент може обвалитися стеля та підлога. Тому перебування тут небезпечно для вашого життя. На власний ризик ми робили дане обстеження маєтку у рамках журналістського розслідування.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds