Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

За 2,4 мільйона гривень вінничани не отримають аудиторського висновку про фінансові порушення на підприємстві «Вінницяоблводоканал»

За 2,4 мільйона гривень вінничани не отримають аудиторського висновку про фінансові порушення на підприємстві «Вінницяоблводоканал»

Договір на аудит «Вінницяоблводоканалу» та  «Вінницяміськтеплоенерго» виявився договором про консультаційні послуги з оптимізації процесів, підвищення ефективності їх роботи

11 березня в вінницькій мерії було підписано договір між українським представництвом компанії «Deloitte» (ТОВ «Делойт і Туш») та Вінницькою міською радою щодо проведення аудиту та надання консультаційних послуг з оптимізації управління КП «Вінницяоблводоканал» та КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Про це повідомили на офіційному сайті Вінницької міської ради.  Пишуть, що аудит буде комплексним: діагностика операційної діяльності, фінансова, юридична діагностика, визначення проблемних зон та ефективної концепції цільової операційної моделі управління тощо.

Для того, щоб зрозуміти за що міський бюджет заплатить ТОВ «Делойт і Туш» близько двох з половиною мільйонів гривень, журналісти попросили у запиті на доступ до публічної інформації копію договору. Нам його надали вчасно та в повному обсязі, як того вимагає законодавство.

Предметом договору є  консультаційні послуги з питань підприємницької діяльності та управління, а не аудит, про який було заявлено на офіційному сайті  та про що написали місцеві ЗМІ.

ТОВ «Делойт і Туш» навіть  немає у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності. Натомість аудиторами, згідно реєстру, є фірма засновник цього підприємства  ТОВ “ДЕЛОЙТ ЕНД ТУШ ЮКРЕЙНІАН СЕРВІСЕЗ КОМПАНІ”.

За інформацією системи аналітики публічних закупівель ProZorro Clarity Project, ТОВ «Делойт і Туш» учасник у 60 закупівлях , переможці у 42 закупівлях. Фірма підписала 42 договори на суму понад 102 з половиною мільйони гривень.

ТОВ “ДЕЛОЙТ ЕНД ТУШ ЮКРЕЙНІАН СЕРВІСЕЗ КОМПАНІ” учасник в 57 закупівлях, переможець у 36 закупівлях. Фірма підписала 34 договори на суму майже 165  мільйонів гривень.

До речі Вінниця уже замовляла послуги цього підприємства у жовтні 2018 року на суму        1 674 000 гривень. Заплатили за послуги з підготовки консолідованої фінансової інформації спеціального призначення міста Вінниці за 2017 та 2016 роки. У повідомлені про намір укласти договір вказано, що результатом роботи має стати підготовка  50 надрукованих примірників (25 українською, 25 англійською мовами) та одна версія обома мовами на електронному носії.

 

За які послуги ми заплатимо?

У технічних умовах договору прописано, що метою закупівлі є комплексна діагностика двох комунальних підприємств з метою виявлення можливостей для оптимізації процесів, підвищення ефективності їх роботи і підвищення якості надання комунальних послуг мешканцям Вінницької ОТГ.

Консультаційні послуги повинні включати детальну комплексну діагностику двох комунальних підприємств, а саме:

– діагностика поточного стану та операційної діяльності обох КП

– юридична діагностика

– фінансова діагностика підприємств з врахуванням вимог міжнародних стандартів бухгалтерського обліку для державного сектору

– інші елементи діагностики, які будуть додатково визначені замовником після підписання контракту

Результатом роботи мають стати чотири проміжних звіти та комплексний звіт про надання консультаційних послуг з оптимізації управління КП «Вінницяоблводоканал» та КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

У договорі жодним словом не згадано про аудит та аудиторський висновок за результатами його проведення, як того вимагає законодавство.

 

«Какая разница?»

Міська рада ще восени 2019-го рішенням сесії надала згоду на прийняття в комунальну власність міста майна «Вінницяоблводоканалу». Депутатка Ганна Давиденко на цій сесії у своєму виступі перед голосуванням за це питання, пропонувала провести аудит збиткового підприємства, перш ніж «брати його на плечі» міста. Міський голова Сергій Моргунов тоді сказав, що місто не має права вимагати аудиту та проводити його, оскільки не є його власником.

Аж раптом щось змінилось…Офіційний сайт міськради повідомив про підписання договору про аудит «Вінницяоблводоканалу». То що саме замовили вінничани фірмі «Делойт і Туш»?

За інформацією з Вікіпедії, аудит — це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання задля висловлення незалежної думки аудитора про її вірогідність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів.

Аудит має закінчуватись аудиторським висновком — це офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою аудитора (аудиторської фірми), який складається в установленому порядку за наслідками проведеного аудиту і містить у собі висновки стосовно повноти і відповідності чинному законодавству та встановленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності.

Хоча в англомовних джерелах під аудитом розуміють оцінку особи, організації, системи, процесів, підприємства, проекту або продукту.  Тобто в цьому сенсі, можна говорити про те, що місто замовило саме аудит під виглядом консалтингу.

Консалтинг (консультування) – діяльність з консультування керівників, управлінців з широкого кола питань у сфері фінансової, комерційної, юридичної, технологічної, технічної, експертної діяльності. Мета консалтингу — допомогти системі управління (менеджменту) в досягненні заявлених цілей.

Журналісти намагались отримати коментар у консультанта з управління змінами Діни Немирович, з якою міський голова Сергій Моргунов, як з представником фірми підписав договір про надання послуг, що саме мають отримати вінничани за майже 2,5 мільйони бюджетних коштів. Зателефонували на її номер, вказаний на офіційному сайті компанії та у договорі. Пані, що відповіла на дзвінок уточнила питання, з якого ми телефонуємо та пообіцяла, що Діна Немирович нам перетелефонує. Станом на 19.30 дзвінка не було.

Головне фото: biz.liga.net

Цей матеріал підготовлено у рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки  міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds