Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницькі депутати виділили з місцевого бюджету 50 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом

Вінницькі депутати виділили з місцевого бюджету 50 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом

Сьогодні, 18 березня, депутати Вінницької міської ради на екстреній позачерговій сесії розглянули чотири питання, які стосувалися посилення заходів протидії розповсюдженню коронавірусу. Ухваленими сьогодні змінами до бюджету на галузь охорони здоров’я спрямовується близько 50 мільйонів гривень, 30 мільйонів –  для забезпечення посиленої готовності медичних закладів Вінниці в умовах поширення коронавірусу, на медикаменти та засоби індивідуального захисту виділено майже сім мільйонів гривень.

На засіданні зареєструвались 37 депутатів, але голосувало 38. Не зважаючи на тематику питань, не усі обранці прийшли на засідання в захисних масках. Не подали особистого  прикладу для вінничан і міський голова з секретарем міської ради. Але міський голова попросив покинути засідання депутата Володимира Васильева, мотивувавши тим, що люди старше 60 років знаходяться у зоні ризику. Він пояснив, що засідання відбувається у залі, не зважаючи на карантин тому,  що не існує наразі інших правових механізмів для проведення сесій, і над ними потрібно попрацювати законодавчому органу на випадок різних надзвичайних ситуацій.

Журналістів вінницьких ЗМІ прес-служба попросила дивитись сесію в онлайні телеканалу «ВІТА», що переважна більшість колег і зробила.

Першим питанням депутати проголосували за рішення «Про затвердження Програми запобігання виникненню надзвичайних ситуацій природного, техногенного і соціального характеру та ліквідації їх наслідків на території Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на 2020-2024 роки».

– По закону нам необхідно будь-які фінансові питання, приймати через відповідні програми. Відповідно ми виносимо цей проект рішення, щоб передбачити фінансування забезпечення необхідними засобами та матеріалами, в тому числі паливно-мастильними, засобами захисту, медикаментами, дезинфікуючими та захисними засобами для санітарної обробки приміщень, у тому числі житлового, соціального та іншого призначення, – сказав міський голова Сергій Моргунов.

Друге рішення, яке прийняли депутати  – «Про додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби».

– Всім необхідно забезпечити гнучкий режим роботи своїх підприємств та працівників. Просив би, і на ваших підприємствах, і всіх вінничан-роботодавців для стримання можливого поширення інфікування і безпеки працівників та їхніх родин, дослухатися до цього рішення. Звернути особливу увагу на такі категорії працівників, як вагітні жінки, працівники, які мають дітей до 14 років, особливо маленьких дітей, які у зв’язку з карантином не можуть відвідувати дитячі садочки, працівників літнього віку. І це важливо, оскільки 60 плюс – найбільш уразлива категорія людей…, – прокоментував це рішення міський голова.

Третім питанням депутати проголосували рішення «Про внесення змін та доповнень до Програми економічного і соціального розвитку Вінницької міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік, затвердженої рішенням міської ради від 27.12.2019 №2076». Це рішення стосується виділення додаткових коштів для  забезпечення стабільної роботи соціальних закладів та об’єктів інженерної інфраструктури.

Останнім рішенням сесії було «Про внесення змін до рішення міської ради від 27.12.2019 №2077». Це питання стосувалося у тому числі використання коштів міського бюджету для підвищення зарплати на час карантину для медичного персоналу інфекційного відділення МКЛ №1, всіх приймальних та реанімаційних відділень лікарень міста (всього 439 людей), закупівлю засобів захисту, тестів та апаратів штучної вентиляції легень.

– Передбачається відповідний ресурс для закупівлі 200 експрес-тестів на коронавірус, тисячу швидких тестів на грип, необхідно поповнити запаси, які ми придбали за рахунок Програми «Стоп грип» на цей сезон, також 12 тисяч комплектів медичного одягу для лікарів-інфекціоністів, 20 костюмів високого захисту. До речі вартість такого костюму складає 27 тисяч. Також купляємо 350 літрів антисептичних засобів для рук, 400 літрів дезінфікуючих засобів для приміщень. Також ми передбачаємо ресурси на ШВЛ (апарати штучної вентиляції легень – авт) , але я вважаю, що цього замало. Тому вношу пропозицію з голосу, щоб ми передбачили закупівлю не менше 20 ШВЛів для нашого інфекційного відділення. Фактично на кожне койкомісце  має бути один ШВЛ. Будем бачити по ситуації. На сьогоднішній день ми замовили 10 ШВЛів. Достатньо велика проблема їхньої поставки, зважаючи на те, що є  на сьогоднішній день великий дефіцит у всьому світі. Але ми ведем переговори можливості доставки від 7 до 10 днів десяти ШВЛів», – сказав Сергій Моргунов.

Також він пояснив, що цим рішенням передбачено додаткові виплати на час карантину для медичних працівників, які працюватимуть з пацієнтами з інфекційними захворюваннями

– На п’ять тисяч більше щомісяця мають отримати лікарі, на три тисячі – медичні сестри,  на півтори – молодший персонал. Я вношу пропозицію передбачити, щоб ці кошти люди отримали «чистими»», – сказав міський голова.

За інформацією Департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради,  на сьогоднішній день резервний фонд громади згідно з законодавством – 24 мільйони гривень.

– Ми передбачаємо сьогоднішнім  рішенням біля 50 мільйонів гривень. Фактично, ми згортаємо багато програм, які приймали у бюджеті 2020 року в напрямку капітальних та поточних видатків. Але не забувайте, що надходження до бюджету за цих два місяці будуть скорочені, мінімум, на 60 мільйонів гривень. Ми до цих викликів теж повинні бути готовими, щоб заплатити заробітну плату лікарям, вчителям, іншим працівникам  бюджетної сфери в майбутньому. Але на сьогодні ми робимо ті заходи, які необхідні для боротьби з короновірусом», – каже очільник міста.

З метою протидії поширенню COVID-19 на території Вінницької міської ОТГ також виділяються гроші на придбання дезінфікуючих засобів для обробки під’їздів в багатоповерхівках, придбання засобів захисту та засобів дезінфекції для міських комунальних служб, на посилену дезінфекцію громадського транспорту: автобусів, трамваїв, тролейбусів.

– Ми вже двічі обробили 5490 під’їздів міста спецзасобами. Сьогодні будемо обробляти третій раз. Нам необхідно закупити паливо, в тому числі допомогти поліції, бо у них фінансування обмежене. На сьогодні держава виділила сто мільйонів на всю країну.  А ми, лише одне місто, виділяємо 50 мільйонів гривень. Інші міста, у яких більші бюджети, спрямовують на ці потреби ще більше. Тобто все навантаження по боротьбі з короновірусом лягає на місцеві бюджети. І мова не тільки про лікарні. Наприклад, сьогодні необхідно дотувати додатково транспортне забезпечення в місті, адже ми повинні випускати муніципальний транспорт у повному об’ємі, щоб не було більшого скупчення людей, ніж десять чоловік у тролейбусі, чи автобусі. Ми на сьогодні у досить складній ситуації, але ми повинні сконсолідувати всі наші зусилля, адже безпека людей – найважливіше питання. І до цього потрібно ставитись досить серйозно, а не так, як це було в Італії на початковому етапі», – зазначив Сергій Моргунов.

Цей матеріал підготовлено у рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки  міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds