Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Нова українська школа прийшла у Вінницю з конструкторами LEGO, партами-трансформерами та переповненими класами

Нова українська школа прийшла у Вінницю з конструкторами LEGO, партами-трансформерами та переповненими класами

1 вересня 2018 року пішли до першого класу учні Нової української школа (НУШ).  Це довготермінова реформа, яка  лише розпочалася. Журналісти Агенції проаналізували відповіді на інформаційні запити з усіх шкіл Вінниці про досягнення та проблеми впровадження реформи.  З’ясували, що процес розпочався вдало, але головний ворог реформи – перевантаженість шкіл

Усі школи міста почали реформуватись

Реформа освіти у нас відбувається поетапно: у 2018 – набір першокласників,  у 2022 – запуск базової середньої освіти, у 2027  – запуск профільної школи, у 2029 – перший дванадцятий клас. Початкова школа поділяється на два цикли (1-2 і 3-4 класи), базова школа (5-9 класи) називається гімназією, а старша профільна – ліцеєм. Ліцеї можуть бути академічного або професійного спрямування. Вчитель у НУШ отримав більше свободи. Він може викладати так, як вважає за потрібне, головне –  досягнути результату.

За інформацією, яку нам надали у Вінницькій міській раді, з 1 вересня 2018 року в усіх закладах загальної середньої освіти міста розпочалося впровадження Нової української школи. Закупівлі тривали одночасно по всій Україні, тому вітчизняні виробники не встигали в стислі терміни забезпечити всі школи необхідним обладнанням. Створення освітнього середовища перших класів Нової української школи шляхом облаштування шкіл меблями, обладнанням і дидактичними матеріалами, підручниками планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року. Всі вчителі перших класів пройшли курси підвищення кваліфікації на базі комунального вищого навчального закладу «Вінницька академія неперервної освіти», онлайн-курс для вчителів початкової школи за розпорядженням Міністерства освіти і науки України на сайті студії онлайн-освіти EdEra та отримали відповідні сертифікати, які надають право викладання за вимогами НУШ.

 

Підручники носити не потрібно

Щоб побачити на власні очі, як реалізується НУШ у Вінниці, журналісти завітали до трьох шкіл.

Найновіша  школа у місті, яка працює з 2006 року – ЗШ І-ІІІ ступенів № 36. Розташований заклад вона біля церкви-усипальниці Миколи Пирогова

В одному з класів НУШ встановлено десять комп’ютерів для учнів. Парти-трансформери, де регулюється висота парти та стільця,  розташовані один до одного так, щоб можна було займатися дітям у командах.

У класі є куточок, де учні можуть гратися конструкторами LEGO, кожна дитина має свій бокс, де залишає свої особисті речі та підручники, щоб кожен день не носити їх зі школи додому та навпаки.

На коридорі школи є мапа світу, де назви географічних об’єктів вказані англійською.

 – Перед мапою постелили килим, щоб діти на перерві тут могли гратись та заодно вивчати світ та англійську мову, – каже директорка школи № 36 Елла Нечипорук

Кожен клас має свій прапор, герб та гімн. Школа має музей українського народної творчості та музей книги, де зберігаються старовинні церковні книги, яким кількасот років.

 – Мені подобається Нова українська школа. Дітки розвиваються, становляться відкритими, почувають себе вільно й ведуть себе так, як раніше було неприпустимо. Одна дівчинка мене кожен день смикає за одежу, щоб я з нею привіталася. Нещодавно були «розборки» між хлопцями, то коли я до них підійшла, то один з них мене  відштовхнув, щоб я їм не зважала, – говорить директорка.

 

Дитячий  намет  посеред класу

ЗШ І-ІІІ ступенів № 3 імені Михайла Коцюбинського розташована на мальовничому березі Південного Бугу біля парку «Кумбари». Історія школи починається з 1936 році.

У Новій  українській школі навчається 91 учень. Класи на 90 відсотків забезпечені всім необхідним: парти-трансформери, монітори, куточок відпочинку, тощо.

У НУШ навчається учениця з інвалідністю, для якої в класі встановили дитячий намет.

Проблемою школи є відсутність сучасного спортивного майданчику та повноцінного спортивного залу.

– Проблема в облаштування спортивного майданчику полягає в тому, що він знаходиться на схилі і потрібно робити дренажну систему, що у підсумку обійдеться у чималу суму. Своїми силами учні переобладнали підвал у невеликий спортивний зал, – каже директорка школи № 3 Надія Лепко

Учні самі обирають свій настрій

Гарні  результати реалізації Нової української школи показує   ЗШ І-ІІІ ступенів № 4 ім. Дмитра Менделєєва.

Класи НУШ забезпечені всім необхідним. Парти-трансформери, мають інший вигляд, ніж парти у попередніх школах.

– Це найкращі парти-трансформери у всій Вінниці. Ми їх замовляли у іншої фірми, ніж всі інші школи. Вони мають оптимальну форму, щоб можна було парти розмістити колом, щоб учням було зручно працювати у групах. Є підстаканник. Звичайно, парти та стільці регулюються по висоті, – каже директор школи № 4 Сергій Загородний.

У кожному класі НУШ знаходиться показник настрою кожного учня, де є можливість класифікувати свій настрій як відмінний, хороший та поганий.

У школі є  російськомовний клас НУШ. Тут освітній простір починається у класі і кінчається на вулиці, де на дереві знаходяться «будинки» для птахів

 – У російськомовному класі вчаться переважно діти сімей-переселенців чи представників національних меншин. Система навчання передбачає, що до 5 класу вони вже на 80 відсотків переходять на українську мову. Ще у Вінниці є російськомовні класи у шостій школі, – додав Сергій Загородний.

За словам директора, головна  проблема в реалізації НУШ – переповненість класів.

 – Я досліджував всі питання, які пов’язані з Новою українською школою. Цей досвід ми перейняли переважно з естонською системою освіти. Там у класах максимум 25 учнів. А у нас часто ця цифра йде за 30, – говорить Сергій Загородний.

Проблеми та дсягнення НУШ в  усіх школах міста

У всі комунальні школи міста журналісти розіслали інформаційні запити, щоб дізнатися як у них впроваджується НУШ. Запитали про здобутки та проблеми , з якими вони стикнулись впроваджуючи реформу.  З отриманих відповідей побачили, що ситуація у школах Вінниці станом на листопад була приблизно однакова: всі школи міста майже повністю реалізували у себе НУШ, у більшості є класи інклюзивного навчання, всі вчителі перших класів пройшли курси підвищення кваліфікації, школи закупили  комп’ютерну техніку, парти-трансформери, дидактичні матеріали, конструктори LEGO та  підручники.  Правда поки що не всі школи повністю забезпечені  необхідним обладнанням та  меблями . Це відбулось через те, що закупівлі  проводились масово по всій Україні, і виробники не встигали вчасно забезпечити усі заклади. Процес планується завершити до кінця 2018 року.

 

Відповіді:

НВК: СЗШ І ст. – гуманітарна гімназія №1

Відсутня початкова школа

НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія №2        

На сьогодні школа частково забезпечена необхідним обладнанням для Нової української школи. Повну комплектацію кабінетів для першокласників меблями, обладнанням, дидактичними матеріалами і підручниками планується завершити до кінця 2018 року. У першому класі є діти з інвалідністю.

ЗШ І-ІІІ ст. №5

Всі перші класи забезпечено на 85 відсотків необхідним інвентарем: меблями, партами-трансформерами, посібниками та необхідним дидактичним матеріалом (планується завершити в повному обсязі до 01 грудня 2018 року). Станом на 29 жовтня 2018 року в перших відсутні класи інклюзивного навчання, проте навчається одна дитина з інвалідністю.

НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія №6

При створенні НУШ проблем, не виникало. Школа-гімназія забезпечена необхідним обладнанням, зокрема, обладнанням і дидактичними матеріалами, підручниками, необхідними для впровадження компетентнісного навчання.  Діти з інвалідністю навчаються в інклюзивних перших класах НУШ, зокрема: 1-В клас  – два учні , 1-Б класс – один учень.

НВК: ЗШ І-ІІ ступенів – ліцей №7

Усі класи забезпечені одномісними партами та іграшками. Очікується дидактичний матеріал та меблі (шафи). Один клас отримав шкільну дошку. В усіх класах є проектори, в двох класах з чотирьох – мультимедійні дошки; чотири  ноутбуки для вчителя, три фабрики друку, ламінатор. Діти з інвалідністю не навчаються у цій школі.

Проблеми, які виникли при впроваджені Нової української школи: велика наповненість класів; мала площа класів для створення якісного освітнього середовища; необхідно переглянути доречність постійного використання групових форм роботи з метою запобігання очних хвороб та хвороб хребта; недостатня кількість дидактичного матеріалу;

ЗШ І-ІІІ ст. №8

Оскільки закупівлі тривали по всіх школах, то виробники не встигали (згідно термінів) забезпечити школу обладнанням. Всі класи забезпечені необхідним обладнанням: меблями, дидактичними матеріалами, підручниками, посібниками. В закладі в інклюзивному першому класі навчається учениця з особливими освітніми потребами.

ЗШ І-ІІІ ст. №9

В учбовому закладі ситуація з НУШ така сама, як в попередній школі – ЗОШ І-ІІІ ст. №8

ЗШ І-ІІІ ст. №10

Заклад забезпечений комп’ютерною технікою, партами-трансформерами, дидактичними матеріалами, конструкторами LEGO, підручниками тощо. Школа отримала парти для першокласників в жовтні 2018 року в зв’язку з тим, що закупівлі тривали одночасно по всій Україні. Виробник не встигав в стислі терміни повністю  забезпечити заклад обладнанням. В школі навчається чотири дитини з інвалідністю у відповідних інклюзивних класах

ЗШ І-ІІІ ст. №11

Школа забезпечена необхідним обладнанням. Створення освітнього середовища перших класів Нової української школи  відбувається поетапно і планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 р. Закупівлі тривають, забезпечення відбувається поступово. Українські виробники не встигають у стислі терміни забезпечити  обладнанням.

ЗШ І-ІІІ ст. №12

У 2017- 2018 навчальному році заклад брав участь у пілотному проекті по впровадженню Державного стандарту Нової української школи та з експериментальному науково-педагогічному проекті «Інтелект України». Школа частково забезпечена необхідним обладнанням. Створено освітнє середовище для учнів  перших  класів НУШ. Всі перші класи повністю забезпечені комп’ютерним обладнанням. На 80 відсотків необхідним інвентарем: меблями, партами-трансформерами. Станом на 30 жовтня 2018 року в першому класі навчається  дитина з інвалідністю в інклюзивному класі. 

ЗШ І-ІІІ ст. №13

У НУШ навчається 165 учнів. Особливих проблем при впровадженні НУШ не виникало. Школа забезпечена необхідним обладнанням. Діти з інвалідністю не навчаються у НУШ.

ЗШ І-ІІІ ст. №14

30 учнів навчається у НУШ. Проблематичним є створення навчальних осередків чи «зон» – мала класна кімната для такої кількості учнів, а також проблема з розстановкою парт, хотілось би щоб в класі, де навчаються першокласники, була одна зміна. Школа забезпечена необхідним обладнанням. Створено освітнє середовище першого класу НУШ. Дітей з інвалідністю в першому класі НУШ  в закладі немає.

ЗШ І-ІІІ ст. №15

Школа забезпечена необхідним обладнанням для створення освітнього середовища перших  класів НУШ.  Завершення цього процесу планується  до 31 грудня 2018 року.

ЗШ І-ІІІ ст. №16

У восьми перших класах НУШ створено освітні середовища. Класи забезпечені необхідним обладнанням (меблі, комп’ютерна техніка, копіювальна техніка, дидактичні матеріали, підручники) впродовж вересня-листопада 2018 р. Діти з особливими освітніми потребами (два  учні) навчаються в інклюзивному 1-Е класі.

ФМГ № 17

Класи частково забезпечені необхідними інвентарем: меблями, партами-трансформерами, посібниками, іграшками. Серед першокласників, що навчаються за програмою НУШ, є одна дитина з інвалідністю (вроджена оперативно-лінована клишоногість з помірним порушенням функції ходи)

При створенні НУШ виникли такі проблеми: замало площі для організації сучасного освітнього процесу; надмірна кількість учнів у класах (34-36 дітей); затримка у забезпеченні дидактичними матеріалами, підручниками та меблями.

ЗШ І-ІІІ ст. №18

Проблем при створенні НУШ, в основному, не виникало. Єдиною проблемою було те, що українські виробники не були готові до впровадження Державного Стандарту, тому не встигали в стислі терміни забезпечити всі школи потрібним обладнанням. Необхідним обладнанням заклад забезпечений. Створено освітнє середовище у шести перших класах НУШ.

ЗШ І-ІІІ ст. №19

Впровадження основних положень НУШ дало перші позитивні результати (діти вчаться критично мислити, вільно висловлюють власну думку, не бояться помилитись, беруть безпосередню участь у створенні та облаштуванні освітнього простору класної кімнати; розвиток практичних навичок учнів та використання набутих знань в життєвих ситуаціях за допомогою інтегровано-дослідно-експериментальної діяльності). Серед проблем, які виникли в ході впровадження НУШ, слід відзначити велику наповнюваність класів для ефективної організації роботи в групах, психологічну неготовність батьків до навчання дітей в умовах НУШ. Перші класи закладу у 2018-2019 навчальному році забезпечені необхідним обладнанням.

ЗШ І-ІІІ ст. №20

Заклад забезпечений всім необхідним для навчання першокласників. До кінця 2018 року планується забезпечити всім необхідним інвентарем НУШ.

ЗШ І-ІІІ ст. №21

Створення освітнього середовища перших  класів НУШ планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року

ЗШ І-ІІІ ст. №22

205 учнів навчається в НУШ. Заклад забезпечений необхідним обладнанням для НУШ. Обладнання класів ноутбуками, партами-трансформерами, дидактичними матеріалами планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року. В НУШ навчається одна дитина з інвалідністю, в інклюзивному класі (1-Б).

НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія №23

Школа майже повністю забезпечена інвентарем, необхідним для навчання у НУШ. На сьогоднішній день усі вчителі перших класів мають нові фабрики друку та ноутбуки, їхні класи укомплектовані одномісними партами-трансформерами, меблями, іграшками, посібниками. Щодо дидактичного матеріалу, то кожен учень першого класу забезпечений набором «Six Bricks», а кожен клас ігровим набором Lego Play Box. Загалом усі перші класи дидактикою забезпечені на 80 відсотків.

ВЗШ ІІ-ІІІ ст. №24

Це була єдина вечірня школа у Вінниці. У новому Законі про освіту відсутнє таке поняття як вечірня школа. Натомість є школи з класами вечірнього типу навчання. Тому з 1 вересня 2018 року заклад припинив своє існування. Тут навчалось 258 учнів, з яких 110 навчалося у колонії. Вчителі ходять туди на заняття. Реально заклад відвідує 148 учнів (це 7 класів). Саме вони «переїдуть» до школи №9 разом із викладачами, які здійснюватимуть навчання у другу зміну. Відповідно до наказу № 411 департаменту освіти Вінницької міської ради від 28 серпня 2018 року було передано КЗ «ВЗШ ІІ-ІІІ ст. №24 ВМР» на баланс КЗ «ЗШ І-ІІІ ст. №9 ВМР»

ЗШ І-ІІІ ст. №25

З 01 вересня 2018 року у всіх восьми перших класах комунального закладу «Спеціалізована загальноосвітня школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов № 25 Вінницької міської ради» розпочалася реалізація Концепції НУШ, впровадження нового Державного стандарту. Заклад забезпечено необхідним обладнанням, меблями, підручниками, частково дидактичними матеріалами. Організація освітнього простору здійснюється через осередки. Змінене просторово-предметне оточення та засоби навчання: наприклад, стали мобільними робочі місця, які легко трансформуються для групової роботи. В кожному класі є кольорові принтери, на якому вчителі мають можливість надрукувати цікаві роздаткові матеріали, необхідні дітям для виконання творчих робіт в процесі пізнання.  Створити максимально сприятливі умови для розумового, етичного, емоційного і фізичного розвитку дітей дозволяють рекреації: екокоридор та коридор «Велика Британія», де розміщені, кабінети англійської мови: тут діти можуть відпочити на лавочках, погратися, переглянути фільми про навколишній світ на англійській мові.   Забезпечення в повному обсязі дидактичними матеріалами передбачається завершити до 31 грудня поточного року. На даний час в закладі навчаються  двоє дітей з особливими освітніми потребами:  учениця 1-З класу та учень 1-Ж класу з інклюзивною формою навчання.

ЗШ І-ІІІ ст. №26

Освітній процес в навчальному закладі забезпечено усім необхідним, проте у зв’язку з невеликими потужностями виробників, які не встигали забезпечити новим обладнанням, дидактичними матеріалами та меблями, комплектування в повному обсязі планується бути завершеним до кінця календарного року. В перших класах навчається шість дітей з інвалідністю за груповою та індивідуальною формами навчання.

ЗШ І-ІІІ ст. №27

Заклад забезпечений необхідним обладнанням. Створення освітнього середовища перших  класів НУШ планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року. У закладі створений інклюзивний перший клас, в якому навчається дитина з інвалідністю.

НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – ГЕК №29

Створення освітнього середовища перших  класів НУШ планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року.

НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія №30

Навчальний заклад в цілому забезпечений необхідним обладнанням для створення умов, визначених у концепції НУШ (наявні необхідні меблі, оргтехніка, дидактичний матеріал, підручники). Дитина з інвалідністю навчається в інклюзивному 1-В класі

ЗШ ІІ-ІІІ ст. №31

Відсутня початкова школа.

ЗШ І-ІІІ ст. №32

У закладі функціонує шість перших класів. Із них п’ять класів навчаються за типовою освітньою програмою, розробленою під керівництвом Романа Шияна, один клас – за «Освітньою програмою для 1-2 класів за системою розвивального навчання Ельконіна, Давидова та ін.». Усі учні перших класів НУШ забезпечені підручниками, наборами Lego Foundation (шість цеглинок) та наборами LEGO Box.

ЗШ І-ІІІ ст. №33

129 учнів навчаються в Новій українській школі. Проблеми виникали лише на початковому етапі – виробники не встигали вчасно забезпечити відповідним обладнанням усі заклади. Інших проблем при створенні НУШ не спостерігалося. У школі створено нове освітнє середовище, необхідне для компетентнісного навчання учнів 1-х класів: класи забезпечено меблями, обладнанням, підручниками, дидактичними матеріалами, змінено естетичний вигляд класних кімнат. У нашому закладі навчаються діти з інвалідністю в 1-Г інклюзивному класі Нової української школи. Заклад обладнано всім необхідним для навчання дітей з особливими освітніми потребами: є пандус, ліфт, відповідні вбиральні, кімната психологічного розвантаження, усі приміщення пристосовані для інвалідних візків тощо. Цей клас, як і всі інші інклюзивні класи, забезпечений асистентом учителя, що є вагомою допомогою для успішної адаптації та навчання дітей з особливими освітніми потребами.

ЗШ І-ІІІ ступенів із спеціалізованими класами з поглибленим вивченням математики та фізики №34

Усі першачки навчаються в НУШ. Проблема, що виникла –  вчасне забезпечення меблями (партами і стільцями). Всі класи НУШ у закладі забезпечені обладнанням, дидактичними матеріалами, посібниками, іншими матеріалами, які необхідні для проведення компетентністного навчання.  У перших класах закладу навчається дві дитини з інвалідністю.

ЗШ І-ІІІ ст. №35

Облаштування перших класів обладнанням, дидактичними матеріалами, підручниками, меблями планується завершити в повному обсязі до 31 грудня 2018 року.

 

Головний ворог велика наповненість класів

У деяких відповідях  зі  шкіл ми побачили, що переповненість закладів – основна  проблема для впровадження реформи. Якщо у класі замість 25 учнів 35-40, то вся ідея НУШ втрачає свій сенс. Дітям не вистачає простору, щоб вчитися та розвиватися у комфортних умовах.

У цьому році  у Вінниці першокласниками  стали  5317 учнів, що на 570 більше ніж у минулому році. Кількість населення Вінниці постійно зростає. За останні 20 років у місті збудовано чимало нових великих  житлових комплексів, наразі будується ще  більше десятка. А  от зі школами ситуація складна. За роки Незалежності України, у місті відкрилась НВК: ЗШ І-ІІІ ступенів – гімназія №6 у 1998 році та ЗШ І-ІІІ ступенів № 36 у 2006 році. Наразі у мікрорайоні «Поділля» будується школа на 1200 учнів, яку планують здати в експлуатацію у 2020 році.

Проблема переповнення шкіл не тільки у Вінниці, а і у багатьох інших обласних центрах України, особливо в столиці.

 –  Раніше велику частину земельних ділянок відводили забудовникам за умови будівництва шкіл і дитсадків, але в кінці 2008 року це заборонили, а у 2011 році зобов’язали всі договори оренди привести у відповідність з новим законом, де владі заборонено вимагати щось, окрім мізерних пайових внесків. В Києві якщо будують школу, то одну на купу об’єктів або будують приватні школи, – каже київський експерт у сфері будівництва Георгій Могильний

Він каже, що мало хто замислювався над тим, що тім діти, яким  зараз  не вистачає  місць в дитсадках, скоро доростуть до школи.

 – Якщо подивитись дані Держстату про демографічну ситуацію, то можна чітко оцінити динаміку потреби місць в дитсадках і школах в перспективі років на 10-15. Ситуація майже у всіх обласних центрах у найближчій перспективі досить погана –  йде постійне зростання кількості дітей в дитсадках, а у школах скоро буде велике перевантаження. А потреба місць, яка закладена в розрахунки містобудівної документації, базується майже завжди на поточному мінімумі або антикварних розрахунках. Коли вийдемо на максимум, в окремих містах нестача складе відсотків 20 і більше, плюс потім з’явиться потреба 8-9 відсотків місць через перехід на 12-річне навчання в школі, – додає Георгій Могильний.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds