Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

На сесії Вінницької міськради не виділили землю «АТОвцям» та дозволили оцінити землю під «Вінницяфармацією»

На сесії Вінницької міськради не виділили землю «АТОвцям» та дозволили оцінити землю під «Вінницяфармацією»

На засіданні сесії, що відбулась у п’ятницю, 25 червня, депутати затвердили рішення про виплату боргу по заробітній платі працівникам колишнього дитячого санаторію, розглядали питання про земельні ділянки для учасників бойових дій, умови оренди будівлі колишнього ресторану «Імперіал», що у Центральному парку, та дозволили провести грошову оцінку земельної ділянки, на якій знаходиться колишня будівля «Вінницяфармації».

Земельні ділянки виділяють за рішенням ГОшок

Найбурхливіші обговорення викликало 38 питання порядку денного «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність громадянам, відмова у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою, поновлення договорів оренди, встановлення земельного сервітуту на земельні ділянки громадянам». Це питання містило 65 пунктів. Більшість з них містила відмови громадянам у наданні  дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у м. Вінниці.

Депутатка Олена Верлан-Кульшенко від «Європейської Солідарності» внесла пропозицію виключити  розгляд восьми пунктів до остаточного врегулювання  питання з земельними ділянками, про які в них йде мова.

– Ці питання пов’язані з ветеранами війни, учасниками бойових дій. Там існує досі спір стосовно того, що ділянка примикає до ділянки, яка була виділена «Вінницяобленерго» за договором з Вінницькою міською радою, але вона не перебуває в державному реєстрі. Наш виїзд спільний з керівником земельних ресурсів міста паном Кушнирчуком завершився тим, що не змогли надати належні документи. Лист від міської ради  «Вінницяобленерго» було проігноровано. А тому відмова учасникам бойових дій з пункту 52 по 60 я гадаю містить суто формальний характер.

У згаданих пунктах йшлося про те, що вінничанам відмовляють у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність біля ділянки з кадастровим номером 0510136600:02:006:0008 (вул. Ботанічна) у зв’язку з невідповідністю намірів вимогам містобудівної документації (зона інженерної інфраструктури, рекреаційна зона озеленених територій загального користування), ДСП №173 від 19.06.1996р., Правил охорони електричних мереж, затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 04.03.1997р. №209, ДБН Б.2.2-12:2019 та ДБН В.2.5-16:99.

Начальник департаменту земельних ресурсів Сергій Кушнірчук, який презентував цей проект рішення, назвав відмову аргументованою, а відсутність у кадастрі ділянки пояснив повільним внесенням інформації у реєстр.  За його словами, «Вінницяобленерго» також надала лист про те, що будуватиме на своїй орендованій ділянці нову підстанцію, і, можливо, доведеться розширювати територію. Міський голова відреагував на виступ депутатки досить  емоційно:

– А оці особи є в загальній черзі? А нашим «Ветеранським хабом » вони затверджені? То про шо ми говорим? Ну падаждітє. Ну шо це таке? Нє, нє, ви мені тут даже не розказуйте. У нас є кілька громадських організацій підтримки АТО і ветеранів, є хаб ветеранських організацій, де вони усі зібрані, і вони між собою отримання земельних ділянок. А це виходить хтось хитрий найшов якісь земельні ділянки і хоче піти поза чергою? А як по відношенню до тих людей, що стоять перші зверху? – відповів Сергій Моргунов 

Олена Верлан-Кульшенко нагадала, що виділення громадянам земельних ділянок відбувається за Законом, а не за рішенням громадських організацій. Також нагадаємо, що стаття 36 Конституції  України  передбачає, що ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об’єднання громадян чи обмежений у правах за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій. Усі об’єднання громадян рівні перед законом.

– Якщо взяти той договір оренди, на який спирається пан Кушнірчук, то там лише 10 соток на вулиці Ботанічній, а зарезервовано там набагато більше. Другий момент, на сьогоднішній день розмова про хаб – це прекрасна розмова, але у нас немає такого положення, що всі учасники бойових дій , а це не лише ветерани війни, а й афганці, зобов’язані звернутись до хабу за затвердженням свого статусу на землю. Проте закон про виділення землі передбачає, що будь-яка особа, яка знайшла вільну земельну ділянку має право звернутися самостійно за виділенням їй цієї ділянки.

Пропозицію депутатки поставили на голосування, але її підтримало лише 9 депутатів, 5 депутатів були проти. Депутати від «Української стратегії Гройсмана» в основному не голосували. Таку тактику вони зазвичай використовують, коли потрібно заблокувати прийняття якогось рішення. Рішення в цілому підтримали 36 депутатів.

 

Землю під «Вінницяфармацією» дозволили оцінити

40 питанням депутати надали дозвіл на проведення експертно-грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення, що перебуває у користування ТОВ “Компанія “Бізнесторгінвест”. Спір за цю ділянку триває з  2018 року. Мова йде про земельну ділянку за адресою Соборна 9, що знаходиться під закинутою будівлею «Вінницяфармації».

Це питання уже втретє виносилося на розгляд депутатів на виконання рішень судів. Попередніх два рази депутати їх проігнорували та не прийняли відповідне рішення.  Цього разу до рішень судів додалися три вимоги державних виконавців Управління забезпечення примусового виконання рішень датовані лютим, квітнем та травнем цього року.

Експертно-грошова оцінка земельної ділянки – це лише перший етап для оформлення земельної ділянки. Тому є ще багато можливостей для подальшого затягування справи шляхом не голосування за наступні етапи.

Нагадаємо, що окружний адміністративний суд міста Києва від 26 червня 2020 року  у справі №640/5877/19 своїм рішенням зобов’язав Вінницьку міську раду прийняти рішення щодо надання дозволу  ТОВ “Компанія “Бізнесторгінвест”  на купівлю земельної ділянки, яка розташована на вулиці Соборній, 9,  де знаходиться нерухомість цього підприємства. Але міськрада не виконала це рішення суду.

Тому Окружний адміністративний суд міста Києва 24 лютого 2021 року прийняв чергове рішення. Цим рішенням визнано протиправною бездіяльність Вінницької міської ради, що полягає у не прийнятті рішення по суті заяви (клопотання) Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Бізнесторгінвест»  від 14.11.2018 року б/н «Про передачу у власність шляхом викупу земельної ділянки за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, б. 9». Зобов`язано Вінницьку міську раду прийняти рішення по суті заяви  у строки, встановлені законом.

Нагадаємо, що про цю будівлю на Соборній 9, та «туалетну» схему за якою збирались віддати під нею землю площею 0,0819 га ми писали у розслідувані «Чергова земельна схема у Вінниці: «таблеточки», готель та бізнес-леді». У ньому йдеться про те, що майже двадцять соток землі у центрі Вінниці міська влада збиралась віддати під готель за вдосконаленою «туалетною схемою» двом підприємицям, які володіли лише трьома двохсотими від загальної площі будівлі. Це 231,6 метрів квадратних недобудованих майстерень. Ця ж будівля була об’єктом антикорупційної екскурсії, яку ми проводили в кінці жовтня 2019 року.

 

«Богун-СІТІ», «Рівер Апартмент» та колишній «Інфракон»

 43 питанням депутати розглянули проект рішення «Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення та надання розстрочення платежу за придбання земельних ділянок».  Депутати дозволили  придбати у розстрочку земельну ділянку під колишнім готелем «Південний Буг» за адресою площа Героїв Чорнобиля,1 (кадастровий номер 0510100000:03:007:0409) Ділянку площею майже у 90 соток  продають ТОВ  «Агро Дельта Плюс» з розстрочення платежу на два роки за 8 508 200 гривень.

За даними системи Оpendatabot, та Youcontrol у травні 2021 року у підприємства змінились керівники та власники. Тепер засновниками компанії є приватне підприємство “Готель Богун”, Бабенко Сергій Миколаєвич, Прісєвко Анастасія Володимирівна, та ТОВ “Приват Центр Інвест”.  Директором ТОВ “Агро Дельта Плюс” став Бабенко Сергій Миколайович.

Він також є директором низки інших підприємств. Зокрема, є директором ТОВ “Фірма-Акцент”,  яка орендувала впродовж багатьох років готель «Південний Буг» , колишнім директором ПАТ “Інфракон”, яке перебуває в процесі припинення  та ПП “Рівер Апартмент роял”. Цьому підприємству на цій же сесії депутати дозволили затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення, за адресою: м. Вінниця, вул. К. Коріатовичів, 85. У цьому ж рішенні підприємству дозволили змінити цільове призначення земельної ділянки за адресою: м. Вінниця, вул. К. Коріатовичів, 85, площею 0,0895 га, в тому числі в межах  «червоних ліній» площею 0,0188 га (без права забудови), кадастровий номер 0510100000:02:083:0256, що перебуває у власності Приватного підприємства «Рівер Апартмент роял»  «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)» на «для будівництва та об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

Кадастровий номер, вказаний в проекті рішення скоріш за все є технічною помилкою, тому що продубльований з попереднього пункту, має інших власників та іншу площу.

Земельна ділянка за адресою, вул. К. Коріатовичів, 85 має площу 0.2415 га та кадастровий номер 0510100000:02:057:0054. Згідно кадастрової карти, право власності на земельну ділянку ПП «Рівер Апартмент роял» зареєструвало у лютому 2021 року. Саме ж підприємство засноване в листопаді 2020 року, має статутний капітал – двадцять мільйонів гривень. Основний вид діяльності – Організація будівництва будівель. Єдиним бенефіціаром та засновником значиться Бабенко Сергій Миколайович.

 

Фото: Анастасія Демянчук

Публікація створена у рамках проекту центрів громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізовується у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program» та Посольства Королівства Нідерланди в Україні. Зміст цієї статті є авторським та не обов’язково збігається з позицією донорських організацій.

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds