Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

У Вінниці тестують нову платформу для публічних консультацій влади з громадою та розробляють «нормативку»

У Вінниці тестують нову платформу для публічних консультацій влади з громадою та розробляють «нормативку»

Вінницькі чиновники незабаром розпочнуть консультуватись з громадськістю на новій платформі https://consult.e-dem.ua. На сайті уже є тестові консультації, опитування та обговорення нормативно-правових актів.

Положення «Про публічні консультації у Вінницькій міській об’єднаній  територіальній громаді» поки що знаходиться лише на стадії розробки. Саме це положення дає правове підґрунтя для проведення консультацій з громадськістю органами місцевого самоврядування.

Порядок проведення консультацій для органів виконавчої влади визначено в Постанові КМУ №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

Проте відповідний порядок для органів місцевого самоврядування є тільки рекомендаційним і може не використовуватись міськими радами. У зв’язку з цим, міські ради повинні затвердити Положення «Про консультації з громадськістю у місті (селі, селищі)».

 

Навіщо потрібні публічні консультації ?

Консультації з громадськістю для громадян надають право членам територіальної громади брати участь у вирішенні питань свого населеного пункту, можливість вільно отримувати інформацію про діяльність міської ради та її посадових осіб, надавати свої пропозиції та зауваження до проектів рішень

Електронні консультації з громадськістю

Фото: http://dazv.gov.ua/konsultatsiji-z-gromadskistyu/elektronni-konsultatsiji-z-gromadskistyu.html 

Консультації з громадськістю для влади дозволяють залучати громадських експертів до вирішення проблем місцевого значення, враховувати потреби громадян під час розроблення рішень, тим самим підвищити рівень довіри населення.

Мережа центрів громадського контролю «ДІЙ», яка реалізується у Вінниці, Тернополі, Краматорську, Маріуполі та Запоріжжі, проаналізувала стан впровадження консультацій з громадськістю у цих містах. На основі цього ЦГК «ДІЙ!-Вінниця» надав пропозиції до Вінницької міської ради у формі звернення громадян. Ми готові долучитися до завершення розробки Положення, щоб вінничани якнайшвидше отримали новий ефективний інструмент місцевої демократії, з допомогою якого могли брати участь у прийнятті рішень, які впливають на якість їхнього життя.

 

У Тернополі є два Положення

Як повідомили у Тернопільській міськраді у відповіді на запит, Положення про електронні консультації та опитування у Тернопільській міській територіальній громаді прийняте рішенням виконкому в грудні 2018 року. Консультації з громадськістю у Тернополі проводяться в офлайн та онлайн-режимах (з використанням платформи https://consult.e-dem.ua).

Усі звіти про проведення консультацій публікуються на офіційному сайті міськради. За час дії цього інструменту тернополяни брали участь у розробці архітектурних планів, Стратегічного плану розвитку Тернопільської міської   територіальної громади, розробці маршрутної мережі громадського транспорту міста, присвоєнні назв вулиці та ін.

У Положенні прописано три форми електронних консультацій

  1. Електронне опитування – це проведення опитування задля виявлення громадської думки з питань, віднесених до відання місцевого самоврядування. Електронне опитування може мати як просту форму (певна кількості питань із закритим переліком варіантів відповідей, опитувальник з одним варіантом відповіді, з декількома варіантами відповіді), так і складну форму (опитувальник з можливістю редагуванням відповідей; з налаштуванням діапазону балів оцінки або рейтингування). Така форма е-консультацій проводиться в розділі «Опитування» на веб-порталі «Е-консультації».
  2. Електронні консультації з громадськістю – це оприлюднення пропозиції щодо вирішення певного питання з можливістю коментування учасниками е-консультації та внесенням власних коментарів. Така форма е-консультацій проводиться в розділі «Консультації» на веб-порталі «Е-консультації».
  3. Електронне обговорення нормативно-правового акту – це оприлюднення проекту нормативно-правового акту органами місцевого самоврядування з можливістю коментування документу учасниками е-консультації та внесенням власних коментарів. Така форма е-консультацій проводиться в розділі «Обговорення НПА» на веб-порталі «Е-консультації».

 

Загальне «Положення  про консультації з громадськістю в Тернопільській МТГ» затверджено рішенням сесії міськради у квітні 2019 року та є додатком і невід’ємною частиною Статуту. У ньому прописано порядок проведення консультацій в усіх формах та форматах.

– У час поширення пандемії коронавірусу електронні консультації з громадськістю стали ще більш потрібними та актуальними. Обговорення проблем, питань чи проектів рішень в онлайн-форматі не лише убезпечує людей, а й значно економить час . Можна залучити більше пропозицій і думок. Проте тут важливу роль відіграє інформаційна кампанія. Недостатньо прорекламувати сам механізм, адже потрібно постійно поширювати в соціальних мережах та серед медіа кожне конкретне питання. Не потрібно й забувати про ті категорії населення, які рідко користуються подібними сервісами. Я вважаю, що слід, час від часу, детально роз’яснювати порядок реєстрації на ресурсі, коментування, надання пропозицій, – каже координаторка «ДІЙ!-Тернопіль» Марія Іщенко.

 

 

Маріуполю Положення дав міський голова

З відповіді на запит від Маріупольської міськради відомо, що «Положення про електронні консультації та опитування в місті Маріуполі» затверджено Розпорядження міського голови в квітні 2020 року. В травні цього року на офіційному сайті Маріупольської міської ради проводились перші електронні консультації та голосування для визначення п’яти малих проектів розвитку інфраструктури міста з елементами Smart City. Звіт про результати проведення електронних консультацій, а також Протокол Експертної ради знаходиться на офіційному сайті міськради.

У Постанові КМУ №996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», сказано, що публічне громадське обговорення передбачає організацію і проведення: конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю; теле- або радіодебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій. Вивчення громадської думки здійснюється шляхом: проведення соціологічних досліджень та спостережень (опитування, анкетування, контент-аналіз інформаційних матеріалів, фокус-групи тощо); створення телефонних “гарячих ліній”, проведення моніторингу коментарів, відгуків, інтерв’ю, інших матеріалів у друкованих та електронних засобах масової інформації для визначення позиції різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін; опрацювання та узагальнення висловлених у зверненнях громадян пропозицій та зауважень з питання, що потребує вивчення громадської думки. Тобто електронні консультації – це лише одна з форм проведення публічних консультацій.

Про проведення публічних консультацій в офлайні, у Положенні Маріуполя не йдеться.

 

Краматорське Положення затвердила сесія

«Порядок проведення консультацій з громадськістю в місті Краматорську» прийнято сесією міської ради ще у листопаді 2016 року. У положені прописані усі форми та формати, у яких можуть проводитись публічні консультації у місті.  Окремим пунктом прописані електронні консультації. Вони проводяться на офіційному сайті міськради, а не на платформі https://consult.e-dem.ua: Згідно Порядку проведення консультацій з громадськістю в місті Краматорську консультації з громадськістю проводяться у формі публічного громадського обговорення, електронних консультацій з громадськістю (безпосередні форми) та вивчення громадської думки (опосередкована форма).

Консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення, електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки з одних і тих самих питань можуть проводитись одночасно. Як вказано у відповіді на запит до Краматорської міської ради, щорічно готуються орієнтовні плани  проведення виконкомом Краматорської міської ради консультацій з громадськістю.

Серед електронних консультацій на офіційному сайті міської ради Краматорська  ми знайшли й таку, що датована червнем 2019 року – «“Про внесення змін до Порядку проведення консультацій з громадськістю в місті Краматорську, затвердженому рішенням міської ради від 23.11.2016 № 16/VII-486”».

Обговорювалось внесення змін до Порядку саме по електронним консультаціям: «У зв’язку з впровадженням веб-сервісу “Електронні консультації з громадськістю” планується прийняття нового Положення про електронні консультації з громадськістю в місті Краматорську, метою якого є підвищення якості проведення публічних консультацій з громадськістю міста Краматорська, підвищенню якості підготовки рішень міської ради, її виконавчих органів, налагодженню діалогу з громадськістю. Враховуючи впровадження нового механізму проведення електронних консультацій з громадськістю, діючий Порядок проведення консультацій з громадськістю в м.Краматорську потребує внесення змін в частині електронних консультацій з громадськістю.».

Як бачимо зі звіту, на цю консультацію не надійшло жодної пропозиції, тому проект рішення мав надійти на сесію у запропонованому вигляді.

За чотири роки краматорчани брали участь у понад сорока публічних консультаціях. На обговорення виносились стратегічні питання, що впливають на якість життя у громаді: Статут міста, тарифи на послуги комунальних підприємств, система енергетичного менеджменту, різні місцеві програми , організація руху транспорту, перейменування вулиць та інше.

 

Запоріжці консультують з питань суспільно-економічного розвитку

Оскільки відповідь на запит до Запорізької міськради на момент публікації матеріалу ще не надійшла (запросили додаткових 20 днів), Положення цього міста розшукали самостійно. На сайті Запорізької міської ради ми знайшли лише «Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань суспільно-економічного розвитку м. Запоріжжя». Його було затверджено рішенням міськради у 2013 році.

В Порядку сказано, що Консультації з громадськістю проводяться у формі публічного громадського обговорення (безпосередня форма), електронних консультацій та вивчення громадської думки (опосередкована форма). Консультації з громадськістю у Запоріжжі проводяться з питань що стосуються суспільно-економічного розвитку міста, реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів громадян.

Оголошення та звіти про проведення публічних консультацій публікуються на офіційному сайті у рубриці «Консультації з громадськістю».

 

Висновок

Оскільки механізми дії інструментів місцевої демократії, у тому числі публічні консультації з громадськістю, недостатньо визначені на законодавчому рівні, а тому вони мають бути прописані в Статуті територіальної громади.

Саме Статут має встановлювати порядок проведення дорадчих опитувань членів громади, реалізації питань місцевої ініціативи, подання петицій, організації громадських слухань, загальних зборів та інших форм волевиявлення територіальної громади щодо вирішення питань місцевого значення. За приклад можна взяти місто Тернопіль.

Тому, на думку експертів мережі «Дій!», саме у такому вигляді, як додаток до Статуту, затверджений сесією міської ради мають бути прийняті Положення Про публічні консультації у містах та об’єднаних  територіальних громадах України.

Головне фото: Анастасія Демянчук

 

Цей матеріал підготовлено у рамках проекту «ДІЙ!-Вінниця», що реалізується за фінансової підтримки  міжнародної Чеської неурядової організації People in Need та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. 

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds