Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Платники податків Вінниці фінансують провладну схему контролю над собою

Платники податків Вінниці фінансують провладну схему контролю над собою

0627ab2ffe8c78e7d591e59e6ac34b38_XL

Журналісти розкрили корупційну схему під виглядом створення ОСББ

У ході журналістського експерименту зі створення ОСББ об’єднання створити не вдалося. Але журналісти з’ясували, що у Вінниці існує схема утримання владою контролю над управлінням багатоквартирними будинками. Вона фінансується з бюджету.

Створити у багатоквартирному будинку у Вінниці по вулиці Соловйова, 3 ОСББ виявилося неможливим. Але у ході журналістського експерименту мешканці будинку на загальних зборах свідомо обрали людину, що буде представляти їх інтереси перед управляючою компанією.

Раніше функції старшого по будинку виконувала людина, яку ніхто не обирав. Її призначили та видали свідоцтво «Старшого по будинку» в ГО «Асоціація старших по будинках м. Вінниці». Ця організація працює за бюджетні кошти разом з ГО Ресурсний центр «Проспера» у схемі, яку створила місцева влада для контролю за управлінням багатоквартирними будинками. Так би мовити, місцева влада загрібає жар чужими руками. При цьому не втрачає контролю навіть над тими будинками, де мешканці створили Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. У комунальному ланцюгу, який накинуто на шию вінничан, тісно сплелися департамент житлового господарства, міська рада, ГО «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» та ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера».

Мешканці бояться ОСББ

Щоб створити у своєму будинку ОСББ, ми виконували вимоги Закону України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Спочатку утворили ініціативну групу з власників трьох квартир, провели інформаційні збори. Уже на етапі інформаційних зборів стало зрозуміло, що поставлену задачу виконати не вдасться. Більшість сусідів переконливо заявили, що в жодному разі не підтримають створення об’єднання. Аргументи були різні, але в основному ті, що ОСББ – це дуже погано та дорого! Доведеться взяти на себе повну відповідальність за більш ніж сторічний будинок, що стоїть на катакомбах та має великі тріщини у фундаменті. Жодних аргументів мешканці дослухатися не хотіли. Збори перетворилися на купку людей, що намагались перекричати одне одного.

«Я в суді виступаю, а тому ви мене не перекричите», – так аргументувала свою правоту у доказах проти створення об’єднання одна із сусідок, що працює адвокатом. Таке от верховенство права по-сусідськи!

Не зважаючи на це, ми продовжили експеримент та почали складати список усіх співвласників житлових та нежитлових приміщень. Це було необхідно для того, щоб повідомити їх особисто під підпис або рекомендованим листом, як того вимагає закон, про проведення установчих зборів.

Збори мешканців багатоповерхівки перетворилися на купку людей, що намагались перекричати одне одного
Збори мешканців багатоповерхівки перетворилися на купку людей, що намагались перекричати одне одного

Співвласників знайти не допомогли

У державному реєстрі прав на нерухоме майно інформації про співвласників нашого будинку не виявилося. Ймовірно, майнові права у всіх виникли до 2006 року, а отже інформація у реєстр не потрапила. Ми звернулися електронним листом до керівника департаменту житлового господарства Романа Фурмана з проханням допомогти знайти інформацію. Зателефонував співробітник департаменту та порадив написати інформаційний запит у Комунальне підприємство «Вінницьке міське бюро технічної інвентаризації». У відповідь нам написали, що єдина можливість отримати таку інформацію – через Держреєстр речових прав.

«Інших способів отримання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження про об’єкти та суб’єктів таких прав окрім вище визначених чинним законодавством не передбачено. Враховуючи вищевикладене, на жаль, в підприємства відсутня можливість допомогти у вирішені порушених питань», – йдеться у відповіді на запит.

vinnycke-miske-biuro-tehnichnoii-inventaryzacii-1 vinnycke-miske-biuro-tehnichnoii-inventaryzacii-2

Довелося діяти дідівським методом та обходити кожну квартиру і роздавати під підпис запрошення на установчі збори. На те, щоб застати вдома мешканців усіх квартир, пішло більше тижня, але з’ясувати власника однієї з квартир так і не вдалося. Сусіди розповіли, що вона знаходиться під арештом і ніхто нічого не знає про її власника. Мешканка однієї з квартир відмовилась підписатись під тим, що отримала запрошення. Переважна більшість поставили свої підписи, але повідомили, що не голосуватимуть за створення ОСББ.

vidpovid-vinnycke-miske-biuro-tehnichnoii-inventeryzacii
В Вінницькому БТІ не допомогли знайти власників квартир

Обрали свого уповноваженого від співвласників

Формат зборів у зв’язку з цим довелося змінити. На порядок денний винесли питання про обрання управляючої компанії та уповноваженої особи від співвласників.

У результаті керуючою компанією обрали ТОВ «ЖЕО», яке й зараз обслуговує будинок. Цій приватній компанії міськвиконком передав в господарське відання наш будинок ще три роки тому рішенням №25 від 10.01.2013 «Про обслуговування житлового фонду». Більше трьохсот багатоквартирних будинків цим рішенням без відома їх мешканців передали на обслуговування новоствореній приватній структурі ТОВ «ЖЕО». Сьогодні на обслуговуванні ТОВ «ЖЕО» за інформацією офіційного сайту підприємства знаходяться 767 житлових будинків.

Тоді, вінницька влада зробила те, на що лише з 1 липня 2016 року їй дав право Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Виконком міської ради отримав право призначати управителів для багатоквартирних будинків, мешканці яких самостійно не визначились з формою управління.

Єдине досягнення експерименту – мешканці самостійно та свідомо у відповідності до чинного законодавства обрали свою уповноважену особу, яка буде представляти їхні інтереси перед управляючою компанією. До цього акти виконаних робіт для ТОВ «ЖЕО» підписувала сусідка, яку на загальних зборах ніхто на це не уповноважував. Майже шість років тому в ГО «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» їй видали посвідчення «Старшого по будинку» та без відома мешканців будинку наділили повноваженнями.

У ТОВ «ЖЕО», яке на зборах обрали управляючою компанією, повідомили, що для подальшої підготовки договору та посвідчення уповноваженої особи підписаний протокол потрібно передати у ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера», що знаходиться на Келецькій, 65 . Так само потрібно було б діяти і у випадку створення ОСББ: протокол та інші документи, необхідні для державної реєстрації об’єднання, потрібно завезти до Ресурсного центру.

Ми виконали вимогу. Копії з нашого протоколу зробив Богдан Коваль, який представився заступником директора ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера». Він повідомив, що тепер необхідно чекати на його дзвінок. Він повідомить, коли буде готове посвідчення уповноваженої особи. На запитання, чи можна поспілкуватись з директоркою, пан Богдан порадив йти в міськвиконком, де вона працює.

В «Ресурсному центрі ОСББ «Проспера» пообіцяли видати посвідчення уповноваженої особи
В «Ресурсному центрі ОСББ «Проспера» пообіцяли видати посвідчення уповноваженої особи

Посередник між мешканцями та реєстратором

Що це за Ресурсний центр, до якого мають стікатися усі документи по вінницьким ОСББ? Виявляється, за правовим статусом це – громадська організація. Але її засновник і керівник – та сама людина, що й начальник відділу розвитку ОСББ департаменту житлового господарства Вінницької міської ради: Галина Миколаївна Спірідонова.

У «Порядку реєстрації та ведення обліку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Вінниці» затвердженого рішенням виконкому Вінницької міської ради від 12.03.2016 р. № 518 прописано, що для держреєстрації об’єднання представником подається безпосередньо або надсилається поштовим відправленням до департаменту житлового господарства Вінницької міської ради заява про державну реєстрацію створення юридичної особи, протокол установчих зборів, примірник оригіналу установчого документу та примірник оригіналу документа, що засвідчує повноваження представника для внесення відповідних даних до журналу обліку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків для подальшого проведення державної реєстрації створення ОСББ державним реєстратором та для внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Таким чином документи потрапляють до відділу розвитку ОСББ департаменту житлового господарства Вінницької міської ради, тобто до Галини Спірідонової. Але працюють з ними уже підлеглі Спірідонової як керівника ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера».

Відповідальність за достовірність протоколів, за «Порядком реєстрації та ведення обліку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у м. Вінниці», несуть заявники. А тому «Ресурсний центр ОСББ «Проспера», через який документи йдуть до реєстратора, не понесе жодної відповідальності у разі створення фіктивних ОСББ. Такий випадок трапився минулого року на вулиці Келецькій, 104. Мешканці будинку не знали, що без їх відома їхню багатоповерхівку міська влада віддала на баланс ОСББ «Реверс», про створення якого вони навіть не підозрювали.

За словами голови Асоціації ОСББ Вінниччини, яка без бюджетного фінансування допомагає мешканцям створювати об’єднання, Ельвіри Мрясової, за цим фактом досі тривають суди.

– Наразі ми домоглись проводити реєстрацію ОСББ, як юридичну особу якою воно фактично і є, відповідно до законодавства України, напряму через держреєстраторів, а не згідно рішень міськвиконкому. Спочатку довелося доводити, що державна реєстрація об’єднань співвласників багатоквартирного будинку проводиться за Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Потім, що згідно цього ж Закону держреєстрацію може проводити тільки акредитована особа. Департамент ЖКГ ВМР та громадські організації, задіяні і даній програмі такої акредитації не мають, тому і здійснювати будь-які реєстраційні дії юридичної особи – ОСББ не можуть. Реєстратори раніше не хотіли приймати документи. Але після наших вимог надавати письмову відмову у прийнятті документів для реєстрації, почали реєструвати без участі Ресурсного центру, – каже вона.

Юрист Олександр Бурмагін говорить, що норми, які впроваджує місцеве самоврядування, не можуть суперечити законам, бо є нижчими в ієрархії норм права. З цих підстав, можуть бути оскаржені, якщо порушують права та інтереси осіб.

Ресурсний центр ОСББ «Проспера» нині знаходиться за адресою Келецька, 65
Ресурсний центр ОСББ «Проспера» нині знаходиться за адресою Келецька, 65

Ресурсний центр створили за грант у 250 тисяч доларів

Юридична адреса ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера», за даними Мінюсту – вулиця Першотравнева (нині Магістратська), будинок 78. Саме за цією адресою 14 липня 2011 року, за повідомленням УНІАН, у Вінниці було відкрито ресурсний центр з підтримки ОСББ в рамках реалізації проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України». Ресурсний центр був створений, щоб надавати громадянам поради у сферах консультування з правових, організаційних, технічних, фінансових та комунікаційних питань щодо розвитку та підтримки ОСББ. За угодою про співпрацю, яку підписав від Вінницької міської ради колишній очільник міста Володимир Гройсман 19 квітня 2011 року з Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC), у Ресурсному центрі мали працювати міжнародні та місцеві консультанти. За угодою, як відомо з копій, наданих на запит Вінницькою міською радою, бюджет проекту по створенню та роботі Ресурсного центру склав 250 тисяч доларів США. Внесок Міжнародної фінансової корпорації, максимальна сума видатків, – 200 тисяч доларів. Внесок замовника (міської ради) мав не перевищувати 50 тисяч доларів США та вноситись в грошовій та натуральній формах: зарплати працівників центру, надання службового приміщення та офісного обладнання, площі на рекламних щитах та медіа-канали. Проект IFC «Енергоефективність у житловому секторі України», у рамках якого був створений ресурсний центр, фінансувався впродовж трьох років Швейцарською конфедерацією (SECO) («Донор»).

У ході розслідування не вдалось з’ясувати, хто отримав кошти за цією угодою. На запит ми отримали відповідь, що міська рада не отримувала кошти в рамках реалізації проекту IFC. Ми повторно попросили надати інформацію про те, хто був бенефіціаром (отримувачем коштів) у рамках угоди, на що отримали: інформація не знаходиться у володінні Вінницької міської ради, а тому надати її, а як наслідок – задовільнити запит – відсутня можливість.

koshty-na-realizaciiu-proektu-ifc-2

Як мінімум, не логічно, що підписант та замовник угоди не знає, кому за нею виділяли кошти.

Журналісти дослідили, кому за час дії угоди та після цього виділяли кошти на діяльність у сфері створення ОСББ та управління багатоквартирними будинками, і які з організацій «засвітилися» за адресою Першотравнева, 78.

vidpovid-vinnyckoi-miskrady-osbb
Відповідь на інформаційний запит

Бюджет на «кишенькові» ГО

ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера», за даними Мінюсту, офіційно був зареєстрований у Вінниці по вулиці Першотравневій, будинок 78 лише через три роки після створення ресурсного центр з підтримки ОСББ за угодою з IFC. У березні 2014 року це ГО заснували Галина Спірідонова (директор), Лідія Макаренко, Вікторія Костюк.

З відповіді на запит до міськради отримуємо інформацію, що Галина Спірідонова працює за строковим трудовим договором у відділі по розвитку ОСББ департаменту житлового господарства Вінницької міської ради. З цієї ж відповіді бачимо, що на виконання програми «Підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків м. Вінниці 2012-2016 роках» ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера» у 2014 році отримав з бюджету 154 тисячі 660 гривень, у 2015 році – 89 тисяч 28 гривень, у 2016 році 41 тисячу 797 гривень.

До 2014 року за цією ж програмою фінансування з бюджету міста отримувала ВМГО «Кредо»: у 2012 році – 117 тисяч 314 гривень, у 2013 році 134 тисячі 660 гривень.

За п’ять років на дві організації пішло більш ніж півмільйона гривень.

Співзасновник та керівник ВМГО «Кредо» Володимир Хорошев також працює у Вінницькій міській раді – начальником інформаційно-аналітичного відділу департаменту правової політики та якості.

У запиті ми також попросили надати копії документів, за якими проводився відбір ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера», як виконавця програми «Підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків м. Вінниці 2012-2016 роках» та отримувача бюджетних коштів. У відповідь: інформація про порядок відбору відсутня.

Асоціація старших по будинках

Як стверджує офіційний сайт Вінницької міської ради, за адресою Першотравнева (нова назва вулиці – Магістратська), 78 з 2011 року також працює Асоціація старших по будинках м. Вінниці, створена відповідно до міської “Програми розвитку самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків м. Вінниці” 3 березня 2011 року.

За даними Мінюсту, Громадська Організація «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» зареєстрована 3.03.2011 року та має юридичну адресу Соборна, 59, яка співпадає з адресою Вінницької міської ради та виконкому. Засновники – Олександр Гаврилюк (директор), Сергій Мордюк, Галина Чорноус.

Ця структура мала об’єднати усіх старших по будинках міста в одну структуру. Поняття Старшого по будинку з’являється у Вінниці в «Положенні про взаємодію житлово-експлуатаційного підприємства та старшого по будинку», прийнятого Рішенням виконкому від 22.04.2010р. № 889. Згідно із положенням, старший по будинку – представник мешканців житлового будинку, який представляє інтереси та волевиявлення мешканців будинку для здійснення взаємодій з обслуговуючим житлово-експлуатаційним підприємством. Його на загальних зборах мають обрати 51 відсотком голосів мешканців багатоквартирного будинку.

З 2011 року «Асоціація старших по будинках м. Вінниці на основі протоколів загальних зборів мешканців почала видавати посвідчення «Старшого по будинку». Ця людина від імені мешканців отримувала повноваження підписувати акти виконаних робіт для надавачів комунальних послуг.

Як доводить приклад нашого будинку на Соловйова, 3, не всіх старших по будинку обирали самі мешканці, а тому навряд чи вони представляли саме їх інтереси. Хоча, як у нашому випадку, вина у цьому в байдужості самих мешканців: ніхто не заважав зібрати загальні збори та законно переобрати свого представника.

У відповіді на запит від міськвиконкому дізнаємось, що видатки на виконання програми «Розвиток самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків м. Вінниці на 2011–2016 роки, а саме фінансова підтримка громадської організації «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» склали: у 2011 році – 85 тисяч 866 гривень та 66 тисяч 396 гривень, у 2012 році – 237 тисяч 887 гривень та 8 тисяч 488гривень, у 2013 році – 216 тисяч 120 гривень, у 2014 році – 249 тисяч 608 гривень.

Починаючи з 2015 року організація отримувала бюджетне фінансування уже за іншою програмою «Розвитку самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків та підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків м. Вінниці у 2014–2018 роки» Фінансова підтримка громадської організації «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» у 2015 році – 252 тисячі 348 гривень та 5 тисяч 946 гривень. У 2016 році – 57 тисяч 280 гривень.

У загальному за шість років сума бюджетного фінансування цієї організації склала близько мільйона 200 тисяч гривень!

«Асоціація старших по будинках м. Вінниці» та «Ресурсний центр ОСББ «Проспера» знаходяться за однією адресою у приміщенні ЖЕК№7
«Асоціація старших по будинках м. Вінниці» та «Ресурсний центр ОСББ «Проспера» знаходяться за однією адресою у приміщенні ЖЕК№7

Контроль за бюджетні кошти

Сьогодні фізично організація ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера» і Громадська Організація та «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» знаходяться за однією адресою Келецька, 65 у приміщенні ЖЕК№7.

Таким чином, фінансуючи з бюджету дві громадські організації, міська влада не втрачає можливості впливати на управління багатоквартирними будинками Вінниці через розгалужену мережу «підконтрольних» людей. ГО «Ресурсний центр ОСББ «Проспера» контролює будинки, які створюють ОСББ, а «Асоціація старших по будинках м. Вінниці» – будинки, що мають старшого по будинку чи уповноважених осіб.

За інформацією з офіційного сайту Вінницької міської ради, станом на 1 липня 2016 року у Вінниці створено 417 ОСББ. Це лише п’ята частина від усього житлового фонду.

Інга Фляжнікова, Анастасія Демянчук, «Агенція журналістських розслідувань»


Посилання на джерело

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds