Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Депутатські комісії не підтримали зміни, які могли б зробити електронні петиції у Вінниці дієвим інструментом місцевої демократії

Депутатські комісії не підтримали зміни, які могли б зробити електронні петиції у Вінниці дієвим інструментом місцевої демократії

На розгляд усіх депутатських комісій ЦГК «ДІЙ!-Вінниця» представив  Проект рішення «Про внесення змін до Статуту територіальної громади міста Вінниці та Порядку розгляду електронних петицій, адресованих Вінницькій міській раді». Проект був внесений у прядку місцевої ініціативи ВОГО «Агенція журналістських розслідувань», ГО «Соціальна перспектива» та ГО «Автомайдан Вінниччини». Проект розробляли експерти з впровадження інструментів місцевої демократії мережі центрів громадського контролю «ДІЙ» з Вінниці, Маріуполя, Краматорська, Тернополя та Запоріжжя.

Завтра, 29 листопадацей проект 16 питанням  розглядатимуть вінницькі депутати на сесії, але, враховуючи  результати голосування на депутатських комісіях, уже можна передбачити результат. Проект рішення підтримали лише п’ять депутатів – Віктор Мартинюк, Олег Ткаченко, Олександр Колісник, Олександр Зєрщіков, Володимир Базелюк. Ми вдячні цим обранцям за їх позицію та компетентність у питанні дієвості інструментів місцевої демократії.

Звичайно, підтримала проект й депутатка Ганна Давиденко, яка є керівницею ГО “Соціальна перспектива  ” , що є однією з ініціаторів місцевої ініціативи. Але дистанційно, тому що була у цей час у відрядженні.

Зліва направо: Володимир Базелюк, Роман Андронійчук, Андрій Очеретний, Олександр Зєрщіков (комісія міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг)

Зліва направо: Віталій Погосян, Олег Ткаченко, Віктор Мартинюк (комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту)

Наступним 17 питанням депутати завтра голосуватимуть за альтернативний проект Департаменту правової політики та якості, який розглядав нашу місцеву ініціативу. Департамент не надавши нам жодного письмового зауваження до проекту, натомість розробив свій. У ньому від нашого проекту залишили лише елемент звітування, змінивши при цьому  відповідальний за це орган.  Переважна більшість депутатів на комісіях підтримали саме альтернативний проект, зауважуючи, що не бачать підстав для внесення інших змін.

Людмила Григорук, в.о. директорки департаменту правової політики та якості 

 

Що ми пропонуємо

Ми аналізували усі місцеві Порядки та Положення, що стосуються подання електронних петицій. Також аналізували петиції подані  за весь час існування цього інструменту, чотири роки, та їх дієвість. У Вінниці за весь час було подано близько півтори тисячі петицій, підтримані – близько 350. І лише за однією був розроблений проект рішення, що виносився на сесію. Це була петиція про заборону пересувних цирків з тваринами на території міста. Депутати прийняли рекомендаційне рішення. (Інформація станом на кінець серпня 2019 року).

Серед міжнародних експертів критерій  «Результатом розгляду петиції є рішення міської ради чи виконавчого комітету про підтримку або відхилення електронної петиції» яке є показником ефективності для визначення дієвості цього механізму.

Отже, ми прийшли до висновку про недієвість механізму електронних петицій у нашому місті. А тому запропонували три  зміни, щоб зробити його ефективним і таким чином забезпечити право громади, яке гарантує Конституція, здійснювати владу безпосередньо, а не лише через своїх представників.

Інга Фляжнікова, координаторка ЦГК “ДІЙ! Вінниця”

 

Зміна перша

У Вінниці найменший термін збору підписів – 14 днів. В середньому по Україні –  30 днів. Має бути величезний хайп  та загальноміське питання, щоб отримати підтримку за такий короткий строк. Просто за вирішення  важливих питань, наприклад одного мікрорайону міста, автори не встигають загітувати та активізувати мешканців.

Тому ми пропонуємо внести зміну та продовжити термін збору підписів до 30 днів.

Нагадаємо, що існує петиція, яка була підтримана 380 голосами про те, щоб термін не зменшували з 30 днів до 14.

Зліва направо: В’ячеслав Заремба, Микола Тихонюк, Антоніна Іващук (комісія міської ради з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи)

 

Зліва направо: Віктор Кривіцький, Олександр Семенеко (комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку)

 

Зліва направо: Юрій Іорданов, Михайло Лепей (комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку)

 

Володимир Васільєв (комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку)

 

Зміна друга

Вінницький Порядок містить норму, яка допускає суб’єктивізм у вирішенні питання винесення петиції на розгляд сесії. «Якщо вирішення питань піднятих у тексті Петиції вимагають скликання сесії міської ради або розгляду на засіданні виконавчого комітету міської ради – проект рішення щодо розгляду відповідної Петиції готується виконавчим органом міської ради (відповідальним виконавцем) або установами міста відповідно до компетенції.

У такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для проведення відповідних засідань. Розгляд Петиції здійснюється на найближчому пленарному засіданні міської ради або виконавчого комітету міської ради, шляхом прийняття рішення, у порядку, визначеному чинним законодавством, Регламентами міської ради або виконавчого комітету міської ради».

Зліва направо: Віктор Шеншин, Віталій Погосян, Віктор Мацера, Ввадим Кудіяров, Олександр Колісник (комісія міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення)

 

Зліва направо: Ігор Ткачук, Людмила Ваколюк (комісія міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг

 

Про те, хто має вирішувати це питання і за якими критеріями, у положенні не йдеться.

Якби людина  хотіла просто отримати відповідь для цього не потрібно збирати голоси, можна написати звичайне звернення громадян.

Тому ми пропонуємо зробити обов’язковим винесення питань, що містяться у підтриманих петиціях і належать до компетенції органів місцевого самоврядування на розгляд сесії або виконкому. Такий порядок працює у містах, що входять до мережі «ДІЙ!» – Краматорську та Запоріжжі.

 

Зміна третя

У порядку також не прописаний механізм звітності за електронними петиціями, що  не сприяє їх ефективному застосуванню. Громада не бачить результатів від застосування цього інструменту, не знає які петиції спрацювали, які питання таким чином вирішились. А тому не має мотивації для подання петицій в майбутньому.

Зліва направо: Володимир Малінін, Олександр  Парвадов, Олег Стукан (комісія міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту)

 

Зліва направо: Тетяна Тихонюк, Олена Лепей (профільна комісія міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики)

 

Зліва направо: Степан Бессолов, Юрій Зажирко (профільна комісія міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики)

 

У нашому Проекті ми пропонуємо, щоб відповідальним за звітування був Департамент ЗМІ та зв’язків з громадскістю. Ми вважаємо, що саме журналісти зможуть найкраще донести до громади інформацію про проблеми, які вдалось вирішити завдяки застосуванню вінничанами механізму  подання електронних петицій. Натомість в альтернативному Проекті пропонується  покласти відповідальність на Відділ звернень та Департамент правової політики та якості.

 

Нижче, дивіться у відео, як голосували та як коментували депутати проект рішення, внесений у порядку місцевої ініціативи:

 

Комісія міської ради з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку

 

Комісія міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення

 

Комісія міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг

 

Комісія міської ради з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту

 

Комісія міської ради з питань

 

Профільна комісія міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики

 

Фото та відео: Анастасія Демянчук

Цей матеріал підготовлено у рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки  міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки

 

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds