Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Найскандальніша подія у Вінниці після 24.02.22 – будівництво ТЦ на Центральному ринку

Найскандальніша подія у Вінниці після 24.02.22 – будівництво ТЦ на Центральному ринку

Чи має відношення мер та його родина до будівництва ТЦ на Центральному ринку та хто переніс зупинку громадського транспорту – цю інформацію приховує Вінницька міська рада. Взагалі ситуацію навколо цього будівництва одна з найгостріших у Вінниці за часи повномасштабного вторгнення: два мітинга підприємців, реагування народної депутатки, судові тяжби, “незрозумілі” дії прокуратури та повне ігнорування звернень журналістів всіма сторонами конфлікту. 

Вже як рік зупинка громадського транспорту “Центральний ринок” перенесена через будівельні роботи і журналісти Агенції вирішили дізнатись за чий кошт це було зроблено. 

 

Перенесення зупинки через будівництво

У жовтні 2022 року, після того як місце забудови обнесли парканом, зупинку громадського транспорту “Центральний ринок” перенесли в бік на понад сто метрів. 


Ми відправили запит до Вінницької міської ради, щоб дізнатись яка фізична або юридична особа перенесла зупинку та чи за бюджетні кошти то було зроблено.  

У відповіді нам лише вказали, що дані роботи були виконані не за бюджетні кошти. Тоді ми надіслали повторний запит, щоб все ж таки дали інформацію за підрядника, який переніс зупинку. У цій відповіді взагалі не дали відповідь за зупинку, а лише зазначили, що паркан навколо будівництва ТЦ облаштувало підприємство ТОВ “АВМ Девелопмент”, яке офіційно взагалі ніяк не пов’язано з цими будівельними роботами. 

Тому журналісти Агенції вирішили розібратись більш детально в цьому будівництві, щоб дати відповіді на всі питання по цій темі. 

 

Хронологія подій

1996 рік

Створено підприємство ТОВ “Вітеком”. Серед засновників був теперішній вінницький міський голова Сергій Моргунов. 

 

В його офіційній біографії вказано, що у той час майбутній мер працював ще викладачем історії та суспільствознавства у Вінницькому технікумі м’ясної та молочної промисловості. 

2000 рік

Замість Сергія Моргунова у засновники ТОВ “Вітеком” входить його дружина Наталія. 

2005 рік 

Вже три роки як пан Моргунов є депутатом Вінницької міської ради. Саме тоді рішенням сесії міськради був наданий ТОВ “Вітеком” дозвіл на складання проекту відведення земельної ділянки для розміщення та експлуатації торгово-сервісного комплексу на ділянці, де сьогодні влаштована парковка перед м’ясним павільйоном. Крім того був укладений договір оренди на цю ділянку терміном на 25 років. У 2005 році там було майже триста  “ракушок”

( фото з фб-групи “Старі фото Вінниці” )

2014 рік

ТОВ “Вітеком” викупило дві ділянки перед м’ясним павільйоном. На той час підприємством, крім дружини міського голови, володіла ще його рідна сестра.

2021 рік

У квітні створюється фірма ТОВ “АВМ Агроінвест”, яка у липні купує ділянки на Центральному ринку у ТОВ “Вітеком”. Вже через три дні виконком Вінницької міської ради дає дозвіл на забудову території торговим центром.  

2022 рік

У вересні підвезли будівельну техніку задля підготовчих робіт по спорудженню торгового центру, через що торговці вийшли на мітинг.  Будівельні роботи були призупинені. У жовтні Вінницька окружна прокуратура та власники центрального ринку подали окремі позови проти цього будівництва. 

2023 рік

Майже через рік забудовник відновив будівельні роботи, і люди знову вийшли на мітинг.  За словами мітингуючих, до них підходять “тітушки” та погрожують фізичною розправою, якщо вони продовжать виходити на протест, але будівництво вже вдруге призупинено. 

 

Забудовник

Після того, як ділянки на Центральному ринку були продані ТОВ “АВМ Агроінвест” у 2021 році, на наступний день змінились власники ТОВ “Вітеком”, яке належало родині міського голови. Сьогодні це підприємство належить Тамарі Курчині, у якої місце реєстрації знаходиться в Києві. Згідно з держреєстром нерухомості, пані Тамарі належить квартира в будинку на вулиці Шевченка у Вінниці. Саме ця квартира є юридичною адресою ТОВ “АВМ Агроінвест” (співпадіння?!). 

Бенефіціари ТОВ “АВМ Агроінвест”: Людмила Варганова та Микола Цендра. Чоловік пані Людмили – Віктор Варганов, є керівником ТОВ “Агро Дельта Плюс”. Це підприємство планувало побудувати ЖК “Bogun City” замість зруйнованого ними готелю “Південний Буг”, але через початок повномасштабної війни, будівництво було заморожено. 

Інший бенефіціар ТОВ “АВМ Агроінвест” Микола Цендра, є керівником ПП “М’ясопродукт”, бенефіціаром якого є місцевий забудовник Володимир Кожухівський. 

ТОВ “АВМ Агроінвест” має такий саме номер телефону, як в ТОВ “БМП-майстер”, яке належить Сергію Бобошко. Він у 2015 році балотувався від ПП “Опозиційний блок” у Жмеринську районну раду. У 2020 році вже від ПП “Українська стратегія Гройсмана” балотувався у Жмеринську міську раду. Обидва рази не був обраний.

Юридична адреса ТОВ “БМП-майстер” знаходиться в ЖК “Pirogovsky”, забудовник якого  Володимир Адамчук. Він володіє підприємством ТОВ “АВМ Девеломпент”, яке й облаштувало огорожу навколо будівельнкого майданчика на Центральному ринку.

ТОВ “АВМ Агроінвест”, яке планує збудувати ТЦ, за багатьма ознаками схоже на фірму-прокладку: 

  • Телефон підприємства не працює
  • Адреса фірми звичайна квартира в житлову будинку, де ніхто не живе
  • Бенефіціари мають відношення до місцевих забудовників

Виходить, що ТОВ “АВМ Агроінвест” існує лише на папері. З цього всього постає питання: “ А чи не будує ТЦ на ринку родина вінницького міського голови, яким багато років належали ці ділянки?”

 

Причетність міського голови до будівництва ТЦ офіційно не підтверджують, але й не спростовують

Це питання у нашому запиті ми адресували Вінницькій міській раді. У відповідь отримали добре сформульовану “відписку”, у якій немає ні підтвердження, ні заперечення.

 

Прокуратура може виступати на стороні забудовника

Коли у вересні 2022 року привезли будівельну техніку на Центральний ринок, то підприємці, які торгують на ринку, вийшли на мітинг проти цього будівництва. Через місяц до суду звернувся заступник керівника Вінницької окружної прокуратури, щоб визнати незаконним купівлю землі під забудову та повернути їх громаді. У рішенні суду йдеться про те, що ТОВ “Вітеком” мало всі законні підстави придбати ділянки у Вінницькій міській ради, ба бальше, це законне право власникам ділянок будувати на них торговий центр, адже це не протирічить закону. Тому позовна заява була відхилена. Не погоджуючись з цим рішенням суду, прокурор подав апеляцію, яка теж не була задоволена. Зараз розглядається касація у Верховному Суді 

Даний позов прокуратури більше схожий на узаконення будівництва через суд. 

Максим Колдоба – партнер юридичної компанії “ASA GROUP”, адвокат, експерт з нерухомості та будівництва

Аналізуючи рішення Господарського суду Вінницької області по справі № 902/1084/22, можна дійти висновку, що, якщо й було маніпулювання прокурором та ТОВ «Вітеком» процесуальним законодавством у вигляді встановлення преюдиції через рішення суду, то метою такого маніпулювання було узаконення саме факту придбання ТОВ «Вітеком» земельних ділянок у Вінницької міської ради, але ніяк не узаконення будівництва.

 Більш «дієвим» способом узаконення будівництва, про яке натякає редакція, були б наступні «договірні» дії: 

— Проведення органом держархбудконтролю перевірки дотримання замовником будівництва ТЦ містобудівного законодавства. 

— Встановлення порушень під час проведення перевірки та винесення припису про зупинення виконання будівельних робіт. 

— Оскарження цього припису замовником будівництва ТЦ до суду та його скасування на підставі рішення суду. 

— Після набрання рішенням законної сили була б встановлена преюдиція правомірності будівництва ТЦ.

Що стосується саме вказаного редакцією судового спору, то аналізуючи мотивувальну частину рішення суду, попередньо, враховуючи відсутність у нас матеріалів справи, можна дійти висновку, що земельні ділянки все ж таки були передані ТОВ «Вітеком» законно. Формально були дотримані норми чинного на той час законодавства, що регулювали порядок передачі земельних ділянок в оренду, а надалі продаж цих земельних ділянок власнику об’єкта нерухомості, що розташований на них, не на конкурентних засадах без проведення земельних торгів.

Наш запит Вінницька окружна прокуратура проігнорувала.

 

ПСК “Госпрозрахункове об’єднання ринків м.Вінниці” 

Майже разом з прокуратурою, у жовтні 2022 року подали позов до суду  ПСК “Госпрозрахункове об’єднання ринків м.Вінниці”, яким належить Центральний ринок. Позовні вимоги мотивовані протиправністю містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, затверджених наказом департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради у липні 2021 року. Суд позов задовольнив. Забудовник ТЦ подав апеляцію.  

Офіційний номер телефону ПСК “Госпрозрахункове об’єднання ринків м.Вінниці” виявився неробочим, тому журналісти пішли на ринок “Урожай”, що є офіційною адресою підприємства. Там нам дали номер телефону директора Центрального ринку Миколи Поліщука, який люб’язно сказав нам, що передзвонить і ми досі чекаємо на цей дзвінок.

Микола Поліщук є керівником споживчого товариства “Юлія-П”. Ця фірма має 24,85% (9,3 мільйона гривень) акцій ПСК “Госпрозрахункове об’єднання ринків м.Вінниці”.

 

Народна депутатка Ірина Борзова публічно підтримувала підприємців 

(фото з її офіційної сторінки у ФБ)

Писала у себе на сторінці у ФБ пост на цю тему після першого мітингу проти будівництва ТЦ у серпні 2022 року

Та ще один пост після другого мітингу у вересні 2023 року 

Зв’язати зі “слугою народу”, щоб дізнатись, чому вона заняла сторону противників забудови ринку, було ще тим квестом. Написали їй в особисті повідомлення у ФБ та на її офіційну електронну пошту https://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/20990 . Відповіді не отримали. Її публічний мобільний номер не відповідає, скоріше за все, вона нещодавно його змінила. 

 

Чи відновлять будівельни роботи?

Поки тривають суди – будівництво призупинено. Будівельна техніка відсутня. 

Ніхто з торговців на ринку офіційно не захотів надавати коментарі. Кажуть, що було зроблено дуже багато, щоб це будівництво зупинити, тому зараз немає ніякого сенсу все знову розворушувати.

Скоріше за все, це будівництво досі пов’язано з міським головою, тому ніхто не захотів нам давати коментар, щоб потім не мати через це проблеми. Лише цим можна пояснити ігнорування нас народною депутаткою, прокуратурою та відписки міської ради, яка останні роки дає прямі відповіді на питання.

Чи відновлять будівництво торгового центру ? – наразі залишається під питанням. Але в  офіційній відповіді Вінницької міської ради, коли ми запитували про перенесення  зупинки (з чого розпочали наше розслідування), було вказано, що питання про повернення зупинки на попереднє місце буде розглядатись вже після завершення будівництва ТЦ, тому, мабуть, все ще попереду…

 

Автори: Влад Боднар та Ілля Фляжніков

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds