Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Історичні фейки про вінницьку Єрусалимку спростовують документальні свідчення та фото

Історичні фейки про вінницьку Єрусалимку спростовують документальні свідчення та фото

Наші сьогоднішні знання про історію Єрусалимки, її кордони, розвиток та знищення нацистами – здебільшо фейкові. Журналісти Агенції розвінчали деякі міфи про це середньовічне поселення євреїв у Вінниці на основі історичних документів, карт та старих фотографій

Якщо спитати у вінничан/ок про Єрусалимку, то часто можна почути  приблизно таку відповідь: “…Щось чув/ла про таке. Це історична місцина, де мешкали бідні євреї. Знаходився район цей десь там, де зараз проходить вулиця Магістратська і вниз до річки. Ще, здається, німці під час окупації весь цей район знесли бульдозерами…” Та й на тому все. Ба більше, місцеві краєзнавці та історики Вам розкажуть не набагато більше.

Як євреї потрапили до Вінниці?

Помітна кількість євреїв з’явилась у містах Поділля з середини XVI століття разом з “наступом” польського торговельного капіталу на наші землі. Євреям було обіцяно багато прав та привілеїв, які на місцях мало хто дотримувався.

Коли безпосередньо єврейська громада асимілювалась у Вінниці і чому саме в тому місці, яке ми сьогодні називаємо Єрусалимкою – не відомо. Є припущення, що на рубежі XVI – XVIІ століття. Наявність річки під боком забезпечувало життєдіяльність громади. Високий берег був природним перепоном для ворогів і в нещодавно збудованому комплексі “Мури” можна було сховатись під час ворожого нападу. 

Реальні межі Єрусалимки

Це найголовніше питання, яке потрібно з’ясувати для подальшого вивчення цього району. Якщо Ви погуглите щось про Єрусалимку, то з’ясуєте, що є ще й “нижня” та та “верхня” Єрусалимка. Це вже сучасні визначення, що не мають історичного контексту. Базуються ці твердження на тому, що коли вже багаті євреї почали забудовувати територію, яка сьогодні знаходиться між вулицями Соборна та Магістратська, то це “верхня” Єрусалимка.  Але насправді це не так. Якщо брати той факт, що до 1917 року більшість населення міста складали саме євреї, то можна сміливо тоді стверджувати, що вся Вінниця – це Єрусалимка, що точно з реальністю немає нічого спільного. Це теж саме, що люди через сто років поділять мікрорайон Поділля на “нижнє”, там де розпочиналось його будівництво, “середнє” – де фонтан та “верхнє” – де ТЦ “Поділля Сіті”. 

Північний кордон Єрусалимки – сьогоднішній провулок Селянський, десь приблизно в тому місці, де була молочна кухня. Далі йшли землі, які у різний час належали Миколі Оводову (міський голова Вінниці з 1899 по 1917 рок), Кумбарі та іншим. Про це детально ми розповідаємо тут. 

Сьогодні молочна кухня, за інформацієєю з Держреєстру нерухомого майна, належить фірмі-забудовнику ТОВ “Ланкорд-Буд”. Це підприємство особливо нічим непримітне, якщо не брати до уваги те, що відповідно до рішення суду, ТОВ “Ланкорд-Буд” має податковий борг майже у 200 тисяч гривень. Тому, рано чи пізно, на місці молочної кухні з’явиться новобудова.

Південний кордон Єрусалимки був приблизно там, де зараз знаходиться адміністративна будівля “Вінницяобленерго”. Західний кордон – сучасна вулиця Магістратська, східний – Південний Буг.

Межі Єрусалимки добре відображені на мапі 1802 року.

Та на мапі 1845 року.

Розвиток Єрусалимки за часи російської імперії

Історія цього єврейського поселення на околицях тодішньої Вінниці подається так, наче все місто розвивалося, крім Єрусалимки – ніби час там застиг. Це не так. 

До середини ХІХ століття на теренах всієї Вінниці цегельних житлових будинків не було й кілька десятків. Вже друга половина ХІХ століття, коли у місті поступово з’явилось 10-15 цегелень, розпочалось будівництво цегляних маєтків по всьому місту, включаючи Єрусалимку. 

У Державному архіві Вінницької області збереглись проєкти деяких будинків на Єрусалимці, які подавались у міську думу для надання дозволу на забудову. Ось деякі з них: 

1)Забудовник – Розенблат. Проєкт двоповерхового кам’яного будинку замість дерев’яного. 1898 рік. 

2) Забудовниця – міщанка Аделла Поллак. Проєкт кам’яного будинку. 1897 рік. 

3) Забудовник – Рак. Проєкт двоповерхового кам’яного будинку. Початок ХХ століття. Зберігся до сьогодні в перебудованому стані на вулиці Єрусалимка.

І таких проєктів було десятки…

Єрусалимка на фото, відео, картинах та гравюрах

Мабуть, всі міфи про цей єврейський район пов’язані з відсутністю фотографій. Наприклад, з дореволюційних фотографій безпосередньо з самої Єрусалимки є ось ця: 

І ось ці:

Якщо Вам цікаво де саме знаходилась ця синагога та інші будівлі  на Єрусалимці, то Вам сюди.  

Є ще така картина Єрусалимки Абрама Маневича 1906 року:

Єрусалимка іноді потрапляла в кадр фотографів, які знімали загальну панораму Вінниці. 

Є ще одна рідкісна фотографія Єрусалимки, де знімали саме її, а не загальну панораму міста.

За часи совєтів Єрусалимку ніхто не фотографував, принаймні, у вільному доступі цих фотографій ми не знайшли Завдяки живописцю Василію Сільвестрову (розстріляний у 1937 році), який у 1929-1931 роках створив графічну сюїту Єрусалимки, ми можемо хоч приблизно зрозуміти якою була ця місцина в ті роки:


Окремої уваги заслуговує ось ця замальовка:

Таку Вінницю бачили тоді більшовики: замість гужового транспорту – автомобілі та трамваї по всім основним вулицям міста  замість “жахливих халуп мілкобуржуазних куркулів” – “соціалістичні гуртожитки” в стилі конструктивизму, де проживатиме трудовий народ. Але як показав час, реальність була іншою. 

Єрусалимка засвітилась в насуіпних фільмах: “Єврейське щастя” 1925 року, “Проти волі батьків” 1926 року, “Повернення Нейтана Беккера” 1932 року. Але головна проблема в тому, що ці кінострічки знімали в різних містах України і зрозуміти де кадри з Єрусалимки, а де ні – майже неможливо. Ось, наприклад, в фільмі “Єврейське щастя” в кадрі є такий будинок. 

Дуже схожий будинок зустрічається в кінострічці “Проти волі батьків”.

Тому, теоретично, це може бути будинок саме на Єрусалимці.

Нацисти знищили Єрусалимку бульдозерами ?

Це вже міська легенда, достовірність якої ніхто не ставить під сумнів. Ця версія добре пояснює те, чому сьогодні нічого не залишилось від тої колоритної Єрусалимки, яку ми собі представляємо. 

Але не існує ніяких фактів, які підтверджують те, що нацити під час окупації Вінниці бульдозерами знесли дома на Єрусалимці. Якщо це відбувалося б насправді, то десь би вже точно “засвітились” фотографії чи відеозйомка, адже німці все фільмували.

Завдяки аерофотозйомці Вінниці у 1949 році маємо змогу переконатись чи була Єрусалимка знищена під час окупації. Якщо так – то замість неї повинно бути поле або купа будівельного сміття. Але насправді – всі будинки на місці вздовж вулиць, які є й сьогодні. 

Єрусалимка також позначена на мапі Вінниці 1952-53 років. 

То куди зникла Єрусалимка?

Єрусалимка насправді нікуди не зникла. Вона просто видозмінилась з плином часу. Хатинки з глини та сіна, що ми бачимо в кінохроніці 1920-30-х років, фізично не дожили б до наших днів. Подібні житлові будинки були по всій Вінниці. Зараз важко в це повірити, але на Замості, там де сьогодні багатоповерхові житлові будинки, був приватний сектор, як сьогодні, наприклад, на Старому місті. 

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds