Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Щоб побудувати міст, у Вінниці під знос може піти кафе, гуртожиток та будівля прокуратури

Щоб побудувати міст, у Вінниці під знос може піти кафе, гуртожиток та будівля прокуратури

Будівництво вантового мосту, що поєднає Тяжилів із центральною частиною міста, обійдеться місту у майже мільярд гривень. Для того, аби побудувати шляхопровід від вулиці Батозької (колишня Кірова — авт.) до вулиці Максима Шимка (колишня Карла Маркса — авт.) міська влада має вилучити у власників земельні ділянки або їх частини та пустити під знос кафе, двоповерховий гуртожиток та триповерхову будівлю прокуратури Вінницької області. Детальний план території «Будівництво шляхопроводу від вулиці Батозька до вулиці Максима Шимка» обговорили цієї п’ятниці під час громадських слухань.

Начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Юрій Самойленко назвав будівництво шляхопроводу, і, зокрема, майбутнього вантового мосту, мрією для архітектора. Він зазначив, що такий міст – це стратегічна споруда. Необхідність її побудови була відображена у стратегічних документах як радянських часів, так і в сучасній містобудівній документації. Інтерпретації, де він має бути збудований, були різні. Разом з тим, ідея побудови такого мосту, як прапор, переходила з одного генерального плану до іншого. На необхідність побудови шляхопроводу, який має покращити мобільність між різними частинами міста та суттєво підвищити комфорт проживання вінничан, як він зазначив, вказують як документи радянської школи містобудування, так і сучасна школа. Нині стратегічне планування в місті здійснюється на підставі Стратегії транспорту, Стратегії просторового розвитку і Стратегії “Вінниця 2020-2030”.

– Чому цей міст завжди був вказаний в містобудівній документації і не був побудований? Тому що це пов’язано з великими фінансовими вкладеннями і з політичною складовою, – зауважив Самойленко. – Це не дуже простий об’єкт. Складність його дуже значна. Як технічна, так і інженерна, психологічна, майнова. Тому будівництво мосту в радянські часи завжди відкладалося. Що дає будівництво мосту? Це економія коштів і доступність до соціальної інфраструктури.

Серед переваг цього проекту начальник відділу просторового розвитку назвав поліпшення якості проживання у місті, збільшення інвестиційної привабливості територій і зростання вартості нерухомості у східній частині міста, покращення транспортної інфраструктури.

Розширено із детальним планом території, якою прокладуть шляхопровід, учасників громадських слухань ознайомив заступник директора МКП “Вінницький муніципальний центр містобудування і архітектури” Олександр Галіброда.

– Загальна площа детального плану території – 35,61 гектара, – повідомив він. – Даний шляхопровід буде з’єднувати центральну частину міста з її східною частиною. Це мікрорайон “Тяжилів”, мікрорайон “Східний” і інші східні території, зокрема, індустріальних парків. На даний час існує сполучення лише через вулицю Лебединську, тому у короткостроковій перспективі реалізація цього проекту – це розвантаження основних транспортних артерій міста, підвищення вартості землі на прилеглій до мосту території, розбудова східних територій. У генпланах міста 2007 і 2015 року цей міст був передбачений як мостовий переїзд від перехрестя вулиць Батозька -Янгеля через залізну дорогу до вулиці Ватутіна і Максима Шимка.

Основні характеристики шляхопроводу

Представник розробника розповів, що шляхопровід починається з перехрестя вулиць академіка Янгеля-Батозька. Пролягає по вулиці академіка Янгеля, звідки йде на підйом вантовим способом на опорах і переходить через залізничні колії. Далі планують облаштовувати транспортну розв’язку, що виходитиме на перехрестя вулиць Максима Шимка- Ватутіна.

Загальна протяжність шляхопроводу від вулиці академіка Янгеля до перехрестя Максима Шимка-Ватутіна – 1126 метрів. Загальна протяжність мостової споруди від початку підйому до кінця спуску – 627 метрів. Даний переїзд має 4 смуги руху, з велосипедною доріжкою у два напрямки. Зазначена територія має 5 транспортних розв’язок: перехрестя Янгеля — Батозька, дві транспортні розв’язки на поворотах на промислову територію, транспортна розв’язка у два рівні біля вулиці Складської і вулиці Зерова (колишня Пархоменка), а також круговий рух на перехресті вулиць Максима Шимка-Ватутіна.

Поперечний профіль мостової споруди

Планується, що на мостовій споруді буде чотири смуги руху по 3,75 м. З боку ТОВ “Вінницям’ясо” тротуар завширшки 2,25 м, а з іншого боку — велодоріжка завширшки 2,5 м. Між велодоріжкою і тротуаром захисна смуга завширшки 0,25 м.

Поперечний профіль мосту з боку вулиці Янгеля такий самий як і з боку вулиці Ватутіна.

Червоні лінії: хто потрапить під вилучення та демонтаж

Олександр Галіброда зазначив, що на плані зонування міста поблизу шляхопроводу розміщені комунально-складські, виробничі, промислові зони, а також зона залізної дороги. Це земельні ділянки виробничого призначення колишнього заводу “Хімпром”, ТОВ “Вінницям’ясо”, Університету сучасних знань, залізнична колія, земельні ділянки, які належать українській залізниці, товариству “Торговий дім”, земельні ділянки ТОВ “Вінницяпроморенда”, прокуратури Вінницької області, ПП “Хлібозахист” і ПП “Вінтехпостач”.

З центральної частини міста це територія між “Хімпромом” і “Вінницям’ясо, а зі східної – по вулиці Ватутіна. Шлях майбутнього шляхопроводу пролягає біля перехрестя вулиць Максима Шимка і вулиці Ватутіна, через територію “Вінтехпостач”, будівлю прокуратури Вінницької області і вулиці Складської. Ширина червоних ліній вулиці становить 50 метрів. Сюди потрапляють і земельні ділянки, які потрібно вилучити для можливості будівництва даної мостової споруди, і будівлі, які потрапляють або на проїжджу частину, або на тротуар, або на велодоріжку проектного плану.

Учасникам громадських слухань представили проектний план, на якому чітко визначено, які будівлі потрапляють під демонтаж та які земельні ділянки або їх частини планується вилучити. Умовно розробник поділив його на чотири частини-відрізки.

Так, за словами заступника директора МКП “ВМЦ МіА”, з території ВФ “Університету сучасних знань” (земельна ділянка ВН-Н-ВО “Комплекс 1”, відрізок 1 проектного плану — авт.), потрібно буде вилучити 36 кв. м. земельної ділянки. В межах червоних ліній виявились будівлі кафе “Молодіжне” неподалік Університету. Площа забудови будівель, що демонтується, 542 кв. м.

Відрізок 2. Ближче до залізної дороги, де має починатися підйом на мостову споруду, у межі червоних ліній потрапляє будівля ТОВ “Вінницям’ясо” із площею забудови 875 кв. м. Крім того, з території підприємства потрібно вилучити земельну ділянку площею 4 228 кв. м.

З іншого боку мосту, куди наразі можна дійти з вулиці Ватутіна (Відрізок 3– авт.), під вилучення потрапляє земельна ділянка, що перебуває у користуванні ПаТ “Українська залізниця”. З її території потрібно вилучити 1,5 гектара площі. Крім того, на цій ділянці потрібно демонтувати одноповерхову споруду з площею забудови 31,58 кв. м.

На ділянці, де планується дворівнева мостова транспортна розв’язка (Відрізок 4) в напрямку руху від мікрорайону Тяжилів до центральної частини міста, де буде облаштований спуск до вулиці Складської, щоб виїхати на міст (Під мостом потрібно буде проїхати від вулиці Миколи Зерова і піднятися на Максима Шимка — авт.), під демонтаж також потрапляє 12-квартирний двоповерховий гуртожиток, що розташований в санітарно-захисній зоні. Площа забудови 442 кв. м. З земельних ділянок громадянина Бойчук Р. В., які потрапляють під шляхопровід і з’їздну дорогу, мають вилучити 287 кв. м. площі. Крім того, наприкінці мосту, де планується круговий рух на вулиці Максима Шимка, демонтують гаражі.

Під демонтаж потрапляє і триповерхова будівля прокуратури Вінницької області по вулиці Ватутіна 10. Вона потрапляє на виїзд на вулицю Ватутіна, де буде дворівнева розв’язка.

З земельної ділянки прокуратури для будівництва мосту мають вилучити 188 кв. м. площі, а з території сусідньої з нею ділянки ТОВ “Вінницяпромаренда” – 68 м. кв.

Олександр Галіброда також зауважив, що вилучатимуть як земельні ділянки, де прокладуть шляхопровід, так і для організації будівництва і будівельного майданчику.

За його словами, по кожному приватному підприємству, в якого потрібно вилучати територію, складені окремі кадастрові плани з точним визначенням меж і площ тієї земельної ділянки, яку потрібно вилучати. Це стосується і земельної ділянки ТОВ “Вінницям’ясо” по вулиці Батозькій і в бік залізниці, де буде, зокрема, розташовано будівельний майданчик, і земельної ділянки “Укрзалізниці”, де буде проходити сам міст, ТОВ “Вінницяпроморенда”, де буде проїзд з-під дворівневої розв’язки на вулицю Ватутіна, земельної ділянки прокуратури Вінницької області, де доведеться демонтувати будівлю, двох земельних ділянок Бойчука Р. В. земельної ділянки ПП “Хлібозахист” (16 м. кв.) по вулиці Ватутіна, і земельної ділянки “Комплекс 1”, де розташований Університет сучасних знань.

Процедура вилучення об’єктів нерухомості

Яким чином вилучатимуть земельні ділянки та інші об’єкти нерухомого майна, якими власникам доведеться пожертвувати заради суспільного інтересу, розповів директор департаменту земельних ресурсів Вінницької міської ради Сергій Кушнірчук.

Він зазначив, що ця процедура є багатокроковою, і якщо ця містобудівна документація буде затверджена, згідно закону про відчуження земельних ділянок та інших об’єктів нерухомого майна приватної форми власності, розташованих на них, ці об’єкти можуть вилучатися для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності. Після затвердження рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради даної містобудівної документації за результатами громадських слухань розробник має доопрацювати документацію та надати її на затвердження виконкому ВМР. Після того ВМР, як ініціатор, має прийняти рішення по кожній конкретній земельній ділянці.

– Закон вимагає, що протягом п’яти днів після прийняття відповідного рішення власники, землекористувачі даних земельних ділянок та об’єктів нерухомого майна, які розміщені на території, яка підпадає під забудову, мають бути проінформовані, – роз’яснив Кушнірчук.

Лист, за його словами, має містити детальну інформацію про мету та рішення, прийняте ініціатором, а також техніко-економічні показники об’єкту будівництва і містити пропозицію. Сама процедура буде вимагати проведення консультацій з власниками, землекористувачами, власниками об’єктів нерухомого майна.

– Є таке поняття як викупна ціна. Вона ґрунтується виключно на експертній оцінці. При цьому враховуватиметься вартість квадратного метру, вартість земельної ділянки, вартість об’єктів нерухомого майна на даній території, і навіть вартість зелених насаджень, – зазначив Кушнірчук. – Крім того, якщо земельна ділянка частково попадає під пляму забудови, законодавець дозволяє власнику вирішувати, чи та частина, яка не підпадає під вилучення, буде йому цікава для подальшого використання. Він може надавати пропозицію для вилучення в повному обсязі того об’єкту нерухомого майна, який йому належить.

Сергій Кушнірчук запевнив, що вирішувати всі питання будуть шляхом перемовин і консультацій. Разом з тим, зауважив, що закон дозволяє вилучати земельні ділянки і за рішенням суду.

Вартість мосту, зниклі метри і небезпека

Після змістовної презентації детального плану території, якою прокладуть шляхопровід, учасники слухань перейшли до обговорення. Найбільше вінничан цікавили технічні характеристики мостової споруди та шляхопроводу, думка чиновників з приводу доцільності продовження договорів оренди земельних ділянок та продовження будівництва на території, яка, ймовірно, потрапить у межі червоних ліній, а також терміни реалізації даного проекту.

– Все залежить від вирішення питання з власниками цих ділянок, – зауважив з приводу термінів представник департаменту капітального будівництва міської ради. – Це дуже довгий процес.

Щодо вартості цього масштабного проекту чиновник зауважив, що вартість лише самої мостової споруди близько 900 мільйонів гривень, майже мільярд гривень.

Вінничан також цікавило, чи буде можливість розмістити на мостовій споруді контактні опори. На що представники влади запевнили, що ширина дороги та інші технічні характеристики передбачають в перспективі задіяння електротранспорту. Мостом курсуватимуть тролейбуси.

Щодо ділянок, які розташовані на території, прилеглій до майбутнього будівництва, та орендуються, директор департаменту земельних ресурсів порадив ознайомитися із кадастровими планами, де визначені конкретні координати ділянок та їх меж, які підпадають під пляму забудови. Він також зазначив, що до питання укладання договорів оренди варто повернутися, коли дана містобудівна документація буде затверджена міською радою після її схвалення громадськістю.

Присутній на громадських слуханнях архітектор Олександр Коротких уточнив у представника розробника розмір поперечного профілю.

– Ви казали, що у червоних лініях у вас вулиці 50 метрів. Так? А профіль у вас якийсь менший, – зауважив він. – І може, якісь дерева з’являться, і ми побачимо профіль повний?

Олександр Галіброда запевнив, що зауваження врахують, а документацію доопрацюють.

Один з учасників громадських слухань звернув увагу присутніх на введення в дію нових державних будівельних норм в межах населених пунктів.

Він зауважив, що смуги руху на представленому профілі мають ширину 3,75 метра. Тоді як смуги руху завширшки понад 3,25 метри вважаються зонами підвищеної небезпеки.

– Якщо враховувати нові державні будівельні норми та думку міжнародних експертів, робити смуги руху більше 3,25 м не варто, оскільки це призводить до підвищення швидкості руху транспортного потоку, – зауважив він та навів для прикладу практику Київського мосту, ширину смуг на якому вимушені звужувати розміткою, щоб зменшити небезпеку для учасників дорожнього руху.

Крім того, учасник слухань зазначив, якщо зменшити ширину смуг, проблемних питань по ділянках для вилучення було б набагато менше.

– В нас було багато дискусій, робити 3,5 метра чи 3,75 метра, – зауважив з цього приводу Олександр Галіброда. – Містобудівна документація передбачає і розвитки територій на перспективу. Це ж не те, що взяв міст побудував, а через 5 років взяв і ще доасфальтував, засіяв тротуар травою. Це капітальна споруда, яка до капітального ремонту, я гадаю, має років 100 стояти. Тому прийнято поки що 3,75 метра. Там же ще повинні бути смуги безпеки по мостові. Враховуючи, який потік там буде, і курсуватиме ще й тролейбус, ми вважаємо, що це нормально.

Фото з сайту Vlasno.info

Присутній на громадських слуханнях вінницький депутат Володимир Онофрійчук підтримав ширину смуг завширшки 3,75 метра. На його думку, навіть за умови звуження смуг руху розміткою в подальшому на мостовій споруді можна додати смугу для спецтранспорту.

У громадських слуханнях взяло участь 44 мешканця Вінниці. З них лише один проголосував проти погодження містобудівної документації детального плану території “Будівництва шляхопроводу від вулиці Батозької до вулиці Максима Шимка.”

Решта учасників проголосували “за”. Тож найближчим часом це питання буде винесено на засідання виконавчого комітету.

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds