Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Червоні лінії Вінниці дозволять перенести без головного архітектора міста

Червоні лінії Вінниці дозволять перенести без головного архітектора міста

Головного архітектора Вінниці звільнили перед винесенням на сесію гучних питань про зміни в містобудівній документації. Випадковість чи закономірність дослідили журналісти Агенції

Міський голова Сергій Моргунов 14 січня підписав кілька розпоряджень про звільнення з посад міських чиновників. Серед найгучніших – з посади пішов головний архітектор Вінниці, очільник департаменту архітектури та містобудування Олександр Рекута. Офіційно, за згодою сторін.

У кулуарах висувають багато інших версій.  Одна з них – принципова позиція щодо внесення змін в містобудівну документацію. Серед повноважень головного архітектора передбачених законодавством – розробка містобудівної документації, вихідної документації на проектування, моніторинг генерального плану, проведення містобудівних рад при головному архітекторі тощо.

Ці питання є у проектах рішень, що виносяться на найближчу сесію Вінницької міської ради. Вона запланована на 25 січня. Питання по яким мав доповідати Олександр Рекута: «Про внесення змін до рішення міської ради від 23.12.2016р. № 550 «Про затвердження Програми розроблення містобудівної та іншої документації загальноміського перспективного значення на 2017-2019 роки» зі змінами»,  «Про внесення змін до рішення міської ради від 22.12.2017р. № 1020 «Про затвердження Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на території м.Вінниці на 2018-2020 роки» зі змінами» , «Про розроблення містобудівної документації – детального плану території»,  « Про надання дозволу на внесення локальних змін до Плану червоних ліній міста Вінниці», «Про розроблення «Проекту внесення змін до плану зонування м.Вінниця».

 

«Точка кристалізації»

Саме так називають Вінницьку міську об’єднану територіальну громаду у проекті «Програми розроблення містобудівної та іншої документації загальноміського перспективного значення на 2017-2019 роки». У ній йдеться про те, що уже завершено розробку вихідної документації для нового Генерального плану розвитку Вінниці. До її розробки були залученні іноземні фахівці та використано досвід  таких європейських та північно американських міст як Цюріх, Детройт, агломерація Лозанна-Морж.

Нагадаємо, що діючий  Генплан  міська влада оприлюднила лише після журналістського розслідування та на вимогу Уповноваженої Верховної Ради з прав людини у 2016 році. До цього справа по доступу до Генплану Вінниці знаходилась у Євросуді., а його ховали за грифом «Для службового користування»

Але оприлюднили лише графічну частину, а текстову продовжують ховати посилаючись на службовий гриф. Журналісти в минулому році звернулися до суду, щоб отримати копію текстової частини. Але поки що нам вдалося лише на неї подивитись у департаменті. І то, дякуючи тому, що уже колишній архітектор міста не побачив у цьому проблеми.

 

Про катакомби – ні слова

У проекті  «Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на території м.Вінниці на 2018-2020 роки» йдеться про те, що місто витратить за нею більше 12 мільйонів на її виконання. Дослідження та реставрація вінницьких катакомб, які могли б стати туристичною родзинкою міста, і про що у петиціях міську владу просили вінничани, програмою не передбачено.

Активно обговорювати цю тему у місті почали після початку демонтажу  дореволюційної будівлі по вулиці Соборній, 29, де розміщувався готель “Центральний”, а згодом прокуратура Замостянського району. “Царську цеглу” з цього будинку продавали на сайті OLX. Продавець за вказаним у оголошенні номером хвалився, що продаватимуть цеглу і з катакомб, які проходять під будівлею.

Нагадаємо, що міська влада віддала дореволюційний будинок, що перебував у комунальній власності, інвестору за мільйон гривень.

Схожим чином інвесторам був відданий єврейський будинок  дев’ятнадцятого століття , «Готель «Франція» по вул. Соборній, 34 та інші будівлі, які є історичною спадщиною міста. Ймовірно, що незабаром особняк  «Кумбари», пам’ятка архітектури місцевого значення, в якому інвестором виконано ремонтно-реставраційні роботи, також стане чиєюсь  приватною  власністю . Наразі особняк перебуває в оренді у приватної компанії «ЖЕО». Плата за оренду приміщення у прямому сенсі – копійки…

 

Детальний план, червоні лінії та план зонування

Депутати також мають надати дозвіл на розроблення містобудівної документації: – «Детального плану території, обмеженої вулицями Магістратською, Петрусенко, Пестеля, І. Богуна та Б. Лук’яновського».

Частина цієї території є колишньою  територію таксопарку на Івана Богуна. Незабаром її забудують багатоквартирними будинками. Забудовником згідно договору виступає  підприємство ТОВ «Родинний маєток» в особі Крикливця Ігоря Миколайовича. В договорі зазначено,  що колишню територію таксопарку забудують трьома житловими будинками, на орієнтовно 285 квартири, з підземним паркінгом на 120 машиномісць, та відкритими паркувальними місцями на 115 машиномісць. Також, згідно договору планується побудувати дитячий садочок на 90 місць.

Читайте також: Територію колишнього таксопарку у Вінниці забудує фірма з «запахом» газу, криміналу та офшорів

 

Крім того депутати мають дозволити внести зміни локальні до Плану червоних ліній міста враховуючи генеральний план, затверджений рішенням Вінницької міської ради від 23.11.2007 №1498, зі змінами з актуалізацією затвердженою рішенням Вінницької міської ради від 01.02.2013. Куди та звідки будуть переносити червоні лінії у проекті рішення не вказано. Депутати мають голосувати поки що за надання дозволу на розробку проекту.

Так само немає інформації у проекті про те, які зміни будуть внесені до плану зонування територій.  Міські обранці також мають надати дозвіл на розробку проекту внесення змін до Плану зонування Вінниці.

Нагадаємо, що депутати Вінницької міськради дозволили змінити плани червоних ліній та зонування Вінниці в квітні 2017 року.

 

Що про звільнення думають депутати та архітектор

Журналісти попросили у соцмережі Фейсбук прокоментувати можливі причини звільнення головного архітектора міста у депутатів та архітекторів Вінниці. Звичайно, про коментар просили й самого Олександра Рекуту.

Місцеві медіа писали про те, що причиною стало різне бачення розвитку Вінниці між Рекутою та керівництвом міста. Зокрема, на найближчу сесію виноситься кілька ключових питань по весенню змін в містобудівну документацію: перенесення червоних ліній, внесення змін до плану зонування , змін до програми реставрації об’єктів культурної спадщини.

За чотири дні ми отримали пять відповідей.

 

 

Віталій Плясовиця, архітектор

“Причин може бути багато. В тому числі й ті, що озвучені. З Рекутою не спілкувався, оскільки находжусь у відпустці, і коментувати вчинок

дорослої самодостатньої людини  не етично”.

 

 

 

 

Володимир Онофрійчук, міський депутат

“Над питаннями ще не працював, тому важко відповісти. Щодо звільнення  Олександра Рекути, то вперше чую!”

 

 

Ганна Давиденко, депутатка міськради

“Міський голова несе відповідальність за все,  що відбувається в місті. В тому числі все,  що стосується виділення у власність комунального майна, землі, перенесення червоних ліній,  будівництва,  оформлення земельних ділянок,  тощо.  А тому, фактично, не важливо прізвище того чи іншого директора департаменту. Вони всі виконують волю міського голови. Він одноосібно звільняє та призначає директорів департаментів, головного архітектора міста. Але, тут треба пам’ятати, що якщо відбуваються якісь порушення, по закону відповідають саме директори департаментів. Можливо, саме з цим пов’язане бажання піти. Адже люди розуміють, що будь-яка влада не вічна. І рано чи пізно доведеться відповідати по закону. Я думаю цей час настане після виборів президента у березні місяці. Тому й поспішають.

 

 

Олександр Зєрщиков, міський депутат

“Я не можу прокоментувати, тому про звільнення дізнався з новин ЗМІ. Тому не знаю ні причин, ні

мотивів”.

 

 

Олег Ткаченко, міський депутат

“Мені невідома причина звільнення пана Олександра. Особисто в мене не було ніяких кричущих питань до нього. Від себе можу додати,  що ми приділимо велику увагу сесійним питанням,  які мають виноситись після зміни головного архітектора Вінниці”.

 

 

Вінницьке дежавю

У 2008 році головного архітектора Вінниці Сергія Царенка так само раптово звільнили, коли одним з ключових питань у місті, що викликало дискусії, було перенесення червоних ліній. Тоді офіційною причиною звільнення стало те, що він виграв конкурс на посаду головного архітектора Вінницької області .

Сергія Царенка з цієї посади звільнили  у 2016 році офіційно у зв’язку з реорганізацією структури, яку він очолював. У той момент головний архітектор відверто розповідав журналістам про низку порушень у містобудуванні, але, за його словами на його скарги у різні інстанції уже ніхто не реагував. Зокрема він повідомляв про порушення при будівництві житлового кварталу «Резиденція» на вулиці Льва Толстого.

 

Дом на Льва Толстого еще не построили, а уже ненавидят

 

Фото: мережа Facebook

Головне фото: Анастасія Демянчук

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds