Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Черговий етап боротьби за землю під «Вінницяфармацією», зміна власника землі під маєтком «Кумбарі» та 35 мільйонний кредит під заставу міського транспорту – березнева сесія вінницької міськради

Черговий етап боротьби за землю під «Вінницяфармацією», зміна власника землі під маєтком «Кумбарі» та 35 мільйонний кредит під заставу міського транспорту – березнева сесія вінницької міськради

На черговій сесії вінницькі депутати мають дозволити внести зміни до Положень, Програм, Статутів у зв’язку зі зміною назви вінницької громади, віддати в заставу банку міські трамваї «Вінвей», забрати землю під маєтком «Кумбарі» у Департаменту охорони здоров’я, «роздати» комунальну  землю громадянам та підприємцям.

За розпорядженням міського голови сьома сесія вінницької міської ради 8 скликання відбудеться завтра, 26 березня 2021 року, о 10.00 годині в залі засідань міської ради. На розгляд сесії виносяться 78 питань порядку денного та різне.

Серед них депутати мають затвердити звіти щодо виконання сільських бюджетів приєднаних населених пунктів, заслухати хід виконання Комплексної правоохоронної програми на 2019-2021 роки, та надати дозвіл на отримання кредиту «Вінницькій транспортній компанії».

 

Кредит в 35 мільйонів під заставу тролейбусів, автобусів, трамваїв

Багато проектів рішень пов’язані зі змінами в Статути, Положення, Програми, рішення, що стосуються входження територій сіл та зміни назви нашої громади – “Вінницька міська об’єднана територіальна громада” на “Вінницька міська територіальна громада”.

Зокрема таку зміну буде внесено в «Комплексну програму розвитку міського пасажирського транспорту на 2018-2023 роки». Крім цього в Програму мають додати пункти про оновлення рухомого складу. Так у 2021 році планується виробництво 10 тролейбусів з автономним ходом на загальну суму 70 мільйонів гривень.

З міського бюджету на це буде виділено 35 мільйонів гривень. Ще 35 мільйонів – планують взяти в кредит на 5 років в «Укргазбанку». Як бачимо з в питанні 44 порядку денного депутати розглянуть можливість надання дозволу КП «Вінницька транспортна компанія» на отримання цього кредиту під заставу майна компанії з 19 пунктів – тролейбусів, автобусів, трамвайних вагонів «Вінвей». Також за рахунок коштів взятих в «Укргазбанку» за договором фінансового лізингу планується закупити 10 міських газових автобусів великої місткості. Вартість автобусів у проекті не вказана. А до 2023 року заплановано модернізувати два тролейбусних вагони Т-4 та КТ-4 з пристосуванням до потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

Депутати «роздадуть» комунальну  землю громадянам

Депутати розглядатимуть земельні  питання у  55, 56, 57, 58 проектах рішень. Кожний з проектів містить десятки пунктів та підпунктів. У них йдеться про надання дозволів та відмов на розробку проектів землеустрою на відведення земельних ділянок у власність громадянам, передачі у власність ділянок, зміну цільового призначення. В більшості випадків ділянки дозволяють  отримати громадянам безоплатно за рахунок земель комунальної власності у випадках виконання рішень суду чи в межах уже існуючих домоволодінь. Відмовляють  – через ненадання графічних матеріалів та через невідповідність намірів містобудівній документації. Нагадаємо, що громада не має  доступу до актуального  Плану зонування, у який були внесені зміни у лютому 2020 року.

Цільове призначення у більшості випадків громадяни змінюють «з індивідуального садівництва» та «ведення особистого селянського господарства» на « для будівництва та  обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка)»

 

Міська рада не виконала рішення суду по землі під «Вінницяфармацією»

59 рішенням депутати мають надати дозвіл на проведення експертно-грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення, що перебуває у користування ТОВ “Компанія “Бізнесторгінвест”. Спір за цю ділянку триває з  2018 року. Мова йде про земельну ділянку за адресою Соборна 9, що знаходиться під закинутою будівлею «Вінницяфармації».

Таке рішення депутати мають прийняти на виконання  чергового рішення суду. Окружний адміністративний суд міста Києва від 26 червня 2020 року  у справі №640/5877/19 своїм рішенням зобов’язав Вінницьку міську раду прийняти рішення щодо надання дозволу  ТОВ “Компанія “Бізнесторгінвест”  на купівлю земельної ділянки, яка розташована на вулиці Соборній, 9,  де знаходиться нерухомість цього підприємства. Але міськрада не виконала це рішення суду.

Тому Окружний адміністративний суд міста Києва 24 лютого 2021 року прийняв чергове рішення. Цим рішенням визнано протиправною бездіяльність Вінницької міської ради, що полягає у не прийнятті рішення по суті заяви (клопотання) Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Бізнесторгінвест»  від 14.11.2018 року б/н «Про передачу у власність шляхом викупу земельної ділянки за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, б. 9». Зобов`язано Вінницьку міську раду прийняти рішення по суті заяви  у строки, встановлені законом.

Нагадаємо, що про цю будівлю на Соборній 9, та «туалетну» схему за якою збирались віддати під нею землю площею 0,0819 га ми писали у розслідувані «Чергова земельна схема у Вінниці: «таблеточки», готель та бізнес-леді». У ньому йдеться про те, що майже двадцять соток землі у центрі Вінниці міська влада збиралась віддати під готель за вдосконаленою «туалетною схемою» двом підприємицям, які володіли лише трьома двохсотими від загальної площі будівлі. Це 231,6 метрів квадратних недобудованих майстерень. Ця ж будівля була об’єктом антикорупційної екскурсії, яку ми проводили в кінці жовтня 2019 року.

Спір по встановленню меж земельної ділянки за адресою Соборна, 9  у квітні 2018 року розглядала  комісія міської ради з розгляду земельних спорів, яка діє на підставі положення затвердженого рішенням виконкому. Спір полягав у не погоджені меж цієї ділянки суміжним землекористувачем  ТОВ «Компанія БІЗНЕСТОРГІНВЕСТ», в оренді якого земля під фармацією була до квітня 2015 року. Комісія погодила межі ділянки без присутності представників ТОВ «Компанія БІЗНЕСТОРГІНВЕСТ».

Адреса у цієї ділянки Соборна, 9, а от площа ділянки уже не 0,1938 га, як планувалось у 2017 році, а лише 0,0819 га. За інформацією з держгеокадастру, земельна ділянка під закинутою будівлею фармації площею 0,1938 га й досі перебуває у комунальній власності та знаходиться в оренді у ТОВ «Компанія БІЗНЕСТОРГІНВЕСТ». А готель будуватимуть на сусідній земельній ділянці за цією ж адресою.

Джерело: Вінниця.Інфо

В травні  2019 року депутати  міської ради погодили звіт про експертну грошову оцінку та затвердили вартість земельної ділянки площею 0,0819 га у розмірі 642 915 тисяч гривень. Станом на 16 травня 2019 року вартість одного квадратного метру землі в центрі міста становила 785 гривень. Ще до рішення сесії, виконком Вінницької міської ради погодив проектування за адресою Соборна, 9  п’ятиповерхового готелю.

 

Землю під маєтком  «Кумбарі» заберуть у медичного департаменту

У третьому додатку 62 питання знаходиться проект рішення про передачу у постійне користування КП “Агенція муніципальної нерухомості” земельної ділянки  площею 0,3828  га  для будівництва та обслуговування закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги за адресою Оводова, 1 у зв’язку з добровільною відмовою попереднього користувача Департаменту охорони здоров’я.

Мова йде про земельну ділянку, на якій знаходиться дореволюційний Будинок лікаря Новінського , який відомий більш як “маєток Кумбарі”,  Ця будівля є в переліку Закону України «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Цей ж маєток був об’єктом антикорупційної екскурсії, яку ми проводили в кінці жовтня 2019 року.

Донедавна тут розташовувалась дитяча поліклініка. Коли ж персонал закладу, маленькі пацієнти та їх батьки нарешті дочекались проведення ремонту, поліклініку перевели в приміщення будівлі неподалік, де зокрема, розміщувався міський гастроцентр.

А в маєток заселилась приватна структура ТОВ “ЖЕО”. Один з колишніх засновників та бенефіціарів – дружина директора обласного комунального підприємства “Вінницяоблводоканал” Олександра ЧернятинськогоВалентина Чернятинська.

ТОВ “ЖЕО” неодноразово був у центрі уваги журналістів через дуже низьку орендну плату, яку сплачувало підприємство за користування цим дореволюційним маєтком – за 1471,2 квадратних метри комплексу будівель –  за місяць лише 26 копійок.

Між департаментом комунального майна Вінницької міського ради та ТОВ «ЖЕО» 26 вересня 2019 року був підписаний черговий договір оренди на цю будівлю до 31 грудня 2019 року. Цього разу ТОВ «ЖЕО» за договором мало сплачувати за місяць оренди  34 077,67 гривень.

Цей договір оренди не був продовжений, тому ТОВ «ЖЕО» у січні 2020 року переїхало на вулицю Генерала Арабея, 2А . Прийом громадян проводиться на вулиці Лялі Ратушної, 22А у Центрі Обслуговування.

Тоді ж, у січні, рішенням міської ради комплекс будівель навколо маєтку внесли в перелік об’єктів інвестування

У затвердженій Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року серед переліку інвестиційних проектів та об’єктів для потенційного приватно-публічного партнерства значиться “Готель “Доктор Новінський” і парк Кумбари” за адресою:Оводова,1. Цей проект передбачає створення туристично-відпочинкової локації, яка включатиме обладнання сучасного готельного комплексу з конференц-залами, облаштування скверу Кумбари та реконструкцію сходів Артинова з відновленням переправи на півострів Бригантина.

 

У мікрорайоні “Академічний” збудують лікарню?

64 питанням планується включити до переліку земельних ділянок комунальної власності, які виставляються на земельні торги окремими лотами, вільну від забудови ділянку площею 59 соток. Цільове призначення ділянки – для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги За кадастровою картою бачимо, що ділянка розташована у мікрорайоні “Академічний”.

Передбачається, що ділянка буде передана в оренду на  10 років. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки – 1 254 474,07 гривень. Стартовий розмір річної плати за користування земельною ділянкою в розмірі річної орендної плати – 10% (125 488 гривень). Однією з умов оренди є дотримання цільового призначення ділянки, тобто на ділянці мають  збудувати заклад охорони здоров’я.

Головне фото: Анастасія Демянчук

Публікація створена у рамках проекту центрів громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізовується у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program» та Посольства Королівства Нідерланди в Україні. Зміст цієї статті є авторським та не обов’язково збігається з позицією донорських організацій.

 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds