Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У США журналісти у політику не йдуть. І комунальних ЗМІ там немає

У США журналісти у політику не йдуть. І комунальних ЗМІ там немає

Однією з найбільших загроз для свободи американські медійники називають непоінформованих, некритичних читачів

Проблеми, з якими стикаються медіа по обидва боки Атлантики, обговорювали вінницькі журналісти та їхні колеги з агенції журналістських розслідувань The Lens («Лінза»), Новий Орлеан, США: засновниця видання Карен Гедбоа та головний редактор Стів Маєрс. Разом з медіа-експертом, медіа-тренером,  членом ради директорів Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN Олегом Хоменком та керівником програми медіа партнерства UMPP/організація IREX Світланою Жолобайло вони із 25 по 28 червня перебували у Вінниці у рамках програми партнерства в галузі мас-медіа України (UMPP), яку адмініструє організація IREX. Партнером «Лінзи» стала вінницька Агенція журналістських розслідувань, яка виграла конкурс на участь у програмі. У березні четверо її журналістів відвідали Новий Орлеан, аби познайомитися з роботою своїх колег. За три місяці настала черга візиту у відповідь.

І хоча він тривав усього лише три дні, американським журналістам вистачило цього проміжку часу, аби зрозуміти, що проблеми, з якими стикаються журналісти-розслідувачі в Америці та в Україні, практично однакові. Адже однаковими є проблеми, притаманні містам, де вони живуть. І одна з найголовніших – це корупція.

– Ми не визначаємо корупцію виключно як хабарництво, – зазначає Стів Маєрс. – Це системні порушення некомпетентних чиновників, які, використовуючи гроші платників податків, призводять до злочинів, які не входять до розряду тих, що легко викрити. Тому ми підключаємося і викриваємо ці моменти і показуємо людям, як некомпетентно діють чиновники і до яких системних порушень це призводить.

Наприклад, у Новому Орлеані є 45 громадських і волонтерських організацій, які отримують гроші платників податків, тобто гроші з бюджету, на управління школами. Але іноді ці організації гадки не мають, що таке шкільна освіта і як управляти школами.

 – США – заможна держава, але Луізіана – один з найбідніших штатів, а Новий Орлеан – дуже бідне місто. І ми своїми матеріалами хочемо показати, як використовується кожен долар платників податків, і хочемо, щоб чиновники, які отримують наші гроші, відповідали за свої дії і працювали на благо міста та кожного громадянина, – каже Карен Гедбоа.

У штаті «Лінзи» – лише сім співробітників, включно із тими, хто займається адміністративними питаннями. Тому журналісти-розслідувачі намагаються концентруватися на декількох темах, які найбільше впливають на життя громади: зникнення берегової зони, шкільна освіта, кримінальна юстиція, використання землі, що належить місту, планування міста.

 – Такі питання піднімали традиційні медіа, газети та телеканали, але зараз ця бізнес-модель починає змінюватися, тому що редакції змушені звільняти людей, зменшується кількість тих, хто може займатися складними питаннями, а не лише щоденними новинами, – каже Стів Маєрс.

За його словами, у 2000 році американські медіа пройшли пік зайнятості журналістів, і з того часу щороку у ЗМІ відбуваються масові звільнення. Тож «Лінза» виживає за рахунок фандрейзингу та донорських пожертв, і з кожним роком знаходити гроші стає ще важче, зазначає Карен Гедбоа.

Що ж стосується захисту прав журналістів, то відповідні закони є у ряді штатів, і стосуються вони, зокрема, права втаємничувати джерела інформації. Але у той же час на федеральному, тобто загальнодержавному рівні такого закону немає, і федеральний уряд достатньо агресивно проводив розслідування стосовно витоку конфіденційної інформації. Але в цілому Перша поправка до Конституції США універсальна і гарантує кожному право на свободу слова і на її захист.

 – Найбільша загроза зараз – це президент Трамп, який підриває довіру до преси. Він оголосив війну ЗМІ, і це як кола по воді опускається до локального рівня, – зазначає Стів Маєрс. – Наростає і проблема обмеженості доступу до публічної інформації. Щороку ми спостерігаємо, як на локальному рівні, на рівні штатів з`являються закони, які обмежують доступ до інформації, яка за замовченням є публічною, але хтось вирішив, що вона стосується приватного життя.

Ще одна загроза, про яку говорили американські журналісти і яка є характерною для України – це малоінформовані громадяни, у яких відсутнє критичне мислення і які не є розумними споживачами новин.

 – Раніше ви, навіть не думаючи про якусь іншу інформацію, просто хотіли дізнатися, з яким рахунком зіграла ваша улюблена команда, купували газету і в пошуках потрібної інформації отримували ще додаткові відомості, то зараз ситуація змінилася: з`явилися таргетовані читачі, які шукають легкої інформації, які дивляться один матеріал – і все. Скоріше за все, в перспективі суспільство розділиться на людей інформованих, які цінують якість медіа та готові платити за їхнє існування, та людей, які платити не готові, які є неінформованими та користуються чутками та плітками, які розповсюджують соціальні мережі, – каже Стів Маєрс.

Але є між українською та американською журналістикою і суттєві відмінності. Наприклад, для США практика, коли медійники йдуть у політику, є незвичною, і такі випадки трапляються вкрай рідко. І якщо журналіст стає політиком, він припиняє журналістську діяльність.

Так само вчиняють і журналісти, які стають прес-секретарями чи прес-радниками, що трапляється не так вже й рідко. Але мікс «журналіст+політик» або «журналіст+прес-секретар/прес-радник» – це в Америці нонсенс, який протирічить засадам журналістської етики. Більш того, деякі медійники навіть не голосують на виборах, аби бути поза політикою на всі сто відсотків і бути на всі відсотків незаангажованим.

Ще одна суттєва відмінність – відсутність комунальних ЗМІ. Так, у міської ради Нового Орлеану є лише телеканал, який веде прямі трансляції сесій – і все.

Немає у США і аналогу нашої Національної спілки журналістів. Та й взагалі немає визначення, хто може бути журналістом. Перша поправка до Конституції США гарантує свободу слова та свободу висловлювання, і цією свободою користуються як журналісти, так і блогери.

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds