Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Освіта, охорона здоров’я та соцзахист: як розподілили вінницький бюджет-2019

Освіта, охорона здоров’я та соцзахист: як розподілили вінницький бюджет-2019

У мерії обговорили Проект бюджету та Проект Програми економічного та соціального розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на наступний рік. Під час громадських слухань вінницькі чиновники прозвітували перед присутніми у залі про надходження до міського бюджету, на що витрачали бюджетні кошти, про здобутки міста у 2018 році та окреслили напрямки і пріоритети на наступний рік.

Бюджет Вінницької міської ОТГ визначено в обсязі 4 мільярди 780 мільйонів 534,6 тисяч гривень за доходами та за видатками у сумі 4 мільярди 859 176,7 тисяч гривень (Видатки загального фонду бюджету — 3 549 026,3 тис. грн., видатки спеціального фонду бюджету 1 310 150,4 тис.грн.)

У 2019 році робота виконавчих органів влади буде сфокусована на таких пріоритетах:

– Затвердження Концепції інтегрованого розвитку громади Вінниця-2030 за визначеними напрямками в рамках реалізації проекту “Інтегрований розвиток міст України”.

– Впровадження маркетингової стратегії “Вінниця -2020”. Реалізація заходів

з промоції міста.

– Розробка та впровадження стратегії розвитку туризму міста Вінниці.

– Структурна перебудова промислового потенціалу міста Вінниці. Інженерно-технічне забезпечення Вінницького індустріального парку.

– Модернізація, реконструкція, технічне переозброєння діючих підприємств.

– Створення вінницького інноваційного технологічного парку.

– Розвиток інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури, створення і удосконалення електронних сервісів.

– Реалізація заходів з енергоефективності, з використанням сучасних технологій, раціональне використання енергоресурсів в бюджетній сфері.

– Житло в комунальному господарстві.

– Подальша розбудова інженерно-транспортної інфраструктури міста.

– Організація вуличного простору, орієнтованого на пішохідну та велосипедну активність.

– Впровадження автоматизованої системи збору оплати за проїзд в громадському транспорті Вінниці.

– Оновлення та модернізація рухомого складу міського пасажирського транспорту.

– Створення умов для інтеграції в активне громадське життя людей з особливими потребами.

З доповіддю про економічні показники розвитку міста, виконання програми економічно-соціального розвитку за минулий рік та плани і перспективи на 2019 рік виступив директор департаменту економіки і інвестицій Віталій Погосян.

Він запевнив, що в місті збережено позитивну динаміку розвитку та забезпечено життєдіяльність всіх сфер міста.

За словами чиновника, освоєно 2,7 мільярда гривень капітальних інвестицій. Обсяг прямих іноземних інвестицій, вкладених в економіку міста від початку інвестування, становить 135,5 мільйонів доларів США. На кінець 2018 року очікується 140 мільйонів доларів США.

Експорт товарів становить 168,8 мільйонів доларів США, що на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Нові заводи, реклама та іноземний капітал

Серед досягнень цього року проведення реконструкції на ДП “Електричні системи”, введення в дію першої черги заводу з виробництва холодильного обладнання, початок будівництва першої черги нового заводу з виробництва сонячних панелей.

Наступного року міська влада планує розширювати модернізацію виробництв та введення в експлуатацію промислових об’єктів. Обсяг реалізації промислової продукції, робіт та послуг очікувано зросте до 34,2 мільйонів гривень.

Директор департаменту економіки і інвестицій також повідомив, що для зміцнення інноваційно-інвестиційного потенціалу промислового сектору економіки, підвищення рівня економічного зростання у місті у 2018 році підписано меморандум з компанією HEAD про будівництво заводу з виробництва спорядження для зимових видів спорту.

Крім того, оновлено проектно-кошторисну документацію з реконструкції інженерних мереж до Вінницького індустріального парку та обрано керуючу компанію індустріального парку – “Вінницький кластер холодильного машинобудування”.

Віталій Погосян також повідомив, що наступного року планується розпочати будівництво інженерних доріг до Вінницького індустріального парку. Триватиме робота, спрямована на розширення кола потенційних інвестиційних учасників індустріальних парків — Вінницького індустріального парку і Вінницького кластера холодильного машинобудування.

У 2019 році у розвиток економіки міста планується залучити не менше 20 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій.

Як стверджують чиновники міської ради, одним з пріоритетних напрямків наступного року залишається підтримка малого та середнього підприємництва.

У 2019 році планується активізувати роботу виконавчих органів з подальшого впровадження маркетингової стратегії міста, яку затвердили цього року, а також посилити роботу з просування бренду міста Вінниці та промоції Вінницької міської об’єднаної територіальної громади та розвитку туризму.

Передбачені кошти і на впровадження програми “Муніципальне житло м. Вінниці”. У 2019 році планується введення в експлуатацію шостого об’єкта програми та початок будівництва сьомого об’єкту програми.

Капітальне будівництво

На об’єкти капітального будівництва наступного року спрямують 716,5 мільйонів гривень.

Ключові з них:

– завершення реконструкції вулиці Замостянської (друга черга),

– реконструкція приміщень колишнього заводу “Кристал” для Вінницького інноваційно-технологічного парку,

– підведення інженерних мереж та автомобільних доріг до Вінницького індустріального парку,

– продовження будівництва Вінницького регіонального лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології в рамках реалізації із Світовим банком,

– завершення робіт з добудови головного корпусу міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги,

– продовження будівництва ЗОШ в мікрорайоні Поділля,

– проведення робіт з реконструкції спорткомплексу по вулиці Академіка Янгеля,

– продовження реконструкції та модернізації закладів соціальної сфери,

– проведення реконструкції інженерних мереж Вінниці.

В бюджеті 2019 року передбачені кошти на капітальний ремонт 30 зупинок громадського транспорту, облаштування освітлення на 11 пішохідних об’єктах, облаштування 15 км велодоріжок тощо.

Крім того, на території закладів освіти і надалі будуватимуть спортивні та ігрові дитячі майданчики.

Наступного року планується продовжити виконання спільного проекту з реконструкції теплових мереж та котелен згідно меморандуму із швейцарською конфедерацією. А також провести капітально-відновлювальний ремонт 4 автобусів, реконструкцію контактної мережі міського електротранспорту, розширити мережу автоматизованої системи керування дорожнім рухом у місті Вінниці та за підтримки Міністерства інфраструктури України розпочати реконструкцію злітно-посадкової смуги КП “Аеропорт Вінниця”.

Для маленьких вінничан

Наступного року планується:

– Введення в експлуатацію двох закладів дошкільної освіти.

– Завершення реконструкції будівель школи №8 та фізико-математичної гімназії №17.

– Реконструкція будівлі ДНЗ №16.

Матеріально-технічний стан закладів освіти, зокрема, і тих, що увійшли у склад Вінницької міської ОТГ, модернізуватимуть та покращуватимуть.

Охорона здоров’я

У 2019 році планується:

– реконструкція приміщень МКЛ №1 під “Молочну кухню”,

– відкриття амбулаторії сімейної медицини по вулиці Стрілецькій,1,

– впровадження заходів з модернізації матеріально-технічної бази лікувально-діагностичних закладів міста,

– завершення реконструкції приміщення пологового будинку на Старому місті.

Основні показники бюджету Вінницької міської ОТГ на 2019 рік

Загальний фонд

Від власних та закріплених доходів до загального фонду бюджету Вінницької ОТГ заплановано отримати 2 мільярди 689 мільйонів гривень, що на 11% більше, ніж минулого року.

Як зазначила директор департаменту фінансів Наталія Луценко, основними бюджетоутворюючими податками залишаються податки на доходи фізичних осіб, плата за землю, акцизний податок, єдиний податок. Від них надійде близько 95% власних доходів.

Від податків з доходів фізичних осіб до бюджету планують отримати 1 мільярд 667 мільйонів гривень, що на 16% більше, ніж минулого року. Від єдиного податку надходження до бюджету складуть 435 мільйонів гривень, що на 12% більше, що пов’язано із зростанням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Від акцизного податку бюджет отримає 219 мільйонів гривень.

За словами Наталії Луценко, суттєве зростання надходжень передбачене від податку на нерухоме майно. Від нього надійде 55 мільйонів гривень. Від оплати адмінпослуг заплановано отримати до бюджету 40,8 мільйона гривень, що також більше, ніж минулого року.

Субвенції схуднуть

Головна фінансистка міста попередила, що обсяг трансфертів з державного та обласного бюджетів суттєво зменшиться порівняно із 2018 роком і складає 1 мільярд 685 мільйонів гривень. Це відбулось за рахунок зменшення обсягів субвенцій на надання пільг і субсидій населенню на житлово-комунальні послуги. Їх обсяг у бюджеті ОТГ визначено у сумі 411 мільйонів гривень проти 618 мільйонів гривень 2018 року.

Зменшення відбулось і по медичній субвенції і по інших субвенціях в галузі охорони здоров’я, що пов’язано із реалізацією заходів медичної реформи. Тоді як обсяг освітньої субвенції зріс на 75 мільйонів гривень і склав 465 мільйонів гривень.

Спеціальний фонд

Найбільшою складовою спецфонду є субвенція у 244 мільйони гривень з держбюджету для реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту з будівництва кардіоцентру.

Доходи бюджету розвитку визначено в сумі майже 86 мільйонів гривень. Це кошти від продажу землі, відчуження майна, та пайової участі.

Для фінансування бюджету розвитку, який суттєво перевищує ті доходи, які вказані вище, із загального фонду бюджету заплановано передадуть додатково 825 мільйонів гривень. Таким чином, загальний ресурс бюджету розвитку сформовано в сумі 911 мільйонів гривень.

Видатки бюджету загальний фонд

Загальний обсяг видатків бюджету на 2019 рік визначено в сумі 4 мільярди 859 мільйонів. В тому числі видатки за рахунок власних доходів в сумі 2 мільярди 929 мільйонів. Видатки за рахунок субвенцій з обласного та державного бюджетів сягнуть 1 мільярда 929 мільйонів гривень.

Як і в минулі роки бюджет має соціальну спрямованість. Основні бюджетні галузі – освіта, охорона здоров’я, соціальний захист та соціальне забезпечення. На ці сфери витратять

переважну частину всіх видатків загального фонду бюджету.

Освіта

Видатки на освітню галузь складуть 1 мільярд і майже 160 мільйонів гривень.

– З першого вересня бюджетом передбачено підвищення грошової норми видатків на харчування в ДНЗ.

– Відкриття двох нових закладів на 9 груп. Додаткове введення посад — 64,5 штатних одиниці.

– В школах міста з першого вересня заплановано додатково відкрити 46 класів. Це, відповідно, введення 120 ставок педагогічних працівників.

– За рахунок коштів галузі з 1 січня буде фінансуватись Деснянський НВК.

– Продовження будівництва школи в мікрорайоні “Поділля”.

Капітальні видатки освіти

На капітальні видатки галузі передбачено 9,6 мільйонів гривень. Крім того, на реконструкцію, будівництва об’єктів освіти в бюджеті розвитку заплановано ще 109,5 мільйонів гривень.

За рахунок коштів галузі буде утримуватись 111 закладів. 55 ДНЗ , 36 ЗОШ, спеціалізована загальноосвітня школа з дошкільним відділенням, Палац дітей та юнацтва, міський центр художньо-хореографічної освіти дітей “Барвінок”, КУ “Школа успіху” , 8 ПТНЗ, 2 інклюзивно-ресурсних центри та міський методичний кабінет.

Кошти на приватні заклади освіти у бюджеті цього року не передбачені.

Охорона здоров’я

На 2019 рік бюджет галузі визначено в сумі 321 мільйон гривень. Це менше, ніж минулого року і пов’язано із проведенням медичної реформи та переходом на новий механізм фінансування за договорами Національної Служби Здоров’я України за рахунок коштів держбюджету.

Видатки галузі в сумі 282,9 мільйонів гривень заплановані за рахунок коштів медичної та інших субвенцій, а також в сумі 38,5 мільйонів гривень за рахунок коштів бюджету Вінницької міської ОТГ.

В складі бюджету розвитку за рахунок бюджету передбачені капітальні видатки в сумі майже 6 мільйонів гривень.

На будівництво і реконструкцію об’єктів охорони здоров’я заплановано 51 мільйон. Із них 20 мільйонів гривень на добудову головного корпусу міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. За рахунок субвенції з державного бюджету передбачено 244 мільйони гривень на будівництво кардіоцентру.

Фінансуватимуть за рахунок коштів галузі з бюджету міста 13 комунальних некомерційних підприємств та 1 бюджетний заклад. Це 4 міських лікарні, вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології, 2 пологових будинки, 5 центрів ПМСД, міська стоматологічна поліклініка та інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.

Соцзахист, культура і спорт

На соцзахист та соцзабезпечення видатки передбачені майже 971 мільйон гривень. З них на реалізацію муніципальних програм соціального захисту витратять 74 мільйони гривень.

Заходи і заклади культури планують профінансувати з бюджету на 43 мільйони гривень.

Це, зокрема, кошти, що спрямують на 5 шкіл естетичного виховання, а також дотації на покриття збитків закладам і підприємствам галузі культури — академічному міському хору “Вінниця”, кінотеатру “Родина” і КП “Центр історії Вінниці”.

На фізкультуру і спорт в бюджеті заплановано 45 мільйонів гривень. На утримання та навчально-тренувальну роботу 7 дитячо-юнацьким спортшколам, а також на дотації на покриття збитків КП “Центральний міський стадіон”.

Житлово-комунальне господарство та транспорт

Для забезпечення роботи ЖКГ на 2019 рік в загальному фонді бюджету передбачено видатки в сумі 287 мільйонів гривень. З них на благоустрій спрямують 200,2 мільйони гривень, фінансову підтримку комунального підприємства “Вінницяміськтеплоенерго” – 76 мільйонів гривень.

На міський транспорт передбачено 218 мільйонів гривень. В тому числі, 15 мільйонів гривень на реалізацію проекту “Впровадження автоматизованої системи збору плати за проїзд”.

Видатки спеціального фонду бюджету

1 мільярд 310 мільйонів гривень

З коштів бюджету розвитку, а це 990 мільйонів гривень,

470 мільйонів гривень пропонується спрямувати на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності,

118 мільйонів гривень на внески до статутних капіталів комунальних підприємств,

331 мільйон гривень на капітальні видатки житлово-комунального господарства,

58 мільйонів гривень на капітальні видатки бюджетної сфери.

Благоустрій міста

Які витрати з бюджету ОТГ плануються наступного року на благоустрій міста та приєднаних до нього територій розповів очільник департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко. Він зазначив, що проектом бюджету на благоустрій передбачено 297 мільйонів 643 тисячі гривень.

Скільки і на що витрачатимуть?

86 мільйонів гривень – будівництво та реконструкція об’єктів благоустрою,

34 мільйони 714 тисяч гривень – поповнення статутного капіталу КП,

4 мільйони 742 тисячі гривень – апарат управління,

3 мільйони гривень – на муніципальний притулок для тварин.

З коштів на благоустрій проводитимуть поховання одиноких вінничан та фінансуватимуть деякі інші міські заходи.

Капітальні видатки на благоустрій: кладовище на Сабарові та полігон у Людавці

На капітальний ремонт елементів та об’єктів благоустрою передбачається 125,5 мільйонів гривень.

Ці кошти витратять на:

– ремонт покриття доріг та тротуарів,

– ремонт зупинок громадського транспорту,

– ремонт покриття вулиць приватного сектору,

– проведення капітального ремонту на перехресті вулиць Максимовича – Хмельницьке шосе

– продовження будівництва полігону по знешкодженню побутових відходів на території Людавської селищної ради (86 мільйонів гривень)

– будівництво третьої черги будівництва кладовища по вулиці Сабарівське шосе,

– початок будівництва проектних вулиць по індустріальному парку (На розбудову вуличної мережі передбачається 20 мільйонів гривень).

– продовження 2 черги реконструкції вулиці Замостянської,

– поповнення статутного капіталу комунальних підприємств (34 мільйони 714 тисяч гривень)

– реалізація комплексної програми очистки річки Південний Буг.

Наразі виготовлення проектно-кошторисної документації по очистці річки Південний Буг на стадії завершення. Наступного року з бюджету Вінницької міської ОТГ планують придбати баржу і земснаряд.

З 34 мільйонів 714 тисяч гривень для КП “Вінницьке шляхове управління” буде придбано 1 сміттєвоз для прибирання урн по місту та 1 автомобіль-самоскид з обладнанням для зимового утримання вулиць. Для КУП “Ековін” – 3 сміттєвози. Для КП “Вінницязеленбуд” придбають автомобіль з маніпулятором. На “Комбінат комунальних підприємств” – автомобіль-фургон для надання ритуальних послуг.

На реалізацію проектів в рамках “Бюджету громадських ініціатив” у бюджеті 2019 року заплановано 7 мільйонів гривень.

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds