Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Влада Вінниччини маніпулює з землею

Влада Вінниччини маніпулює з землею

46aceae7be0afcf43c840d81c444b647_XL

Вільні ділянки є, але отримати їх нереально

Багато вільної землі, яку безкоштовно може отримати будь-який громадянин України, є майже у кожному населеному пункті Вінниччини. Це вдалося довести у ході журналістського розслідування. Але, як доводить практика, насправді отримати земельні наділи дуже складно.

Кожен громадянин України може безкоштовно отримати п’ять земельних ділянок під різні потреби: для ведення особистого селянського господарства – не більше двох гектарів, для ведення садівництва – максимум 0,12 гектара, для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в місті – не більше 0,10 гектара, для індивідуального дачного будівництвом – не більше 0,10 гектара, для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара. Це гарантує стаття 121 Земельного кодексу України.

А от на практиці – отримати безкоштовно земельну ділянку майже не реально. Якщо за передбаченою законом схемою, написати заяву про виділення земельної ділянки – територіальні органи Держгеокадастру та органи місцевого самоврядування, на території яких, розташовуються дані землі дадуть відповідь, що вільної землі у них немає. Але як доводять документи, земля вільна є майже в кожному населеному пункті.

Графічних матеріалів немає, бо не закінчили інвентаризацію

Щоб дізнатися скільки вільних земель для безкоштовної приватизації залишилось для вінничан ми звернулись до Вінницької міської ради. Просили надати інформацію про наявність вільних земельних ділянок державної та комунальної форми власності (в тому числі землі резерву, запасу) по Вінницькій міській раді (в межах та за межами міста) з цільовим призначенням: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); ведення особистого селянського господарства у відповідності до норм безоплатної передачі земельних ділянок громадянам відповідно до вимог статті 121 Земельного кодексу України. Надати належним чином завірені графічні матеріали вільних земель із вказаним цільовим призначенням, в тому числі і землі запасу, резервного фонду, які необхідні для дотримання порядку отримання земельної ділянки у власність. Надати інформацію про кількість вінничан, які стоять у черзі на виділення земельних ділянок.

Однак відповідь розпорядника інформації Ірини Єлізарової, лише підтвердила гіпотезу про те, що пересічному вінничанину землю так просто не віддадуть:

«З метою виявлення вільних від забудови земельних ділянок, придатних для розміщення об’єктів містобудування, проводиться інвентаризація земель міста.
На даний час, в зв’язку із відсутністю фінансування, повна інвентаризація земель міста Вінниці не проведена.
Крім того, інформую Вас про те, що відповідно до затвердженої в установленому порядку містобудівної документації (Генеральний план та План зонування міста), в межах міста не передбачено землі, які могли б передаватись у власність чи користування для індивідуального дачного будівництва, городництва, ведення особистого селянського господарства, та садівництва (окрім садових товариств).»

То ж незрозуміло є вільна земля чи ні, але ясно, що графічні матеріали необхідні для подачі заявки на отримання вільної земельної ділянки не нададуть.

Земля Вінниці – це золоте дно, яке тишком без відома громади роздають під забудову торгівельними центрами та житловими кварталами, продають з аукціонів.

За даними ріелторів середня вартість за сотку вінницької землі коливається від однієї до трьох тисяч доларів.

При розширенні меж Вінниці з’явилась вільних земель додалось

13 травня 2015 Верховна рада України ухвалила Постанову “Про зміну і встановлення меж міста Вінниця Вінницького району Вінницької області” №2803 Вінниця розширила свої межі на 4 448 гектарів землі.

Крім того, прокуратура Вінницької області постійно повертає землі в комунальну власність міста про що повідомляє журналістів у електронній розсилці та на своєму сайті. За позовами прокуратури в період з 1 січня 2014 року по перше вересня 2015 року в комунальну власність Вінниці повернули 16,96 гектарів.

Тобто вільних земель стало більше. Представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, до якого довелось звертатись зі скаргою, щоб дізнатись скільки вільних земель є на Вінниччині повідомив, що згідно зі звітом, яке їм дало Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, станом на 1 січня 2015 року в місті Вінниці таких земель є 483,6969 га.

zemlya-1

Але отримати цю землю нереально не лише пересічним громадянам, а навіть учасникам бойових дій в АТО.

Землю розіграли через «лохотрон» серед учасників АТО

До виконавчого комітету станом на 02.10.2015 року звернулося 1880 громадян учасників АТО, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції. Лише 61 з них шляхом жеребкування надали землю.

zemlya-2

Довгий час везунчики не знали, що далі робити. Кажуть, що ніхто їм не дзвонив та не повідомляв про подальші кроки.

– Я написав заяву на земельну ділянку в серпні 2014 року. Рівно через рік мені зателефонували, щоб я прийшов на жеребкування земельної ділянки 14 серпня 2015 року у Вінницьку міськраду, – говорить учасник бойових дій в АТО Ярослав Солігор. – Жеребкування проводили тому, що ділянки були різного розміру. Щоб потім ніхто не казав, що несправедливо поділили. Крім витягнутого папірця з лототрону ніяких інших документів, що підтверджували б надання нам землі, не було. Лише в жовтні мені товариш, що також на жеребкуванні отримав ділянку, сказав, що можна йти у земельний відділ та виготовляти технічну документацію на земельну ділянку. За цю роботу з нього вимагали більше двох тисяч гривень. Лише після того, як він здійняв галас, йому скинули ціну до 925 гривень. Мені перепав земельний наділ у вісім соток в полі по вулиці Північній. Буду незабаром розробляти технічну документацію.

Ось так у Вінниці АТОвці отримують землю.

«Ви із вогнем граєтеся!»

Коли третього жовтня ініціативна група вінницьких демобілізованих бійців з кількох бойових підрозділів прийшла до міської ради із запитанням про розподіл земельних ділянок до заступника міського голови Сергія Тимощука.

zemlya-3

Заступник міського голови зауважив, що у межах міста земельними ділянками забезпечити всіх бійців АТО неможливо, оскільки земель запасу у Вінниці немає. Але пообіцяв, що через кілька днів на сайті Вінницької міської ради з’явилася інформація про створення єдиної електронної черги на землю учасників бойових дій. Пообіцяли, що тепер кожен зможе відслідковувати її просування. Як виявилося, насправді поки що ніякої електронної черги немає. У міськраді запевнили, що до кінця листопада-початк грудня вся інформація буде на сайті, який ще доопрацьовують.

Натомість, навіть із рішення міської ради, яке оприлюднене на офіційному сайті, імена людей, що отримали 61 земельну, ділянку прибрали. Замість них вказані лише Особа1, Особа2 і т.д.

Що суперечить закону ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним,комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

– Учасники АТО отримують земельні ділянки за тією самою 121 статтею Земельного кодексу України, що й інші громадяни. Тому землі, які показують по області як ділянки зарезервовані для військовослужбовців, насправді є вільними землями, на котрі можуть претендувати й інші громадяни, – розповів юрист Сергій Корнійчук.

У Головному управління Держгеокадастру у Вінницькій області нам відповіли, що ,,на території Вінницької області зарезервовано для надання земельних ділянок учасникам АТО та родичам загиблих з їх числа 525 земельних масивів загальною площею 3588,58 га, з них: 25 масивів площею 206,38 га – для індивідуального садівництва, 388 масивів площею 3008,07 га – для ведення особистого селянського господарства та 112 масивів площею 374,13 га – для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибні ділянки)”.

За рішеннями судів впродовж 2014 року у державну та комунальну власність області повернуто 655 га землі, а за перші шість місяців 2015 року – 253 га.

Як ми бачимо, вільних земельних ділянок дійсно багато.

За інформацією Головного управління Держгеокадастру вільні ділянки безкоштовно роздають майже усім охочим бійцям АТО, а от пересічні громадяни змогли задовольнити свої права лише на третину: ,,Станом на 24.09.15 до Головного управління та сільських, селищних, міських рад звернулося 3324 учасника АТО з клопотаннями про отримання земельних ділянок. З них, 2947 громадян вже отримали дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок на загальну площу 2336,14 га. В загальному за 2013 по 2015 роки Головним управлінням розглянуто 33445 клопотань юридичних та фізичних осіб стосовно реалізації прав на отримання земельних ділянок. З результатами розгляду видано 9077 дозволів на розробку документації із землеустрою. Надано у власність ділянки 9309 громадянам на загальну площу 10708 га”.

Графічні матеріали – секрет за семи печатками

В ході розслідування з’ясувалось, що основна проблема громадян, які писали клопотання про виділення землі, не отримали її через відсутність графічних матеріалів. Розпорядники їх просто не надають.

Вінницький юрист Сергій Корнійчук у рамках юридичного експерименту зібрав інформацію про деякі вільні земельні ділянки на Вінниччині.

– Зазвичай люди просто надсилають заяву в будь-який населений пункт, щоб їм згідно закону виділили землю під якійсь потреби. То на таку заяву їм скажуть, що землі немає. А от коли до неї додати графічні матеріали, тоді інша справа. Але з цього моменту починається найголовніша проблема, – каже юрист.

zemlya-4 zemlya-5

З Головного управлінні Держгеокадастру у Вінницькій області для отримання графічних матеріалів нас перенаправили до територіальних органів Держгеокадастру та органів місцевого самоврядування, на території яких, розташовуються дані землі.

– Щоб отримати графічні матеріали по деяких населених пунктах мені та моїм клієнтам довелося судитися, писати скарги до уповноваженої з прав людини. Але навіть там, де вдалося отримати графічні матеріали, і написати клопотання про виділення землі за усіма нормами закону, землю не дали.

Щоб отримати вільну земельну ділянку вінничанин Олександр Куліш написав заяву, додав до неї графічний матеріал, де вказувалось, яку саме вільну ділянку бажає громадянин. А йому відповіли: ,,…розміщення земельної ділянки порушує стабільність і компактність землекористування сільськогосподарських земель як єдиного масиву. Таким чином місце розташування об’єкта не відповідає вимогам техніко-економічному обґрунтуванню використання та охорони земель (пункт 7 статті 118 Земельного кодексу України).

zemlya-6 zemlya-7

Такі та інші відписки дають майже на кожну заяву, або ж просто брешуть. Вінничанину, який хотів отримати землю в селі Агрономічне відповіли, що вільних земель немає. Тоді як на запит Уповноваженого з прав людини дали відповідь, що в наявності є 64 гектарів вільної землі.

zemlya-8 zemlya-9

То, хто ж отримує ці вільні землі?

У 2013 році коли Віктор Янукович збирався відмінити норму Закону, яка дозволяє безкоштовну передачу землі громадянам України, вінничанин Андрій В. намагався отримати землю. Своїм правом разом з ним хотіли скористатися близько 20 містян і лише один з них отримав земельну ділянку.

– Ми хотіли отримати земельну ділянку у Козині поблизу Києва, оскільки закон дозволяє це зробити у будь-якому куточку України. Один з нас подав заяву на отримання земельної ділянки у межах Вінницької області, і лише він її отримав. На всіх етапах подачі документів нас консультували професійні юристи. Але й це не допомогло. Ми зверталися до суду, коли нам відмовили. Майже усі суди виграли, але своїм рішенням суд не може зобов’язати надати землю. Лише змусити повторно розглянути клопотання сільською радою. Це забрало кілька років та купу грошей, але землю ми так і не отримали. Не можу вам надати копії документів, оскільки я їх просто викинув з досади, – говорить вінничанин Андрій.

Чоловік, що за словами Андрія отримав землю на Вінниччині, погодився зустрітись з журналістами, але заборонив називати його ім’я та село, де знаходиться його земельний наділ. За його словами, землю він отримав дякуючи гарним відносинам з землевпорядником.

– У мене був знайомий землевпорядник у Вінниці, який надав інформацію, що у цьому селі є вільна земля, – говорить чоловік. – Я написав клопотання, але отримав відмову. Звернувся до суду. Суд зобов’язав винести моє клопотання на повторний розгляд сесії сільради. Потім мені подзвонив сільський голова та запропонував приїхати вибрати ділянку. Він не хотів зайвого шуму та проблем з судами. Мені виділили 15 соток під забудову на краю села. Звичайно, без жодних комунікацій. Поки що землю не забудував, так само, як сусіди, що отримали ділянки поруч. Хай буде на майбутнє для моїх дітей чи онуків. Сплачую податок на землю 30 гривень на рік.

Власний експеримент: журналіст отримує землю

Журналіст vlasno.info вирішив написати заяву на отримання вільної ділянки, а також графічні матеріали з вільними землями у містах Жмеринка та Козятин.

Із Жмеринки отримали відповідь, що «у зв’язку з тим, що у місті Жмеринки відсутній детальний план території, згідно з яким якого міська рада зможе виділяти земельні ділянки для індивідуальної житлової забудови або для ведення садівництва, Жмеринська міська рада немає можливості визначити наявні земельні ділянки по місту.»

Відповідь з Козятина приємно здивувала. Нам у відповідності та у строки передбачені Законом ,,Про доступ до публічної інформації ” надали графічні матеріали з зображенням вільної земельної ділянки передбаченої під забудову житловими будинками розміром у 10 га.

Скориставшись цією інформацією як громадянин України, я, журналіст-розслідувач Владислав Боднар, надіслав клопотання до виконкому Козятинської міської ради про виділення мені для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд 10 соток землі.

Скориставшись графічними матеріалами про вільні землі у Ямпільскому районі, яку отримав юрист Сергій Корнійчук, я також надіслав заяву начальнику Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області з проханням надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності площею 2,0 га з метою подальшої передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства у межах населеного пункту Дзигівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області.

Звернення розглядаються (Закон України «Про звернення громадян», статті 17, 20) і вирішуються у місячний термін з дня отримання. Загальний термін вирішення питань не може перевищувати сорока п’яти днів.

Отже, для завершення експерименту необхідний додатковий час. А тому, далі буде…

Покрокова інструкція, як отримати землю від юриста Сергія Корнійчука

Громадянин України зацікавлений в отриманні земельної ділянки, якщо він не використав своє право на безкоштовну приватизацію у відповідності до норм ст.121 ЗК України, має у відповідності до норм Закону України «Про доступ до публічної інформації, звернутись із відповідним запитом до виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад з проханням надання інформації про вільні землі комунальної та державної форми власності з отриманням графічних матеріалів. Так, як законодавець поклав прямий обов’язок в підшукуванні вільних земель саме на землевпорядників сільських, селищних, сільських рад.

Після отримання бажаної інформації, громадянин має звернутись із відповідною заявою до сільської, селищної, міської ради із заявою, до якої має бути долучено графічні матеріали вільної земельної ділянки, із зазначенням в заяві орієнтовний розмір земельної ділянки, місце її знаходження, цільове призначення з проханням надати дозвіл на виготовлення технічної документації щодо відведення земельної ділянки. Після отримання такого дозволу, громадянин звертається у відповідну організацію, яка виготовляє таку технічну документацію. Після виготовлення технічної документації, громадянин звертається знову із заявою до сільської, селищної, міської ради з проханням затвердити технічну документацію та надання у власність земельної ділянки у відповідності до виготовленої технічної документації. Це в разі того, коли землі знаходяться в межах населеного пункту села, селища, міста. А коли землі знаходяться за межами населеного пункту, і не є в комунальній власності, тоді потрібно завертатись до органів Держгеокадастру. В такому випадку будуть дотримані вимоги ст.ст. 118, 121 122 ЗК України для отримання земельної ділянки у власність, як безкоштовна приватизація, чим буде дотримано вимоги ст.14 Конституції України, де вказано, що право власності на землю гарантується.

Якщо органи місцевого самоврядування та Держгеокадастру протиправно порушують конституційні права громадян в оформленні права власності на землю, раджу звертатись до суду і оскаржувати такі дії, або бездіяльність вказаних органів.
«Розслідування підготоване в рамках Польсько–Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади».


Посилання на джерело

Поділитися:

Влад Боднар

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds