Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Вінничани вимагатимуть від НКРЕ змінити типовий договір з постачання електроенергії, бо вважають його кабальним

Вінничани вимагатимуть від НКРЕ змінити типовий договір з постачання електроенергії, бо вважають його кабальним

Вінничани закидали директорку ТОВ “Енера Вінниця” незручними питаннями, звинуватили у брехні та розголошенні персональних даних. Дві години поспіль тривали відкриті громадські обговорення щодо постачання електроенергії вінничанам новим надавачем послуг, дочірнім підприємством ПАТ “Вінницяобленерго” ТОВ “Енера Вінниця”, створеним влітку минулого року на виконання вимог Закону України “Про ринок електричної енергії України”.

У громадських обговореннях, організатором яких стала Коаліція громадських організацій Ліга НІКА, взяли участь близько 80 вінничан, начальник відділу досліджень і розслідувань Вінницького тервідділення АМКУ Валентина Одобецька і директорка ТОВ «Енера Вінниця» Ганна Пістружак. Оскільки обговорювали цього разу питання постачання електроенергії вінничанам новим надавачем послуг, більшість запитань і, звісно, експресії мешканці міста адресували єдиній представниці цієї компанії — директорці підприємства Ганні Пістружак.

Громадські діячки голова ГО “Філософія серця” Юлія Грига та голова асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова ознайомили присутніх із типовим договором, який фактично нав’язують вінничанам. А також запропонували зміни до типового договору, які напрацювала робоча група, до складу якої увійшли юристи і правовики. Всі напрацювання озвучили під час обговорень. За результатом зібрання робоча група надішле звернення до національного регулятора у сфері енергетики, НКРЕ, з вимогою внести зміни до типового договору. Організатори заходу не виключають, що напрацювання вінничан застосують на всеукраїнський загал, і вдосконаленим типовим договором користуватимуться і в інших містах України.

Які ж саме зміни запропонували внести члени робочої групи, і які прогалини є у типовому договорі? Юлія Грига і Ельвіра Мрясова ознайомили присутніх із ключовими з них.

Ключовий момент №1

Зараз

Наразі у договорі відсутня норма відповідності.

Пропонується

Включити такий пункт як якість електричної енергії.

– Відповідно до державного стандарту якість електроенергії в мережі має бути 220 вольт з допуском +-10%. Ми хочемо аби саме ця норма була зафіксована у договорі у розділі “якість” договору на постачання, – зауважила Юлія Грига.

Ключовий момент №2

Зараз

В договорі споживач розраховується з постачальником, тобто з ТОВ “Енера Вінниця” за електроенергію за цінами, що визначені відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією.

– Ми не розуміємо, що таке комерційна пропозиція, – каже Ельвіра Мрясова. – Можливо, це якесь недопрацювання. Бо комерційна пропозиція — це не для побутових споживачів, ми так вважаємо, а для підприємницької діяльності.

Пропонується

Споживач розраховується з постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються цим договором, але, що не перевищує тариф, встановлений регулятором.

Ключовий момент №3

Зараз

За цим договором споживач має здійснювати оплату у строк, визначений рахунком, який може бути не меншим п’яти робочих днів з моменту його отримання споживачем.

– Ми не розуміємо, як має споживач чи компанія-постачальник підтвердити, що споживач отримав цей рахунок, – коментує типовий договір Ельвіра Мрясова. – Кожному під підпис недоцільно, в свої електронні кабінети заходять не всі і ми не завжди заходимо у свої електронні кабінети.

Пропонується

Оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем не пізніше 20-го календарного дня після закінчення розрахункового періоду.

– Тобто місяць споживали електроенергію, до 20 числа ви зобов’язані за неї розрахуватись, – пояснює Ельвіра Мрясова.

Ключовий момент 4

Зараз

Протягом трьох днів від дати, коли постачальнику стало відомо про нездатність продовжувати постачати електроенергію споживачу, він зобов’язується проінформувати споживача.

Пропонується

Протягом трьох днів від дати, коли постачальнику стало відомо про нездатність продовжувати постачати електроенергію споживачу, він зобов’язується письмово повідомити про це споживачів та відповідні органи місцевого самоврядування.

– Тому що це надзвичайна ситуація і місцеві органи влади мають на це реагувати, – прокоментувала пані Ельвіра.

Ключовий момент 5

Зараз

Постачальник має право звернутися до оператора системи з умовою про відключення об’єкта споживача електропостачання у випадку порушення споживачем строків оплати за цим договором. У тому числі, за графіком погашення заборгованості.

Пропонується

Постачальник має право звернутись до оператора систем з вимогою про відключення об’єкту/споживача від електропостачання у випадку систематичного, тобто не менше чотирьох випадків протягом року, безпідставного порушення споживачем строків оплати за цим договором. У тому числі, за графіком.

– В законодавстві є така норма, що коли ми як споживачі порушуємо 4 рази умови договору, нам можуть відключити електроенергію. Ми хочемо, щоб ця норма була прописана. Не просто, що ми порушили один раз і нам відключили електроенергію, а діяли відповідно до законодавства, – пояснює Ельвіра Мрясова.

Ключовий момент 6

Зараз

Постачальник відшкодовує споживачу збитки, понесені споживачем у зв’язку із припиненням постачання електроенергії споживачу оператором системи на виконання неправомірного доручення постачальника в обсягах, передбачених ПРРЕЕ (Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Пропонується

Постачальник відшкодовує споживачу збитки у зв’язку із припиненням постачання електричної енергії, а також постачанням електроенергії, що не відповідає державному стандарту, в розмірі фактичних збитків споживача.

– Ми хочемо, аби відшкодування, коли йдуть, приміром, стрибки в мережі, були фактичні, – зауважує голова асоціації ОСББ Вінниччини. – Якщо в мене згорів холодильник, то, я, вибачте, хочу відшкодування своїх понесених збитків, а не по якихось 250 гривень.

Ключовий момент 7

Зараз

Цей договір укладається на строк, зазначений у комерційній пропозиції, яку обрав споживач та набирає чинності з моменту погодження споживачем заяви про приєднання, яка є додатком 1 до цього договору та сплаченого рахунку квитанції постачальника.

– Оскільки цей договір на комерційній основі, входить в дію закон про комерційний облік, а ТОВ “Енера Вінниця” не є комунальним підприємством, а є товариством приватного права, ми не бачимо необхідності в заяві-приєднанні, що йде додатком до договору, – коментують члени робочої групи.

Пропонується

Цей договір укладається строком на один рік з дати його підписання сторонами та набирає чинності з моменту його підписання сторонами і автоматично пролонгується на цих самих умовах на такий же термін, якщо сторони не повідомляють письмово про наміри щодо припинення цього договору.

– Якщо ми не повідомляємо один одного за 30 днів, як того вимагає Господарський Кодекс України, то договір автоматично пролонговується, – пояснила Ельвіра Мрясова та зазначила, що робоча група пропонує додати до договору й те, чого у ньому взагалі немає. А саме, що всі зміни до цього договору здійснюються виключно на підставі їх письмового погодження сторонами.

– Не можемо ми одноосібно вносити зміни без взаємного письмового попередження та погодження, – зауважила з цього приводу Ельвіра Мрясова.

Комерційна пропозиція і публічність інспекторів

У типовому договорі, який наразі пропонують підписати всім побутовим споживачам, є додатки і комерційна пропозиція. Однак на думку робочої групи, на відміну від додатків комерційна пропозиція для побутових споживачів недоречна.

– Ми пропонуємо, щоб ціна послуг, які здійснює ТОВ “Енера Вінниця”, крім продажу, постачання, можливо, перевірка, виклик інспектора, – щоб все це було чітко прописано в додатку до договору, – прокоментувала Ельвіра Мрясова. – Крім того, там було прописано, що споживачі сплачують пеню у розмірі 3% річних. Але ми вважаємо, що пеню потрібно прописувати відповідно до закону про ЖКГ. А інфляційні витрати у 3% річних споживач має сплачувати тільки у разі рішення про це суду.

З приводу штрафних санкцій у разі несплати ми перенесли абзац з закону про ЖКГ, який передбачає не більше 0,1% кожного дня і не перевищуючи 100%.

Ельвіра Мрясова також зауважила, що робоча група продовжить свою роботу. Запросили громадські активістки до співпраці і директорку ТОВ “Енера Вінниця” Ганну Пістружак. Свої зміни до типового договору можуть пропонувати і вінничани.

– Сподіваюсь, що пані Ганна нас підтримає, так як договором передбачено, що до нас додому мають приходити інспектори постачальника, то було б досить непогано, якби на сайті ТОВ “Енера Вінниця” був перелік цих представників з фотографіями. Щоб ми могли їх ідентифікувати. Щоб це не були якісь самозванці і ми не переймались, чи ми ту людину впустили в дім. Це на перспективу, – запропонувала Юлія Грига. – Ми пропонуємо внести це або окремим додатком до договору або, щоб на сайті ТОВ “Енера Вінниця” з’явився такий розділ.

Прокоментувала правки і пропозиції громадськості і керівниця постачальної компанії пані Ганна Пістружак.

– Було б добре, якби я бачила ці правки хоча б на декілька годин раніше. Бо ви ці правки пропонуєте внести до типового договору, затвердженого Постановою національного регулятора. Тому слід звертатися не до постачальника, який є ліцензіатом і порушення умов ліцензії для нього значить цю ліцензію втратити, а до Національного регулятора.

Деякі правки я не бачу підстав відмовлятись, бо вважаю, що чинним законодавством ці правки вже відображені. Можливо, вони не явно висловлені в договорі. В такому випадку, ми можемо якимось чином, додатковими угодами або ж змінити той документ, який вам не подобається, а мені подобається. І в комерційній пропозиції чітко прописати ці умови, щоб розуміти, як саме ми будуємо свої відносини, – висловила свою думку з цього приводу директорка ТОВ “Енера Вінниця”.

– З деякими правками я абсолютно не згодна, оскільки мова йде про принципово різні речі, – зауважила пані Ганна. – Наприклад, ви говорите чотириразове порушення, а для мене це чотиримісячна відстрочка в оплаті. Для мене людина чотири рази порушила умови договору — це людина чотири місяці не сплатила ні копійки.

– Давайте визначимось, скільки разів, – запропонувала Юлія Грига. – Два, три?

– Я не розумію, чому ми говоримо про те, скільки разів людина порушила, – зауважила Ганна Пістружак. – Переважна більшість, понад 90% відключень побутових споживачів, це відсутність оплати.

– Якщо неповіренний лічильник, можуть відключити? – уточнювали учасники слухань.

– У побутового споживача не можуть.

— Хто має право робити повірку лічильника?

– Якщо лічильник на балансі передавальної організації, це має робити передавальна організація. Тобто на сьогоднішній день оператор системи розподілу – це ПАТ “Вінницяобленерго”, – роз’яснила директорка компанії. – Якщо ми хочемо скоригувати цей договір, без заперечень будемо розглядати. З частиною зауважень я згодна. Я вважаю, що вони в законодавстві вже відображені. Якщо потрібно явно прописати їх у взаємовідносинах, то це питання взаємовідносин. Такі норми є. Якщо ми говоримо про принципові зміни у типовому договорі, з постачальником ви не домовитися. Ніхто не буде ризикувати своєю ліцензією.

Структура тарифу, офшори і точка розподілу

Поступово градус напруги у залі, де відбувались слухання, зростав.

– Нас вводять в оману в частині того, що не може бути змінена типова угода, – зауважив голова ГО “Голос народу” Віктор Малиновський. – Типова угода може бути змінена за згоди обох сторін. Є істотні умови, які не можуть мінятися, а все інше – тільки за згоди сторін.

– Ми зараз якраз шукаємо ті зміни, які можуть бути відображені, – намагалась понизити градус напруги Юлія Грига. – Наша задача – максимально відстояти права споживачів, а пані Ганна відстоює зараз свої права.. За підсумками нашого зібрання ми плануємо прийняти протокольне рішення і надіслати до НКРЕ, що вінничани вимагають внести зміни в типовий договір. Тому що це створює зайві проблеми не тільки нам, як споживачам, але й постачальнику. Тому, якщо ми знайдемо сьогодні компромісне рішення, то потім його масштабуватимуть на всю Україну.

Втім, Віктор Малиновський продовжував:

– З 1 січня всі угоди, які були на подачу електроенергії, вважаються недійсними. Вважаються ким недійсними? ТОВ “Енера Вінниця”. Кожен з вас отримав заяву про приєднання. В заяві написано, підписали ви її чи не підписали, якщо ви сплатили хоча б копійочку за січень місяць, ви вже приєдналися до тієї угоди, яку вони розробили разом з НКРЕКП.

Ми знаємо, що Енера — це офшорна компанія, – продовжував свій виступ вінницький активіст. – Директор живе взагалі в Болгарії. Ми зробили порівняльну таблицю і в цій таблиці чітко видно, що сьогодні права людей намагаються звузити і залишити лише одні обов’язки. Щоб люди терпіли, а хтось заробляв на нові яхти через офшорні компанії.

Віктор Малиновський озвучив напрацювання, які розробив разом зі школою старших по будинках. Насамперед, це питання, що стосується точки розподілу постачання електроенергії до лічильника споживача.

– Від точки розподілу буде залежати, хто обслуговуватиме загальнобудинкові мережі, – зауважив він. – По-друге, в цій угоді не сказано, що повірка та пломбування лічильника здійснюється за рахунок постачальника послуг. І третє, технічне обслуговування загальнобудинкових мереж також не прописано. Тому ми напрацювали свої пропозиції. Ці пропозиції ми готуємо на НКРЄКП, як і типові договори. І будемо вимагати, щоб люди почали платити вам тільки після того, коли підпишуть таку угоду. Якщо вони хочуть потрапити у кабалу, то нехай платять без угоди.

На що Ганна Пістружак зауважила, що зацікавлена передати обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Особливо, якщо за це не потрібно буде платити.

– Це з тарифів ми платимо. Не обманюйте, – зауважив голова ГО.

– В мене немає такої поганої звички обманювати, – прокоментувала звинувачення директорка компанії постачальника. – Я досить непогано знаю структуру тарифу і обслуговування внутрішньобудиноквих мереж. Особливо якщо це ОСББ і ЖЕКи, на сьогоднішній день, це в тариф не входить.

Голова ОСББ Таїса Миколаївна попросила показати структуру тарифу.

– Ми можемо побачити, що туди входить і не буде спору.

– Я не готувала її, – відповіла Ганна Пістружак. – На сьогоднішній день, якщо ми хочемо побачити структуру тарифу, достатньо відкрити постанову НКРЕ. До кожної постанови йшла повна розшифровка. Це офіційні дані, які є у публічному доступі.

Модератори зібрання запропонували розмістити інформацію про структуру тарифу на сайті “Енера Вінниця”. На що Ганна Пістружак запевнила присутніх, що вже у понеділок із цією інформацією можна буде ознайомитись на сайті підприємства.

Прощавай, розрахункова книжка

Питання оплати послуг, а точніше проблеми, які сьогодні виникли із нею, викликали в учасників слухань найбільше обурення. Вінничанин Олександр, присутній на зібранні, назвав прямим порушенням прав споживачів неможливість сплатити за електроенергію за розрахунковими книжками з першого січня.

– Ви зрозумійте, що ці папірці, які надсилає ЦМСУ з вигаданими, фантастичними показниками лічильника, які ніколи ніхто не перевіряє, які сплачують тільки тому, що 70% людей на субсидіях чи на пільгах, це пряме порушення прав споживачів. Це обтяжливо.

У відповідь директорка компанії зазначила, що поки що електронний кабінет не працює, але є сподівання, що до першого березня він запрацює і споживачі зможуть вносити ті покази, які вважають за доцільне і формувати рахунок. Крім того, як запевнила пані Пістружак, у 26 районах і у Вінниці вже відкриті центри обслуговування, де за допомогою операторів можна сформувати рахунок за своїми показами і отримати відповідний рахунок.

– Єдиним випадком, коли ми відмовляємося надати покази, може бути, коли в мене є покази розподільчої компанії, що на вашому лічильнику покази 3 тисячі, а споживач звертається і просить дати рахунок на 2 500, тобто на 500 кіловат годин менше, то вибачте, такого рахунку ми не даємо, – уточнила між іншим директорка компанії-постачальника послуг.

Втім учасники слухань апелювали, що у Вінниці 150 тисяч побутових споживачів і ЦМСУ виставляє рахунки за вигаданими цифрами, які ніхто ніколи не перевіряв. Вони не виключають, що так само робитиме і нова компанія.

– У вас там кілька вивісок, приміщення, в якому три столи з непідключеними комп’ютерами, ніякого програмного забезпечення. Яким чином? Що саме? Які послуги ви надаєте? Кому? Ви не надаєте електроенергію конкретному власнику квартири, будинку. Чому? Це фантастика, – обурювався пан Олександр.

– Три оператори в нас було півтора тижні тому. Зараз сидять 19 операторів, 19 комп’ютерів, – відповіла на свій захист директорка.

– Пані Ганно, скажіть, як споживачі можуть зараз сплатити за електроенергію, – уточнювала Ельвіра Мрясова. – Вони хвилюються, оскільки бояться відключень за несплату.

– Починаючи з понеділка буде розіслано рахунки по всій області, – повідомила директорка “Енера Вінниця”. – По Вінниці і Вінницькому району в нас 140 тисяч споживачів. У нас договір Друк єдиного рахунку і наша стаття “Енера Вінниця” – це нарахування в рахунках єдиного рахунку.

Вона також повідомила, що за адресами, які не обслуговуються центрами МСУ рахунки надсилатимуть поштою разом з рахунками області.

– З березня усі ОСББ і житлові організації рахунки на попередні розрахунки за наступний місяць отримувати не будуть, – повідомила Ганна Пістружак. – Рахунки будуть виставлятися першого числа по закінченню місяця з відповідним терміном проплати. Це відповідає правилам роздрібного ринку і ми вибачаємося, бо ми фізично не встигаємо внести зміни, щоб коректно відобразити дані. Зверніть увагу, ви не отримали попереджень, ми не проводили відключень.

Чиї електрощитові і внутрішньобудинкові мережі

Низку зауважень озвучили під час зібрань представники вінницької Школи старших по будинках.

– Текст договору не відповідає діяючим нормативним документам, – вважає представник цієї Школи Олексій Анатолійович. – Згідно Конституції ми з вами всі зобов’язані виконувати постанови Кабміну. Спосіб надання послуг з електропостачання дає нам закон про ЖК послуги. В цьому законі йдеться, що технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж здійснював до сьогодні постачальник електричної енергії. Ці витрати входили в тарифи. Ми пропонуємо цей пункт залишити, оскільки до цього часу так і відбувалось.

Наступний момент — це обслуговування електрощитових, – продовжував Олексій Анатолійович. – Всі обслуговування здійснюються за рахунок тарифу міською облелектромережею. Зараз в нас постачальник змінився і в договорі має оговорюватись, хто має це робити тепер.

І ще один момент, як в наших індивідуальних договорах будуть враховуватись загальнобудинкові витрати на електроенергію?

Він також звернув увагу присутніх на свіжий документ, Наказ Міністерства енергетики від 24 січня, під назвою “Характер видів робіт”, де є перелік видів робіт, які входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем електропостачання електроенергії у житлових будинках.

Ганна Пістружак з цього приводу повідомила, що попри те, що постачальник універсальної послуги отримує кошти за обидва види послуг – розподіл і постачання електроенергії, будь-який споживач має підписувати два договори. І всі питання технічного обслуговування, всі питання лічильників — це питання розподільчої компанії, якою є, була і залишається ПАТ “Вінницяобленерго”.

На терезах два закони: чи був розголос персональних даних

Олексій Анатолійович також зауважив, що ТОВ “Енера Вінниця” фактично розголосила персональні дані як його особисті, так і всіх присутніх у залі.

– Ви грубо порушили закон про захист персональних даних. Хто дозволив вам взяти мої персональні дані і персональні дані всіх тут присутніх, викинути їх у відкриту пошту у вигляді нічим не закритого листа? Рахунки на квартири розсилають без персональних даних, а ви цей закон порушуєте.

Однак пані Пістружак порушення закону про захист персональних даних у діях компанії, якою керує, не вбачає.

– Ми говоримо не про закон про ЖКГ, а про закон про ринок постачання електроенергії. Тому я керуюся нормами саме цього закону, – апелювала вона. – Заява про приєднання є додатком до Постанови 312 НКРЕ. Відповідно до закону про ринок електроенергії персональні дані нам передали від попереднього постачальника електроенергії. Нормами цього закону дозволяється одноразова передача цієї інформації юридичній особі, що названа універсальним постачальником цих послуг на цій території.

Однак відповідь директорки присутніх не задовольнила:

– Закон є закон, а рішення НКРЕ — це підзаконний акт і не більше.

Поділитися:

Тетяна Куц

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

2 Коментарі

  • Дмитро

    Офшори потрібно заборонити законом.

  • Наталия

    1. Почему в квитанциях не проставлен номер “особового рахунку”.
    2. Какой договор заключила компания ” Вінниця ентера” с банками, что теперь при оплате за электроэнергию необходимо платить комиссию?

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds