Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Хто забудовує центр міста та скуповує квартири, вінничани дізнались під час антикорупційної екскурсії

Хто забудовує центр міста та скуповує квартири, вінничани дізнались під час антикорупційної екскурсії

Понад два десятки вінничан вирушили сьогодні, 27 жовтня, на антикорупційну екскурсію центром Вінниці. Унікальний захід під назвою “Нові власники історичного центру Вінниці: хто вони?” організовано в рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Унікальність екскурсії не лише в іі незвичайному маршруті і тематичному спрямуванні, але й у тому, що в її підготовці та проведенні взяли участь журналісти різних вінницьких видань, а також представники різних громадських організацій. Долучилась до проведення заходу і депутатка Вінницької міської ради.

Попри холодну погоду організатори заходу протягом трьох годин знайомили учасників екскурсії з місцями “корупційної слави” у центрі нашого міста.

Про забудову історичного центру Вінниці та чому вона активно відбувається, за її гіпотезою, протягом останніх восьми-дев’яти років учасникам екскурсії розповіла керівниця ВОГО “Вінницька агенція журналістських розслідувань” Інга Фляжнікова, яка є координатором проекту “ДІЙ” у Вінниці.

В ході проведення журналістського розслідування вона з’ясувала, що у 2011 році у Вінницькій міській раді відбулась реорганізація, в ході якої відділ, який займався охороною культурної спадщини, який діяв у складі управління містобудування та архітектури, розформували, а новостворений департамент його прямим правонаступником не став. Питаннями охорони культурної спадщини сьогодні займається лише відповідний відділ при облдержадміністрації.

Відсутністю міського органу, який мав би відповідні повноваження від Мінкульту,, Інга Фляжнікова і пояснює активність забудовників в історичному ареалі нашого міста.

До маршруту першої антикорупційної екскурсії у Вінниці увійшло одинадцять об’єктів. Розпочали маршрут з архітектурного комплексу по вулиці Оводова, 1 навпроти ЗОШ №3 на березі Південного Бугу, відомий вінничанам як Маєток Кумбарі.

У 2012 році Законом України маєток включений у перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. Донедавна тут розташовувалась дитяча поліклініка. Коли ж персонал закладу, маленькі пацієнти та їх батьки нарешті дочекались проведення ремонту, поліклініку перевели в приміщення будівлі неподалік, де зокрема, розміщувався міський гастроцентр.

А в маєток заселилась приватна структура ТОВ “ЖЕО”. Один з засновників та бенефіціарів – дружина директора обласного комунального підприємства “Вінницяоблводоканал” Олександра Чернятинського – Валентина Чернятинська. За відповіддю на запит журналісту з’ясувалось, що за оренду історичної будівлі, яка є комунальним майном, ТОВка чомусь сплачує лише 26 копійок на місяць за квадратний метр. Згідно пошукової системи YouControl, тільки у 2018 році фірма мала від 55 до 60 мільйонів гривень прибутку.

Другим пунктом антикорупційної екскурсії став ресторан Rich на площі Європейській неподалік міської Вежі. Споруда фактично закрила собою пам’ятку культурної спадщини — особняк лікаря Казиміра Вілінського. Тепер перехожі можуть споглядати лише верхівку історичної будівлі. Так званий МАФ звели фактично без будь-яких дозволів і лише згодом узаконили.

– Цей випадок став першим, коли незаконність робіт офіційно підтвердила міська рада. У відповіді на петицію вінничан, які вимагали розібратись з будівництвом ресторану, – розповідає журналіст видання “20хвилин” Микита Панасенко, який займався розслідуванням за даним фактом.

За інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, станом на вересень 2018 року, цей будинок мав двох співвласників. Одним з них був депутат Вінницької міської ради Олександр Дан. Співвласниця – донька вінницького бізнесмена біснес-вумен Тетяна Немировська. Коли здійнявся галас навколо ресторану, депутат переоформив свою частину на доньку. Тетяна Немировська, за інформацією аналітичної системи YouControl, разом зі своїм чоловіком володіють кількома приватними підприємствами із депутатом Олександром Даном. Виконком міськради підтвердив припущення людей та вказав, що будівництво незаконне. Департамент архітектури та містобудування міської ради направив листа замовнику будівництва з низкою вимог, зокрема, щодо припинення будівельних робіт в охоронній зоні пам’ятки, а також погодження належним чином проектної документації на критий літній майданчик. Невдовзі дозволи були отримані й ресторан проходить як не збудована споруда, а як літній майданчик.

Третьою зупинкою учасників екскурсії стала багатоповерхівка по вулиці Монастирській, 41, що буквально “виросла” за останні роки по вулиці Монастирській неподалік Вінницької обласної прокуратури.

– Замовник будівництва – “Житлово-будівельний кооператив “Правильний вибір”, – розкриває подробиці громадська активістка Таїса Гайда. – Кооператив фігурує у кримінальному провадженні, відкритому у жовтні 2018 року. Правоохоронні органи встановили, що фірма оформлена на підставних осіб.

З будівництвом дев’ятиповерхівки у мешканців прилеглих будинків з’явилось чимало клопотів. Під час громадських слухань вони погодили будівництво 6-поверхового будинку, а в результаті отримали поряд справжнього монстра. За словами мешканців, під час будівництва були допущені порушення. Як наслідок, в підвалах їх будинків тепер стоїть вода, а стіни дають тріщини. Люди також розповідають, що саме на місці будівництва міг проходити один з найбільших вінницьких підземних ходів.

Про долю земельної ділянки та зруйнованої будівлі по Монастирській, 24, розповіла вінницька депутатка Ганна Давиденко.

Вона пояснила, яким чином депутат міської ради Андрій Очеретний та його компаньйон отримали майже безцінь земельну ділянку у центрі Вінниці.

Депутатка зауважила, що пересічні вінничани роками не можуть оформити земельні ділянки під своїми будинками, За її словами, місцева влада до останнього ставить палки в колеса, аби люди не могли приватизувати земельні ділянки, провести будь-які роботи з реконструкції чи будівництва. Для того, аби погодити будівництво в історичному ареалі міста потрібен дозвіл Мінкульту. Втім, на жоден з об’єктів, які збудовані в історичному ареалі нашого міста протягом останніх років, Мінкульт дозволу не давав. Зокрема, по Монастирській, 24 передбачалась реконструкція двоповерхової будівлі. Втім, фактично будівлю повністю демонтували, а на її місці планують побудувати торговельно-офісний центр.

Монастирську, 24 організатори екскурсії називають своєю першою маленькою перемогою. Адже старовинні арки, які знайшли під ковшем екскаватора, коли демонтували стару двоповерхову будівлю, можуть бути збережені.

Коли учасники екскурсії пригадали зі шкільного курсу що ж таке “тропосфера” і що там утворюється, направились до ще одного об’єкту — будівлі, яку майже “почепили на спину костелу Діви Ангельської Марії”. Споруду, яка, на думку багатьох вінничан, спотворює вулицю Соборну, часто називають “хмаринка”. Саме так перекладається з англійської назва комплексу.

Як розповіла Інга Фляжнікова, яка проводила журналістське розслідування за фактами порушень, до яких вдався забудовник, сьогодні “хмаринка” та земля під нею належать фірмі дружини Володимира Гройсмана. Фірма Тов Клауд, тобто хмаринка, 19 січня 2018 року купила будівлю та землю під нею. Фірма була створена лише за 4 дні до цього.

Комунальну землю під забудову віддали в оренду 19 липня 2013 року. А через півроку Вінницький виконком надав вихідні дані ПП «Рейкартц Лімітед Груп» на проектування торгового центру по вулиці Соборній. Рішення підписано в той момент ще міським головою Володимиром Гройсманом. В липні 2015 року рішенням сесії ділянку продали за близько 450 тисяч гривень. ПП «Рейкартц Лімітед Груп» стало її власником.

Будувати “хмаринку” розпочали без будь-яких громадських слухань. А паспорт об’єкту з’явився на будівельному паркані лише через кілька днів після початку робіт, після чисельних запитань журналістів, зокрема, на адресу головного архітектора міста.

Релігійна громада обурювалася, що будівництво може негативно вплинути на стан архітектурної пам’ятки 18 століття. Втім, з часом протистояння вщухло.

Пригадали під час екскурсії і про будівлю 1893 року, по Соборній, 29, в якій розміщувався готель “Центральний”, а згодом прокуратура Вінницького району. За майже мільйон гривень напівзруйновану споруду з комунальної власності викупив вінницький бізнесмен Сергій Капуста. Будівлю демонтували, а на її місці з часом планують звести ще один торговельний центр.

Під час демонтажу будівлі в інтернеті з’явились оголошення про продаж “царської цегли” з даного об’єкту. Згодом на даній території були виявлені входи до підземель. Їх існування підтверджує карта колишньої архітекторки Ленінського району Людмили Денисової.

Вінницька депутатка Ганна Давиденко переконана: всі ці будівництва були незаконні.

– Жодного дозволу на будівництво в історичному ареалі міста Вінниці Міністерство культури не давало, – каже вона. Такі данні депутатка отримала у відповідь на запит до міністерства.

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds