Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Завдяки Посольству Німеччини у Калинівці провели капітальний ремонт дитячого садочку

Завдяки Посольству Німеччини у Калинівці провели капітальний ремонт дитячого садочку

Калинівська ОТГ була створена 25 жовтня 2015 року. Вона об’єднала: місто Калинівка, селище Калинівка-2, селище Рівнинне, селище Прилуцьке, село Дружелюбівка. Позитивний результат був відчутний майже одразу – почали ремонтувати дороги, проводити водогін, реконструювати дитячи садочки тощо. Все це стало можливим завдяки збільшенню  місцевого бюджету . Якщо раніше це було 15 мільйонів гривень, то після створення ОТГ – понад 70 мільйонів гривень.

З червня 2020 року  до Калинівської  ОТГ приєдналось ще  населених пункти, які потрібно розвивати, щоб у всіх громаді були гідні умови проживання. Саме тому існує окремий відділ, який займається залученням інвестицій, які включають в себе отримання грантів з міжнародних організацій, зокрема з країн ЄС. Після створення Калинівської ОТГ, було реалізовано два таких проекти: ЦНАП за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та проект «Цікаві речі для нашої малечі: Поставимо енергозберігаюче вікно – збережемо тепло» за підтримки Посольства Федеративної Республіки Німеччини. Розглянемо детально кожен проект .

ЦНАП

20 березня 2018 року був офіційно відкритий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) у Калинівці. Допомогу в інституційному створенні ЦНАП, оснащенні центру меблями та сучасною технікою, громаді надала Програма «U-LEAD з Європою». Також за підтримки Програми в Центрі було встановлено паспортне обладнання, що дозволило  мешканцям громади та району отримувати паспорти громадянина України та для виїзду за кордон. Плата за надані послуги надходить до бюджету громади. На облаштування ЦНАПу Програма «U-LEAD з Європою» виділила 479 260,49 гривень.

Кошти вдалось значно зекономити тому що, не потрібно було будувати окрему будівлю для розміщення там ЦНАПу, на що зазвичай витрачаються мільйони гривень.

З 159 новоутворених громад у 2015 році ми увійшли у десятку і виграли проект. Тепер, коли у нас є свій ЦНАП, з Калинівки не потрібно їздити у Вінницю, щоб, наприклад, зробити закордонний паспорт, адже всі адміністративні послуги можна зробити у нас, – каже головний спеціаліст з питань підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій відділу бухгалтерського обліку Калинівської міської ради Марина Фесюк

Центр надання адміністративних послуг Калинівської ОТГ є одним з небагатьох в Україні спільним ЦНАП, коли ОТГ та райдержадміністрація працюють разом в одному приміщенні та надають більше 150 послуг мешканцям. В міськрайонному ЦНАП створено 15 робочих місць. Всі спеціалісти Центру пройшли навчання з підвищення кваліфікації, спеціально розроблене експертами Програми.

Нещодавно була у ЦНАПі, робили сину паспорт. А сьогодні прийшла, тому що робила закордонний паспорт собі, і потрібно його забрати. Хоча з цим локдауном не знаю чи взагалі мені той паспорт у найближчий час знадобиться, – каже місцева мешканка Тамара Бровко.

 

Дитячий садок

До 2016 року у дитячому садочку були не найкращі умови. Давно не було ремонту та взимку було прохолодно через старі дерев’яні вікна, які були не герметичні. Ми неодноразово зверталися до влади, щоб виділили кошти і хоча б замінили вікна, – каже працівниця дитячого садочку Олеся.

На реконструкцію садочка місцева влада шукала кошти у держави та писала грантові заявки. Підтримати ідею вирішило Посольство Федеративної Республіки Німеччини. Реалізація проекту – 2016 рік.

Посольство не надає кошти органам місцевого самоврядування, а тільки не прибутковим організаціям, як громадським організаціям. Реалізацією проекту займалось ГО «Барвистий віночок». Проект передбачав співфінансування, тому залучались кошти громадської організації та кошти батьків, – каже головний спеціаліст з питань підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій відділу бухгалтерського обліку Калинівської міської ради Марина Фесюк

Основною метою реалізації проекту «Цікаві речі для нашої малечі: Поставимо енергозберігаюче вікно – збережемо тепло» було забезпечення енергозбереження у ДНЗ №7 шляхом встановлення енергозберігаючих вікон. Це й було досягнуто. На початковому етапі загальна вартість проекту становила  423 356 гривень, з яких посольство ФРН надало 240 000 гривень. Під час реалізації проекту виникали непередбачувані витрати, які були компенсовані коштами громади. В результаті було встановлено 58 вікон.

Найголовніше те, що після того як ми виграли цей проект, нам держава виділила кошти на утеплення садочку, чому німці були дуже раді. Це дало змогу одночасно замінити вікна та утеплити садочок, – додала Марина Фесюк

Більшість приміщень у садочку відремонтовано. Ремонтні роботи проводяться на другому поверсі в коридорі.

Завдяки заміні вікон та утеплення будівлі температура у дитячому садочку збільшилась на 4-5 градусів тепла, що є дуже добрим результатом енергоефективного проекту, – каже завідувачка дитячого садочку Ірина Соколовська

Окрім заміни вікон у дитячому садочку, у 2016 році був проведений водогін у селі Дружелюбівка реалізований  у рамках Швейцарсько-українського проекту Despro.

З 2019 року триває реалізація проекту «Е-рішення для громад», який реалізується центром розвитку інновацій за підтримки програми «U-LEAD з Європою». Цей проект передбачає створення електронного сервісу, щось типу сайту, де можна буде створювати електронні петиції та інші послуги, які можна робити в онлайн форматі. Але там кожен рік порібно з бюджету витрачати близько 180 000 гривень на обслуговування ресурсу, тому ми зараз призупинили реалізацію цього проекту, – говорить головний спеціаліст з питань підтримки муніципальних ініціатив та інвестицій відділу бухгалтерського обліку Калинівської міської ради Марина Фесюк

Які плани на розвиток ОТГ у очільника громади Василя Поліщука

Будемо змінювати труби водоканалу, по яким йде питна вода – десь 200 кілометрів. Зараз робимо відповідні документи, щоб вже починати роботи. Труби змінює вінницька організація, а копаємо ми самі, щоб зекономити кошти. У 2013 році завдяки резервному обласному фонду змінили 800 метрів труб від об’зного шосе. Там нещодавно прорвала труба і була ріка з очищеної води. То ми ось залатали і вже все працює як треба. Водоканал наш набрав борги, зараз десь під 2 мільйона гривень, то ми подивимось як у нас з тратами й будемо допомагати водоканалу. Взагалі маємо намір зменшити тарифи для людей на 10 відсотків за воду, але треба промоніторити бюджет, щоб спланувати як це можна зробити. Для мене зараз дві проблеми – це водогін та вивіз зі всіх сіл громади побутових відходів. У деяких селах вивозять відходи, але не у всіх. Ми закупляли баки для сортування сміття, але їх десь поставили і не використовують, – каже голова Калинівської ОТГ Василь Поліщук

У найближчому майбутньому у всіх селах громади планують організувати єдину систему вивозу сміття, щоб не було стихійних звалищ на околицях сіл. Також планують провести водогін до тих сіл, де є потреба у питній воді.  У рамках проекту «Безпечне місто», у Калинівці встановлено 41 камера відеоспостереження. У майбутньому планується встановити ще більше камер відеонагляду.

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds