Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Сергій Десяк: «Некомпетентний журналіст не зможе написати об`єктивно»

Сергій Десяк: «Некомпетентний журналіст не зможе написати об`єктивно»

Директор ТОВ «Компанія «Євроконсалтинг»» – про вплив середовища на журналістів та журналістів – на середовище, про відповідальність медійників за свої слова та про інформацію, від поширення якої варто утриматися

З яких джерел Ви отримуєте інформацію про події у Вінниці?

Переважно з Інтернету, з соціальних мереж, Фейсбук, сайт Vlasno. З паперових видань – газета RIA. Оскільки я займаюсь бізнесом, то потрібну для роботи інформацію отримую зі сторінки «Вінницький бізнес» у Фейсбуці.

Чому саме RIA та Vlasno?

У RIA гарний маркетинг і вони більш-менш об`єктивно висвітлюють події. Те ж саме – Vlasno.  Це основні видання, які я читаю, а так багато передивляюсь.

Ви сказали «більш-менш об`єктивно». Тобто Ви не завжди сприймаєте публікації на віру стовідсотково…

Кожна публікація автора – це суб`єктивна річ. Коли я досліджую якесь питання, я використовую декілька джерел, і навіть у цих виданнях бачу необ`єктивність.

У чому найбільше проявляється журналістська суб`єктивність – у виборі теми, у власному погляді на неї?

Кожна людина має свої переконання і свій багаж знань. Щоб написати статтю на складну тему, а не просто новину, треба досить багато вивчати питання. Зараз багато пишуть про міжконфесійні конфлікти. Але матеріали абсолютно непрофесійні.

Тобто необ`єктивність зумовлена браком специфічних знань?

Браком знань та часто власними переконаннями та переконаннями власників видань.

Чи правильно, коли власник, м`яко кажучи, спрямовує журналіста у певне річище, чи він все ж таки не повинен втручатися у редакційну політику?

Дуже складне питання. Власник створює видання для передачі якихось месиджів. Але, на мій погляд, тиснути на журналістів неправильно. Мають бути журналістські стандарти, які передбачають правдивість та об`єктивність. І має бути професіоналізм. Некомпетентний журналіст не зможе написати об`єктивно, навіть якщо буде дуже цього прагнути.

Ви вірите у те, що у Вінниці існує незалежна журналістика?

Я вірю в людей. Кожен журналіст – це перш за все людина. І кожна людина прагне добра, правдивості. Проте я знаю, що в нашому середовищі журналістам дуже важко бути об`єктивними та давати правдиву інформацію, бо наше середовище створює умови для необ`єктивної журналістики. Тому я вірю в незалежну журналістику, проте знаю, що умови не сприяють об`єктивності.

Які саме чинники зумовлюють необ`єктивність журналістів?

Втручання власника, втручання влади. Бо часто власник залежить від влади навіть попри те, що має власні переконання. Плюс у нашому середовищі дуже багато бруду й неправди. І часто самі журналісти, покликані доводити правду, живуть в омані. Тому вони повинні фахово розбиратися у темах, на які пишуть, і повинні мати свободу оприлюднювати інформацію.

Середовище впливає на журналістів. А журналісти можуть впливати на середовище, зокрема, на вирішення важливих для міста питань?

Кожен журналіст має владу слова. Його чують багато людей. Є байка про алкоголіка та журналіста, які потрапили до пекла. Спочатку під казаном, де сидів алкоголік, полум`я було сильним, а під казаном, де видів журналіст, слабким. Але згодом все помінялось. Коли журналіст запитав, у чому справа, йому відповіли, що за алкоголіка моляться рідні та йому прощаються гріхи, натомість журналіст брехав, розпалював ворожнечу, а люди його досі читають, і тому його гріхи помножуються. Тому журналіст повинен думати про те, як його слово впливає на суспільство. Бо вплив цей дуже великий, і журналіст повинен пам`ятати, яка на ньому величезна відповідальність.

Журналіст повинен висловлювати свою думку чи його задача – об`єктивно передавати інформацію, відсторонюючись від власної позиції?

Є різні ситуації. Якщо журналіст пише про те, у чому він не є компетентним, він має просто передати інформацію. Якщо він знається на питанні – він може висловити свою позицію.

Якій тематиці у ЗМІ Ви надаєте перевагу?

Перш за все тій, що стосується бізнесу та економіки.

Якої інформації про життя у Вінниці Вам бракує?

Доречніше говорити про те, що інформації занадто багато. Занадто багато інформації пустої та нікому не потрібно, натомість мало глибокої аналітики та інформації, що викликає позитивні відчуття, надихає. Ми бачимо багато подій, які дратують людей, які розпалюють конфлікти між прошарками суспільства – і цієї інформації забагато. А тієї, що примирює людей, бракує.

Журналісти не повинні писати про конфлікти чи вони дуже багато приділяють їм уваги?

Вони дуже багато приділяють їм уваги. І коли журналіст збирається щось написати, він повинен подумати, як це вплине на людей. Якщо це дратує, викликає злобу, заздрість, осуд когось, я вважаю, що потрібно утриматися від донесення такої інформації. Якщо інформація надихає на гарні вчинки, сприяє єдності суспільства, цим треба займатися.

Чи доводилося вам звертатися до журналістів із проханням написати або поширити якісь матеріали?

Дуже часто, оскільки компанія не лише займається бізнесом, а й впроваджує соціальні проєкти.

Чи відчували або відчуваєте ви тиск із боку влади або політичних сил?

Так. У 2015 році був конфлікт із Вінницькою ОДА внаслідок того, що посадовці зловживали грантовими коштами, була невеличка інформаційна війна. Тому я знаю, як працює влада, як доноситься це до суспільства. І вінницькі ЗМІ повністю викривлювали інформацію та були на боці влади, натомість центральні ЗМІ та загальнонаціональні передавали більш-менш об`єктивну інформацію.

Чи писали про Вас особисто чи Ваш бізнес замовні матеріали негативного характеру?

Так.

Чи потрібно проводити у Вінниці журналістські розслідування?

Безперечно.

На яку тематику?

Перш за все – корупція з використанням бюджетних та грантових коштів.

Чи готові Ви підтримувати незалежних журналістів у якості експерта, або партнера, або фінансово, або іншим чином?

Так. Інформаційно та експертно з питань ведення бізнесу, інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності, також можу бути експертом в релігійній тематиці.

 

Інтерв’ю проводилось у рамках проєкту «Впливаймо на владу разом» за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Програми Партнерства в галузі мас-медіа в Україні (UMPP)

 

Поділитися:

Катерина Баркалова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds