Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

До Дня Незалежності Польщі Генеральний консул розповів про те, як йому з родиною живеться у Вінниці

До Дня Незалежності Польщі Генеральний консул розповів про те, як йому з родиною живеться у Вінниці

Сьогодні у Польщі відзначають одне з головних державних свят – 101-річницю з Дня Незалежності. Зазвичай у цей день у центрі Варшави проходить військовий парад, виступає президент країни та вивішуються державні прапори. Крім цього, громадяни мають загальнодержавний вихідний. Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньский розповів, як це свято відзначатимуть у Вінниці.

У 2018 році на посаду Генерального консула Республіки Польща повернувся Дамян Цярціньский, який вже працював у Вінниці з 2010 по 2014 рік.

 Я народився на півночі Польщі у місті, яке знаходиться 200 кілометрів від Варшави. У Варшавському університеті та Університеті Кардинала Вишинського вивчав політичні науки. За програмою Еразмус навчався на стипендії у Німеччині. Я завжди цікавився міжнародними відносинами та багато подорожував по світу, тому і обрав цю професію, – розповів представник польської держави. – Моя робота складна та повна викликів, водночас дуже цікава. Я можу дізнаватись більше про культуру інших країн та служити Батьківщині. Моя роль – бути інституцією, яка об’єднує відносини між двома країнами. У цьому випадку – між Україною та Польщею.

Генеральний консул розповів, що окрім Вінниці працював дипломатом у Львові та Москві. Хоча ці міста різні, повернутись хотілось саме у Вінницю.

 Мені цікаво працювати на Поділлі. Тут залишилось багато польських акцентів, наприклад, поет Тимко Падура. Беручи участь в українсько-польських проектах ми відкриваємо нашу історичну спадщину, – зазначив Дямян Цярціньский.

За його словами, каденція консула складає чотири роки. Відтак, його дружина та троє дітей переїхали у Вінницю також.

 Мої діти навчаються у вінницькій школі. Конфліктів у них з однолітками не було. По перше, вони вже розмовляють українською краще за мене. По друге, для цієї школи іноземні учні не дивина. Крім цього, у такому віці їх національність викликає зацікавленість, а не ворожість. По завершенню моєї каденції можливо переїдемо до іншої країни. Це буде певним викликом для них. Таке життя у сім’ї дипломатів.

Дамян Цярціньский зазначає, що у Вінниці проживає велика польська діаспора, є польський костел, польські організації та партнери серед українців. Крім цього, діти мають можливість відвідувати польські гуртки. Серед інших міст, у яких можна жити за кордоном, у Вінниці досить комфортно.

 Цьогоріч, окрім фестивалю “Гей, соколи!”, ми приймали участь у оперному фестивалі в Тульчині, польські артисти брали участь у Джаз Фесті, проводились дні польського кіно. Останній проект ми провели два тижні тому. Ми запросили професіональний церковний хор з Варшави у складі тринадцяти чоловіків. Вони виступили у костелах чотирьох містечок – у Стрижавці, Вороновиці, Жмеринці і Мурафі. Їх виступи справили чудове враження не тільки на католиків, а й місцевих жителів, які були присутні. Для виступів хору ми спеціально обрали малі містечка, оскільки у Вінниці культурних пропозицій набагато більше.

Генеральний консул зазначив, що цьогоріч окрім поляків, які проживають в Україні, Карту поляка зможуть отримати й громадяни інших країн світу. Крім цього, у його консульському окрузі видається 500-700 віз щодня.

 Раніше отримати Карту поляка могли лише громадяни країн СРСР. Нещодавно у польському законодавстві відбулись зміни, бо дуже багато поляків проживає у різних країнах світу. Наприклад, у США – близько десяти мільйонів осіб польського походження, в Бразилії – близько півтора мільйона. Вимоги такі ж самі, як і для українців. Потрібно документально довести польське походження, говорити польською мовою хоча б на базовому рівні та підтримувати польську культуру та традиції.

За словами Дамяна Цярціньского, такі зміни у законодавстві носять дещо символічний характер. Оскільки поляки, які живуть у Німеччині чи Франції, і так можуть приїжджати до Польщі без візи.

  Українцям, які їдуть працювати у Польщу, я б порадив старатись робити усе легально. Не працевлаштовуватись через сумнівних посередників та не купувати підроблені запрошення на роботу. Легально працевлаштована людина платить податки та має медичне страхування. Також я б порадив не давати свої паспортні дані третім особам.

Дипломат зазначає, що відносини між поляками та українцями іноді були досить жорстокими, коли наші народи воювали одне проти одного. І саме бачення історії нас відрізняє. Натомість між нами існує досить велика ментальна близькість, яка проявляється в культурі праці та культурі спілкування. Відтак спільних рис є набагато більше, ніж відмінних.

 Україна дуже популярна в Польщі. Але вона має значно більший потенціал. Багато українських міст пов’язані з польською культурою, чи то Львів, чи то Кам’янець-Подільський, чи то Хотин, чи то Вінниця. Поляки полюбляють їздити в українські Карпати. Ну і звичайно, на Чорне море. Я ще встиг двічі побувати в Криму, – заначив Дамян Цярціньский. – Що треба змінити в Україні? Дороги. Погані дороги – основний фактор, який перешкоджає полякам подорожувати Україною.

Як кожен консул Республіки Польща, Дамян Цярціньский підлягає під Віденську конвенцію про міжнародні зносини. Тому і не оцінює внутрішню політику України.

 З того часу, як Володимир Зеленський став Президентом України, він вже двічі був з офіційним візитом у Польщі. Це може стати запорукою успішних відносин між нашими країнами. Сподіваємось на плідний діалог, – повідомив Генеральний консул. – Позиція Польщі щодо конфлікту на Сході є однозначною. Ми підтримуємо територіальну цілісність України та засуджуємо російську агресію. Питання, в який спосіб вирішити цей конфлікт, не має простої відповіді. Ми розуміємо, які виклики стоять перед українською владою.

 

Варто відзначити, що 11 листопада 101 рік тому, Польща відновила свою незалежність після 123 років панування Росії, Німецької імперії та Австро-Угорської імперії. У цей день у різних куточках Польщі та світу відбуваються урочисті заходи.

Дев’ятого листопада у Вінницькій обласній філармонії відбувся концерт Краківських камералістів, десятого – я святкував з польською діаспорою в Житомирській області, а сьогодні – у Кам’янці-Подільському.

Цікаво, що саме 11 листопада громадяни Польщі отримають безвіз з США.

 Це досить символічно, тому що США – наш стратегічний партнер, як у військовому, так і політичному форматі, – пояснив Генеральний консул. –Хочу привітати усіх поляків, які проживають у Вінницькій області з Днем Незалежності. Бажаю Вам, будучи громадянами України, бути гордими тим, що ви маєте польське коріння, маєте можливість в Україні вивчати польську мову та підтримувати польські традиції. Дуже важливо, що Україна дає можливість зберігати польську культуру. Хочу вас запевнити, що Польща ніколи не забуде про поляків, які проживають за її межами.

 

Автор Марія Маліновська

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds