Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Що робити вінничанам, які потерпають від домашнього насильства?

Що робити вінничанам, які потерпають від домашнього насильства?

На Вінниччині 17 вересня розпочали роботу дві робочі групи реагування на факти вчинення домашнього насильства. Серед цих груп є «Поліна» (Поліція проти насильства).

Журналісти «Вінницької агенції журналістських розслідувань» з’ясували наскільки проблема домашнього насильства актуальна для нашого регіону і що робити жінці/чоловіку, який зазнав насильства у сім’ї.

Куди звернутись за допомогою постраждалим від домашнього насильства?

Найперше та найголовніше що треба зробити – це подзвонити у 102 ( у поліцію). На місці обов’язково треба дивитись, щоб працівники поліції правильно склали протокол про випадок домашнього насильства. Ніякі відмови не приймається. Чому це важливо? Після двох протоколів наступає кримінальна відповідальність. Щодо заборонених приписів, то головне щоб працівники поліції забезпечили те, щоб чоловік не бачився з жінкою. Все це робиться для того, щоб чоловік та жінка не могли помиритися. Але тут є нюанс, який ще не вирішений законодавством – це форма власності нерухомості, де жива особа, яка зазнала фізичного насильства. Наприклад, заборонений припис забороняє наближатися чоловіку до квартири його жінки, але та квартира належить цьому ж чоловіку, – каже експертка Коаліції з протидії дискримінації в Україні, голова Вінницької ГО «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ», правозахисниця Світлана Дубина.

За інформацією ГУНП у Вінницькій області, на виконання наказу Національної поліції України від 30 серпня 2019 року № 871 «Про організацію своєчасного реагування на факти вчинення домашнього насильства» та наказу від 13 вересня 2019 року № 1350, з 17 вересня 2019 року на території Вінниці розпочали роботу дві робочі групи реагування на факти вчинення домашнього насильства. Серед цих груп є «Поліна» (Поліція проти насильства). До складу екіпажів входять працівники превенції – дільничні офіцери поліції, працівники ювенальної превенції, патрульної поліції тощо. Ці мобільні групи виїжджають на виклик, де вчиняється домашнє насильство. Поліцейські, які входять до цих груп надають психологічну, медичну та правову допомогу постраждалим. Ці поліцейські пройшли відповідну підготовку, зокрема, з протидії та реагування на факти вчинення насильства в сім’ї.

«Гарячі лінії», соцслужби та тимчасовий притулок

Для постраждалих  також працює  Національна  «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-335 або 116-123 ( короткий номер з мобільного ) та Національна дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225 або 116-111 ( для дзвінків з мобільного ).

Вінницькій міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді належить до загальних служб підтримки постраждалих осіб, у тому числі сприяє у наданні тимчасового притулку для постраждалих осіб та їх дітей.

З 1 липня 2019 року створено структурний підрозділ «Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства  за ознакою статті». Дана мобільна бригада надає юридичні консультації, психологічну допомогу, соціальний супровід та за потреби, безпечне місце перебування особам, які постраждали від домашнього насильства. Контакти цієї бригади у Вінниці: 073-138-90-39, 095-819-11-71.

Для жінок, які страждають від домашнього насильства існує обласний центр «Притулок для жінок постраждалих від домашнього насильства, гендерно-зумовленого насильства та осіб в СЖО». Місцезнаходження цього притулку є таємницею, тому ми не будемо вказувати місце розташування притулку та прізвищ осіб, які пов’язані з цим притулком. Така секретність не є безпідставною. За словами сільського голови  населеного пункту, де знаходиться притулок, півтора місяця тому сюди приїхав чоловік, який хотів забрати свою дружину, то була тут і стрілянина, і зламана рука у дружини. Також був випадок влітку цього року, коли чоловік тиждень жив в своїй автівці, все чекаючи, коли вийде на вулицю його дружина.  У самому притулку безпечно, його цілодобово охороняють працівники державної охорони.

Є чотири варіанта як можна потрапити у цей притулок:

  1. Патрульна поліція
  2. Соціальна служба
  3. Мобільна бригада
  4. Уповноважена особа

Всі ці люди визначають чи страждає жінка від домашнього насильства  і чи потрібен їй тимчасовий притулок. Термін перебування тут – від місяця до трьох місяців, у крайньому випадку до півроку.

Що таке домашнє насильство?

 Це дії або бездіяльність фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняється в сім’ї незалежно від того, чи проживає кривдник у тому самому місці, що й постраждала особа. Погрози про насильницькі дії також є домашнім насиллям.

В Україні щороку поліція реєструє понад 110 тисяч звернень з приводу домашнього насильства. Понад 88 відсотків заявників – це жінки. Починаючи з 2018 року було багато змін у законодавстві щодо домашнього насильства, яке більш чітко охарактеризувало що слід розуміти під домашнім насильством і як з цим боротися у рамках закону.

Нове законодавство:

  • Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (січень 2018 року)
  • Глава 13 Цивільно-процесуального кодексу України «Обмежувальний припис» (січень 2018 року)
  • Зміни до Кримінального кодексу ( січень 2018 року, січень 2019 року)
  • Підзаконні нормативні акти (серпень 2018 року)

Основні зміни у законодавстві:

  • Розширене коло осіб (подружжя, колишнє подружжя, наречені, мають спільну дитину, батьки, дід та баба, онуки, вітчим, мачуха, пасинок, падчерка, рідні брати та сестри, опікуни, прийомні батьки, тощо)
  • Незалежність від місця проживання
  • Дитина свідок = дитина постраждала (особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком такого насильства)
  • Оцінка ризиків
  • Терміновий заборонений припис
  • Обмежувальний припис
  • Обтяжуюча обставина (ст. 67 КК)
  • Криміналізація домашнього насильства ( ст.126-1 КК)

Якщо оцінювання вірогідності провадження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи, свідчить про можливість такого ризику, то це є підставою для внесення термінового забороненого та обмежувального приписів.

Що таке терміновий заборонений припис?

Він виноситься строком до десяти діб і може містити такі заходи:

  1. Зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, навіть якщо кривдник є власником житла
  2. Заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи
  3. Заборона в будь-якій спосіб контактувати з постраждалою особою.

 

Що таке обмежувальний припис?

Це установлений в судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи накладання обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки особи, яка постраждала від домашнього насильства.

Обмежувальний припис може передбачати:

  1. Заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку як особисто, так і через третіх осіб
  2. Усунення перешкод в користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або є особистою приватною власністю постраждалої особи
  3. Обмеження спілкування з постраждалою дитиною
  4. Заборону перебування в місці спільного проживання з постраждалою особою
  5. Заборона наближатися на визначену відстань до місця перебування, навчання, роботи, постраждалої особи
  6. Заборона як особисто, так і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу
  7. Переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею

 

Майже 16 тисяч випадків домашнього насильства

За інформацією ГУНП у Вінницькій області , впродовж 2018 року та восьми місяців 2019 року на території Вінницької області було зареєстровано 15 878 заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані із домашнім насильством, з яких:

  • Впродовж 2018 року – всього надійшло 8 355 звернень: 7 683 заяв подані дорослими особами жіночої статі та 14 заяв дітьми до 18 років жіночої статі
  • Впродовж восьми місяців 2019 року надійшло 7 523 звернення: 6350 заяв подані дорослими особами жіночої статі та 43 заяви від дітей до 18 років жіночої статі.

Загалом, впродовж 2018 року, за результатами розгляду заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані із домашнім насильством, працівниками поліції області було складено 5 934 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 173-2 КУпАП, закінчено досудове розслідування та скеровано до суду 88 кримінальних проваджень, пов’язаних із домашнім насильством, додатково поставлено на превентивний облік в органах поліції 4 589 осіб, які вчиняли домашнє насильство та восьми кривдникам анульовано дозволи на право придбання, зберігання носіння зброї та боєприписів.

Впродовж восьми місяців цього року працівниками поліції було складено 4 090 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 173-2 КУпАП, закінчено досудове розслідування  та скеровано до суду 94 кримінальних провадження, пов’язані із домашнім насильством, поставлено на превентивний облік в органах поліції 2 726 кривдників та 8 правопорушникам анульовано дозволи на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів.

19 квітня 2019 року набрав чинності спільний наказ Міністерства соціальної політики України та МВС України від 13 березня 2019 року № 369/180 «Про затвердження Порядку проведення оцінки ризиків вчинення домашнього насильства», яким було визначено процедуру проведення оцінки вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи, з метою визначення ефективних заходів реагування, спрямованих на припинення такого насильства та попередження його повторного вчинення, у тому числі винесення термінових заборонених приписів.

Враховуючи вимоги зазначеного нормативного акту, в період часу з 19 квітня по 31 серпня 2019 року працівниками поліції було винесено 244 термінових заборонених приписів стосовно кривдників.

Скріни з сайту «Розірви коло»

Головне фото: WOMO

 

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds