Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

Віце-прем’єр Кістіон – політичне замовлення чи реальний кримінал?

Віце-прем’єр Кістіон – політичне замовлення чи реальний кримінал?

Новина про те, що співробітники СБУ виявили та задокументували механізм привласнення коштів державного та місцевих бюджетів чиновниками  комунальних підприємств Вінницької області, організований одним із Віце-прем’єр-міністрів України, з’явилася на офіційному сайті відомства близько 19 години в п’ятницю, 5 липня. Орієнтовно через три години повідомлення зникло з сайту та ФБ-сторінки. Чекаємо відповідь на запит з офіційним  роз’ясненням цього випадку.  В цей час журналісти Агенції дослідили фото докази, які були оприлюднені  прес-центром СБУ та знайшли інформацію, яка привела до віце-прем’єра. Кістіона. Але він каже, що непричетний.

 

Код підприємства “МІКС ЛАЙТ-2”

На одній з  світлин з печатками, що під час обшуків вилучили правоохоронці, можна розгледіти  код ЄДРПОУ одного з підприємств – 42342855. За інформацією аналітичної системи YouControl, цей код належить  ДОЧІРНЬОМУ ПІДПРИЄМСТВУ  “МІКС ЛАЙТ-2” ТОВАРИСТВА ЗОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “МІКС ЛАЙТ”.

Засноване підприємство одинадцять місяців тому і має статутний капітал п’ять тисяч гривень. Жодного тендеру поки що не виграло. Керівник підприємства – Вадим Бондар – ймовірно син Валентини Бондар – сестри Володимира Кістіона. Крім того, син Володимира, Дмитро Кістіон вказує Валентину Бондар у своїй декларації за 2018 рік

 

Один із засновників материнського підприємства ТОВ “Мікс Лайт”–  син віце-прем’єра Володимира Кістіона – Дмитро. Зареєстрували ТОВ “Мікс Лайт” у приміщенні по Гліба Успенського, 55, частина якого перебуває на балансі КП “Вінницяоблводоканал”.

Товка була заснована  у листопаді 2016 році з статутним капіталом у тисячу гривень, а за 2017 рік уже виграла тендерів на майже на півтора мільйона гривень. У 2018 році – уже на понад п’ятдесят мільйонів 300 тисяч гривень. У серпні 2018 року Дмитро Кістіон вийшов із засновників ТОВ “Мікс Лайт”, а за два місяці до цього слідче управління ГУ НП України у Вінницькій області розпочало  кримінальне провадження, фігурантами якого стали службові особи  ТОВ “Мікс Лайт” і  КП “Вінницяоблводоканал”.

 

Кримінальне провадження

Частина 3 ст.191 КК України “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб“. У судовій ухвалі від 25 вересня 2018 року йдеться про те, що   упродовж 2018 року між КП «Вінницяоблводоканал» та ТОВ «Мікс Лайт» було  укладено договір підряду на суму 1372690,04 гривень.  Предметом договору є робота з реконструкції ділянки напірного каналізаційного колектору .

Слідчі  встановили, що службові особи ТОВ «Мікс Лайт» підробили офіційні  документи  на підставі яких проводилась реконструкція і не виконали договірні зобов’язання, заволодівши коштами. Крім того, проведеним аналізом ряду державних закупівель, які проводило КП «Вінницяоблводоканал» упродовж 2017-2018 років було встановлено, що єдиним учасником та переможцем у них визнано ТОВ «Мікс Лайт», кінцевим бенефіціарним власником якого є ті ж самі службові особи комунального підприємства.

 

Мільйонні тендери

Замість Дмитра Кістіона до складу засновників та бенефіціарів ТОВ “Мікс Лайт”  увійшов одесит Валерій Чобану. А підприємство, не зважаючи на кримінальне провадження, продовжило заробляти на тендерах.

За інформацією бази даних і системи аналітики публічних закупівель ProZorro Clarity Project, з травня 2018 року ТОВ “Мікс Лайт” виграло: 23 тендера від Департаменту міського господарства ВМР на суму у 65,5 мільйонів грн.; 2 тендера Департамента капітального будівництва ВМР на 10,3 млн грн; 3 тендера КП “Вінницяоблводоканал” на 5,1 млн грн; 6 тендерів Управління житлово-комунального господарства та комунальної власності Хмільницької міської ради на 1,9 млн грн. І ще 6 тендерів на суми, менші мільйона гривень. Загалом, підприємство – переможець у 44 закупівлях на суму 92 мільйона 978 тисяч грн.

ТОВ “Мікс Лайт” було генпідрядником багатьох масштабних ремонтів та реконструкцій, що відбувались у Вінниці. Зокрема, займалось реконструкцією мереж водогону по вул. Д.Нечая за 7 млн грн, каналізації по вул. Гонти за 12,4 млн, каналізаційного колектору по вул. Д.Нечая за 8,4 млн грн. та по вул. Скалецького за 2,2 млн. Будувало каналізаційні мережі в мікрорайоні «Старе місто» вартістю 35 млн грн.; каналізаційну насосну станцію по вул. Луговій за 2,6 млн грн.; проводило термомодернізацію дитсадочка №42 за 12,5 мільйонів.

 

“Хронічні» переможці

Система аналітики публічних закупівель Clarity Project “прив’язує” до ТОВ “Мікс Лайт” ще низку фірм та ФОПів. Вони теж “хронічні»  переможці тендерів Вінницької міськради.

Наприклад ТОВ “Енергоагроімпекс” перемогло у 265 закупівлях на загальну суму 126 мільйонів 464 тис грн. 218 закупівель підприємство отримало від Департаменту житлового господарства ВМР. Підприємство займається у Вінниці майже всім – від встановлення пандусів, ремонту вентиляційних каналів, підпірних стін та заміни віконних та дверних блоків до капремонту асфальтобетонного покриття прибудинкових територій, спортмайданчиків та утеплення фасадів будинків.

До 2017 року керівником ТОВ “Енергоагроімпекс” був нинішній керівник ТОВ “Мікс Лайт”Загіка Віталій Михайлович.

ТОВ “Новобуд” – робить капітальний ремонт парку по вул. Незалежності в м. Ямполі вартістю майже півтора мільйона грн; ремонт приміщення міської ради в м. Ямполі за 385 тис грн; ремонт будівлі ямпільського будинку дитячої та юнацької творчості за 925 тис грн.

ФОП Ірина Устінова – робить капітальний ремонт амбулаторії с. Вінницькі Хутори Вінницького району за 980 тис грн, а також ремонтує покрівлі житлових будинків, підїзди, контейнерні майданчики, інженерні мережі, фасади, огорожі, тощо. Вона почала працювати у 2016 році і вже перемогла у 21 закупівлі на суму 4 мільйона 787 тис грн.

Бізнес-партнери Дмитра Кістіона по ПП “Подільський каменяр” Володимир  Степаненко та Михайло Янченко є засновниками та керівниками кількох фірм, які теж заробляють на держзакупівлях і мають підряди від департаментів ВМР та комунальних підприємств, в тому числі – “Вінницяоблводоканалу”.

 

Дохід декларантів

Аналітична система YouControl, серед пов’язаних з ТОВ “Мікс Лайт” осіб вказує і двох суб’єктів декларування  –  першого заступника начальника Комунального підприємства “Вінницяоблводоканал”, Дмитра Кістіона та його дружину Заступник начальника служби містобудівного кадастру   Департамент архітектури та містобудування Вінницької міської ради Ірину Кістіон. В своїх деклараціях вони  вказали прибуток отриманий від ТОВ “Мікс Лайт” як “Дохід від надання майна в оренду”. Ірина Кістіон задекларувала 45 тисяч гривень, а Дмитро Кістіон – 212 тисяч гривень. Яке саме майно вони здавали в оренду – не вказано.

 

 

Кістіон: політичне замовлення

6 червня віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон написав на своїй сторінці у Фейсбук:

«Вчора у ЗМІ з’явилася інформація про звинувачення одного з віце-прем’єрів у розкраданні державних коштів. Журналісти окремих видань згадують моє прізвище, тому вимушений реагувати.

Це не що інше, на мою думку, як політичне замовлення, до якого залучені ще призначені колишнім президентом Петром Порошенком кадри Служби Безпеки України. Бо жодних проваджень щодо мене не проводилося!!! Метою, швидше за все, є намір прибрати мене з передвиборчого поля, враховуючи мої високі шанси пройти до нового парламенту. Це не подобається моїм опонентам зі старої команди БПП.  Замовність цієї провокації доводить і те, що в соціальних мережах новини про дещо дивну ситуацію поширюються через пабліки під грифом «Реклама», а на підігріві працює ціла армія ботів….»

Також Кістіон звернувася у своєму пості  до керівництва СБУ з проханням провести службове розслідування щодо цієї ситуації та зробити необхідні кадрові висновки.

Тим часом, як повідомляв у публікації, що зникла, прес центр СБУ, триває досудове розслідування.

 

Читайте також:

Життя по-вінницьки. Бастіон Кістіона

На будинку по Соборній, 101 пов`язана із сином віце-прем`єра фірма заробить понад півмільйона гривень

Водогін у Вінниці реконструюватиме фірма, пов`язана з сином віце-прем`єр-міністра України

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds