Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«ДІЙ!-Вінниця» не знайшов жодного турнікету при вході в мерії чеських міст

«ДІЙ!-Вінниця» не знайшов жодного турнікету при вході в мерії чеських міст

Готові інструменти для боротьби з  корупцією, нові  ідеї, позитивні емоції , враження та знайомства привіз з навчального візиту до Чехії «ДІЙ!-Вінниця».  Для десяти представників мережі центрів громадського контролю “ДІЙ!” його  організувала Чеська Міжнародна Громадська Організація «Людина в біді» за підтримки Європейського Союзу. За десять днів ми об’їхали п’ять міст, мали більше десятка зустрічей з громадськими активістами, журналістами, політиками, відвідували заходи, присвячені антикорупції, дотриманню прав людини, побудові демократичного суспільства.

 

Мерія Брно – вхід вільний

 

Першим містом, яке відвідали представники мережі центрів ДІЙ стала колишня столиця Моравії, друге по величині місто у Чехії – Брно.

Ганна Халупська з організації «Несегнуті» поділилася досвідом боротьби з незаконною забудовою торгового центру у Брно. За її словами, судова тяганина тривала кілька років, а побудову торгового центру в цей час уже закінчили та запустили в роботу. Суд прийняв рішення на користь громади, але центр й досі працює.  Тепер громада району вирішує, що робити: чи зносити будівлю чи спробувати отримати з власника якісь преференції корисні для мешканців.

З того, що розповіла активістка взяли для себе корисну пораду – не беріться вирішувати питання за якими немає підтримки громади, люди мають самі прийти до вас зі своєю проблемою.

Мерія Брно нас приємно порадувала: доступ до кабінетів  має кожен,  обладнані пандуси та ліфти для людей з інвалідністю, на стендах всередині будівлі є вся необхідна інформація про людей, які працюють. І жодного турнікету, як у Вінницькій міській раді. Його наявність намагаються пояснити вінничанам саме європейськими стандартами та сертифікатами…

Ми спілкувалися із заступником мера, Матеєм Голланом. Він  колишній активіст, один із найвідоміших у Чехії. Боровся проти азартного лобі (ігрових автоматів), різних скандальних забудовників та ряду скандальних справ, пов’язаних із мерією Брно. Був одним із засновників сатиричного сайту «Жити Брно», де у сатиричний спосіб, але на основі фактів, разом з колегами розвінчував скандальні випадки з місцевими політиками та представниками муніципалітету. Веб «Жити Брно» став добре відомим у республіці.  Дякуючи такій популярності ресурсу, команда однодумців уже  в лавах політичного руху з однойменною назвою була обрана до муніципалітету в  2014 році. Сам Матей став заступником мера міста .

З зустрічі з ним для себе зробили висновок, що в Чехії так само мало професійних журналістів, які глибоко копають. Тому активним громадянам та журналістам, які займаються антикорупційними «розкопками» легко стати відомими та потрапити у велику політику.

Конкурс «ВІДКРИТО-ЗАКРИТО» або Індекс з дотримання прав людини

 

Наступним заходом, який відвідали представники мережі , став загальнонаціональний конкурс «ВІДКРИТО – ЗАКРИТО», який проводила чеська громадська організація «Відкрите суспільство». У рамках даного конкурсу нагороджувалися державні, адміністративні установи та інституції за їх прозорість, доступ до публічної інформації, участь у прийнятті рішень, свободи вираження думки в відкритості даних.  Сподобалося те, що багато номінацій було саме в категорії «ВІДКРИТО». Серед них нагороджений другий рік поспіль  за відкритість інформації муніципалітет, який представляє державу в майнових питаннях.  Також серед успішних номінацій було нагороджено фінансове управління, співробітники якого, прагнучи до відкритості даних, самі розробили програму «супервізор», яка допомагає усунути нецільове використання коштів.  Вразила та зірвала найбурхливіші оплески  мер невеликого міста,  одна з переможниць у анти-номінації  “Закрито». Зазвичай за такими анти-нагородами не приходять. Вона ж прийшла, вийшла перед аудиторією і сказала приблизно наступне: “Мені дуже шкода, що наш муніципалітет відзначився в такий поганій категорії. Я дуже вдячна вам за те, що подібні заходи проводяться – вони допомагають нам всім працювати краще. Я приймаю цю анти-нагороду і сподіваюся, що протягом наступного року ми все виправимо і зможемо виграти в категорії “Відкрито”.

Для нас  важливо було почути, що конкурс проводиться вже 15 років і інтерес до нього зростає, щороку приходить все більше  зацікавлених гостей.  Мережа «ДІЙ!» в цьому році вперше провела подібний конкурс в Україні «Індекс дотримання прав людини місцевою владою».  Маємо, тепер з кого брати приклад,  що вдосконалювати та куди прагнути.

Антикорупційний інструмент:  створи та «розкрути» власний сайт

 

Свого часу місто Ліберец було визнане найбільш корумпованим в Чеській Республіці. Переважно через те, що в ньому від часів, коли воно було німецьким, залишилось багато комунального майна. І звичайно, бажаючих нагріти на ньому руки. Активіст Ярослав Таухман поділився досвідом, як поєднуючи журналістику та активізм, та як можна боротись з корупцією. Він створив та наповнює сайт “Наш Ліберец” антикорупційними статтями. Ресурс не є в класичному розумінні ЗМІ, але є популярним серед місцевих мешканців та дієвим антикорупційним інструментом. Над наповненням сайту працює двоє журналістів. Ресурс фінансується за рахунок гранту Міністерства Внутрішніх Справ, як превентивний  антикорупційний механізм.

Висновки, що повезли з собою, як керівництво до дії – потрібно активно працювати над наповненням та популяризацією сайту громадської організації.

Репортер розслідувальної програми Чеського телебачення «Репортери ЧТ» Лукаш Ланда розповів  про роботу журналіста-розслідувальника, викриття корупційної маніпуляції з голосами під час місцевих виборів,  та процес журналістської роботи в Чехії.  Лукаш протягом року працював у некомерційній організації. В рамках проекту «Рік інакше» один рік спробував працювати в некомерційній антикорупційній організації, яка викривала махінації під час муніципальних виборів.  Його роботу фінансувала держава. Як журналіст він отримав багато престижних нагород за свої репортажі, які стосувалися корупції .

Порадувало: рівень розсліду вальної журналістики в Україні дещо вищий. Ймовірно через те, що у нас величезна кількість тем, що лежать під ногами.  Крім того, запам’яталися його слова про те, що робити, коли робота здається марною, адже ні на що не впливаю у плані покарання винних: « Ми журналісти, і наша робота писати, а не карати»

 

Корупція в «тунелях»

 

Наступним містом, з яким познайомилась мережа центрів «ДІЙ!» став адміністративний центр Устецького краю, важливий залізничний вузол, місто на півночі Чехії – Усті-над-Лабем.

Тут команда мала можливість поспілкуватись з бізнесменом та меценатом Мартіном Гаусенбласом. Мартін почав публічно брати участь в скандалі навколо театру драми «Чіногерне дівадло». У 2014 році у громадському списку «Про Усті» («Заради Усті») він виграв вибори в Усті над Лабем. Проте вони мали владу лише кілька місяців, доки їх не усунула «стара гвардія». Усті над Лабем до сьогодні належить до найкорумпованіших міст країни, де, на відміну від Ліберця, не вдалося усунути від влади корумпованих політиків. В Усті поєднувалися економічні зв’язки з політичними і навіть корумпованими поліцейськими. Меценат розповідав про свій досвід усунення корупції в муніципалітеті та намагання встановити прозорі правила, та як саме виглядає боротьба з цими процесами, погляд зі сторони бізнесу на корупцію в місті та державі.  Нині Мартін – один з міських депутатів, який продовжує вдало поєднувати меценатство, активізм, бізнес та політику.

Меседжі від Мартіна, які запам’яталися: «Корупцію можна порівняти з навалою сарани або пліснявою. Вбивати  сарану по одному чи навіть сотнями марно. Вбиті стануть поживою для живих, які прийдуть на їхнє місце. Потрібно створити клімат, у якому сарана жити не може », «Корупція – це бізнес зі своїми прибутками та видатками, і рухне він лише тоді, коли видатки перевищать прибуток».

Про корупцію в регіонах команда мережі спілкувалась і з активістом та засновником ініціативи “СТОП Тунелям” Яном Квапілем.  Тонелями тут називають корупційні схеми відмиву коштів. Наприклад, тунель «Бланка» в Празі, який зводиться вже кілька років і мав би розв’язати проблеми наземного транспорту. Досі тунель гостро критикують за його вартість, яка щорічно зростає. Державні кошти «тунелюють», говорять пражани. Як колись слово «робот» запустив до обігу Карел Чапек, так тепер чеське «тунелювати» також без перекладу опановує Європа.

Ініціатива багато років привертає увагу до корупційних скандалів в Усті над Лабем, які пов’язані з будівництвом та землею.  Активіст ділився конкретним досвідом витягування справ на світло, а також і з тим, як, незважаючи на великі зусилля і висвітлення у ЗМІ, це не завжди вдається. Усті над Лабем належить до найбільш корумпованих міст у Чехії, водночас тут помітна апатія громадськості. Мова йде про соціально бідний регіон і про проблеми, які це приносить для громадянської активності. У 2014 році групі навколо активістів «СТОП тунелям» та драмтеатру вдалося перемогти на виборах в Усті, але через півроку вони опинилися в опозиції, а у мерії знову почали домінувати старі порядки.

Запамяталось: навіть у такій успішній європейській країні  боротьба з корупцією на регіональному рівні не завжди має позитивне  завершення,  незважаючи на викриття корупції не вдалося виправити ситуацію вцілому.

Інструменти громадянського контролю мерії

 

 

Цікавою та корисною стала зустріч з мером Праги 7 – Яном Чіжінським. Колишній активіст, який, боровся проти будівництва за завищеною ціною (1 мільярд крон) будинку Ратуші (нової мерії) в 7-мому районі міста Прага. Йому вдалося ініціювати вдалий місцевий референдум, на якому громадяни відхилили занадто дороге будівництво Ратуші. Тепер він є успішним мером Праги 7 – його об’єднання в 2014 році перемогло на виборах із результатом 43,69% голосів. Першим кроком у новій функції було те, що він скасував дію різних занадто дорогих контрактів, які залишило у спадок попереднє керівництво мерії. Ян поділився своїми думками про прозорість місцевого самоврядування, боротьбу з бюрократичною тяганиною, закриття «грошопроводів» з мерії та розповів про інструменти громадянського контролю мерії.  Скаржився, що раніше на прийом приходило багато громадян з різними ініціативами та питаннями, а зараз їх різко поменшало. Пожартував, що це, мабуть, через те, що він та його команда добре працюють.

Запам’яталося: жодних турнікетів та пропускної  системи в мерію, лише дивні старовинні ліфти, на сесію може прийти та виступити кожен бажаючий мешканець району.  Мерія випускає газету, у яку можуть подавати матеріали активісти та усі місцеві мешканці взагалі.

 

Громадський активіст Адам Рут розповів про участь громадськості в процесі прийняття рішень. Адам є менеджером програми «Право на інформацію»  громадсько-благодійної організації «Відкрите суспільство». Організація надає правову допомогу громадянам під час запитів на інформацію відповідно до Закону про вільний доступ до інформації та проводить стратегічні судові спори із державою та державними компаніями щодо надання інформації. «Відкрите суспільство» є членом-засновником ініціативи «Реконструкція держави» та конкурсу «Відкрито/Закрито».

Висновки, що зробили: українське законодавство більш прогресивне щодо доступу до публічної інформації. Зокрема, у нас порушене право може відстоювати омбудсмен, а в Чехії такої можливості поки немає. Крім того, недержавні підприємства не зобов’язані надавати інформацію. навіть коли вона стосується екологічної безпеки, якості продуктів харчування  та ін.

 

В Чехії немає тварин-безхатченків. Майже кожен поважаючий себе чех має у себе собаку, а то і двох.

 

Чеський Донбас – туристичне місто

 

Ми побували на екскурсія до Чеського Донбасу, третього по величині міста в Чехії – Острави. Представники мережі познайомились з історією міста і його зростання, які тісно пов’язані з експлуатацією і переробкою покладів високоякісного чорного вугілля, відкритих в районі, що дало місту індустріальний вигляд і неофіційну назву — «Сталеве серце Республіки» під час існування комуністичного правління в Чехословаччині. Після Оксамитової Революції 1989 року і переходу до ринкової економіки промисловість Острави зазнала період депресії і піддалася реструктуризації. У 1994 через нерентабельність і небажання чеської влади дотувати цю галузь в околицях міста було припинено видобуток вугілля. Металургійні підприємства було продано транснаціональним компаніям. Щоб повернути інтерес до міста, влада вирішила розвивати у місті промисловий туризм. Колізей одного із колишніх газосховищ був перетворений в концертний зал на 1500 місць,  терикони використовують як туристичні та наукові об’єкти, електростанція стала готелем, насосну станцію переобладнали в малий музей техніки, склад коксових батарей – в винний льох, а на території шахти “Глибина” демонструють спектаклі європейські театри.

 

Крим був, є і буде українським!

 

Родзинкою навчальної подорожі для команди стала участь у міжнародній демократичній конференції «Форум 2000». Ідея організації “Форуму 2000” почалася в 1997 році, коли колишній президент Чехії Вацлав Гавел, лауреат Нобелівської премії миру Елі Візель і філантроп Йохеі Сасакава запросили світових лідерів в Прагу обговорити проблеми, з якими людство зіткнулося на порозі нового тисячоліття. З тих пір Форум 2000 перетворився в успішну і широко визнану конференцію, де поважні гості продовжують звертатися до різноманітного міжнародного співтовариства за темами, починаючи від релігійного діалогу і закінчуючи правами людини і національною безпекою.

 

В останній день Форуму представники мережі відвідали дискусію, організовану Чеською міжнародною організацією «Людина в біді», – «Крим, три роки потому»  присвячену ситуації в анексованому Криму. На дискусії спікерами виступили посол  України у Чеській Республіці Євген Перебийніс, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, кримський адвокат Едем Семедляєв та брат політув’язненого Євгена Панова –  Ігор Котельянц.

Відкрив дебати Посол України в Чехії Євген Перебийніс з різкою оцінкою  висловлювань президента Чехії Мілоша Земана у Раді Європи словами: “Крим, як жодна інша частина держави не продається. Крим був, є і буде українським”.  Голова Меджлісу додав, що допоки Росія знаходиться в Криму, майбутнього в кримських татар там немає. І якщо світ не реагуватиме на диверсії Росії в Україні, то світовий порядок може повалитися.

Фото: Анастасія Дем’янчук

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds