Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінницький міський голова під час воєнного стану має більший вплив на комунальні підприємства

Вінницький міський голова під час воєнного стану має більший вплив на комунальні підприємства

Останні роки все більше очільників міст почали називати “місцевими царьками”. Під час воєнного стану влада міських голів стала ще більшою – мер на посаду керівника комунального підприємства може призначити буквально будь-кого без перевірок і конкурсу. 

Т.В.О.

З радянського союзу нам у спадок дісталися комунальні підприємства. З одного боку Їхнє домінування у сфері надання житлово-комунальних послуг та управління міським господарством називається французькою моделлю. Вона зокрема широко розповсюджена у капіталістичному світі. А з іншого боку – комунальні підприємства, по-перше, не завжди ефективні,по-друге, “пожирають” велику кількість бюджетних коштів, по-третє, створіні для збагачення їх керівників тощо. У Вінниці існує 53 комунальних підприємств. Журналісті Агенції промоніторили всі ці юридичні одиниці  і виявилось, що в чотрьох з них керівники займають посаду “тимчасово”, тобто, вони в статусі т.в.о. (тимчасово виконуючі обов’язки). Розглянемо окремо коже це комунальне підприємство та їх очільників.  

КП “Вінницька транспортна компанія”

До вересня 2022 року генеральним директором комунального підприємства був Михайло Луценко, який займав цю посаду з 2016 року й здавалось, що буде очолювати компанію ще довго. Офіційно ніхто не пояснював причину звільнення з посади гендиректора Михайла Луценка. У ЗМІ просто написали, що змінився керівник й на тому все. В офіційному розпорядженні міського голови вказано, що пана Михайла звільнено за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію. 

 

“Злі язики” кажуть, що коли тролейбуси не ходили до Аграрного університету, у той момент спецкомісія з Києва перевіряла чи не завищуює комунальне підприємство показники по витраченій електроенергії. Комісія виявила порушення і через це звільнили гендиректора КП “Вінницька транспортна компанія” Михайла Луценка. Але це лише “слушок”. Ніяких фактів, що це дійсно так – немає.

7 вересня 2022 року міський голова Сергій Моргунов призначив  Олександра Нечаєва на посаду “тимчасового” генерального директора  КП “Вінницька транспортна компанія”. 

 

Пан Олександр з 2001 по 2008 рік очолював міське комунальне підприємство “Міська лазня”. У 2002 році трапився цікавий інцидент, який зараз у Вінниці представити просто неможливо. Олександр Нечаєв, разом зі своїм батьком Валентином (який тоді очолював управління житлово-комунального господарства міськвиконкому) подали позов до суду на заступника міського голови Василя Жорноклея. Причина позовної заяви – Василь Жорноклей ставив питання про негайне звільнення з роботи Валентина Нечаєва й передачу МКП “Міська лазня” на умовах тендеру орендарю, який би забезпечив його роботу без дотацій  

Василь Жорноклей в минулому активний опозиційний місцевий політик, який кілька раз болотувався на посаду міського голови Вінниці.  

МКП “Міська лазня” було ліквідовано у 2012 році. Правонаступником виступило КП “Комбінат комунальних підприємств”. У 2019 році “Міська лазня” передана на баланс КП “Агенція муніципальної нерухомості”. Щоб було зрозуміло, то  мова йде про будівлю колишньої лазні на вулиці Магістратська, 82, про яку ми розповімо в окремому розслідуванні. 

Останні роки Олександр Нечаєв займав посаду технічного директора у КП “Вінницька транспортна компанія” та підміняв гендиректора  Михайла Луценка, коли той був у відпустці.  

МКП “Вінницязеленбуд”

13 липня 2022 року у зв’язку з закінченням терміну дії контракту було звільнено Ігоря Любовського з посади директора МКП “Вінницязеленбуд”. 

Займав він цю посаду 15 років. До цього працював директором підприємства НВКППФ “Унік”, яке входить в бізнес-імперію родини Володимира Гройсмана.  

МКП “Вінницязеленбуд” разом з Ігорем Любовським фігурувало у нашому розслідуванні про судно “Ластівка” яке до сих пір стоїть на тому ж самому місці і не виконує ніякої функції. 

З 14 липня 2022 року тимчасовою директоркою МКП “Вінницязеленбуд” є Тетяна Прибиш. 

Про саму Тетяну Прибиш нічого не відомо, окрім того, що вона була заступником директора МКП “Вінницязеленбуд”, колю цю посаду займав Ігор Любовський. 

МКП “УК “Господар Люкс”

Це підприємство обслуговує будинки  у мікрорайоні Вишенька, аналог “ЖЕКа”. Виконуючий обов’язки начальника МКП “УК “Господар Люкс” Валерій Авраменко. У даному підприємстві ситуація доволі зрозуміла: керівника призвали на військову службу, тому тимчасово його підміняє головний інженер. 

 

МКП “Вінницький фонд муніципальних інвестицій” 

“Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове” – саме ця цитата чудово підходить даному комунальному підприємству, яке зараз забудовує територію колишньої вечірньої школи.  Ще 2 грудня 2015 року, тимчасово, поки не обрали “постійного” директора, в.о. директора було назначено Олександра Кожуховського. Як бачимо, це “тимчасово” триває вже більше семи років. 

 

Чи все це законно? 

Взагалі незрозуміла фішка цих “тимчасових”. Чому вже не назначити одразу директора комунального підприємства та взагалі який термін можуть займати ці “тимчасово виконуючі обов’язки”? На ці питання нам дав розгорнуту відповідь юрист ГО “Платформа прав людини” Євгена Воробйов.

 

 

  • Рішення про призначення керівника комунального підприємства (або тимчасово виконуючого обов’язки керівника комунального підприємства) може приймати як місцева рада, так і відповідний сільський/селищний/міський голова. За таких обставин, жодним законом не передбачено обмежень щодо строку перебування т.в.о. керівника директора комунального підприємства. Щодо питання, чому офіційно призначають та чи для того, щоб мати більше вплив, то слід сказати наступне.У повоєнний час, як й воєнний час керівника може призначати сільський/селищний/міський голова. Через це є можлива корупційна складова, що пройде своя людина на керівника. На сьогодні, Законом України від 12.05.2022 № 2259-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» внесено зміни, якими наділено очільників органів місцевого самоврядування (ОМС) правом на період дії воєнного стану призначати керівників комунальних підприємств/установ/організацій без проведення конкурсного відбору. Стосовно кандидатів не проводяться спеціальні перевірки, які передбачені законами України «Про запобігання корупції» та «Про очищення влади». Прийняті зміни спрямовані підвищити швидкість ухвалення управлінських рішень керівниками ОМС під час війни, проте одночасно створюють сприятливе корупційне середовище для зайняття керівних посад недостатньо кваліфікованими чи недоброчесними особами, які керуються виключно приватним інтересом. Отже, на мій погляд призначається т.в.о., тому що ця людина не відповідає всім якостям для керівника, щоб такий т.в.о. мав часові обмеження визначені наказом уповноваженої особи, спрощення завершення трудових відносин з т.в.о.

 

фото https://zhar.org.ua/

 

Проект реалізується за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine. Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Поділитися:

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds