Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

ДІЙ!-Вінниця презентували аналіз передвиборних програм партій, що балотуються до Вінницької міськради

ДІЙ!-Вінниця презентували аналіз передвиборних програм партій, що балотуються до Вінницької міськради

У рамках проекту центрів громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізовується у 5-ти містах України  – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь  за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки та Посольства Королівства Нідерланди в Україні,  аналітики центру громадського контролю «ДІЙ!-Вінниця» проаналізували передвиборні програми  політичних партій, які висунули своїх кандидатів у депутати Вінницької міської ради  на місцевих виборах 2020 року.

Взагалі  таких партій 18. Але  «ДІЙ!-Вінниця» проаналізував лише програми політичних партій, які за   результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 1-13 вересня серед мешканців Вінниці, долають 4 відсотковий бар’єр  – це  «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Батьківщина», «Партія Вінничан».

Ми розпочали роботу з того, що ще до офіційного оприлюднення на сайті ЦВК спробували отримати ці програми від територіальної виборчої комісії та самих партій у відповідь на запит щодо доступу до публічної інформації .

Згідно ст.49 Закону «Про місцеві вибори», виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного волевиявлення. Інформація, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів є відкритою, тобто відноситься до публічної.

Відповідь від територіальної виборчої комісії  надійшла оперативно та в повному обсязі.

Відповідь з передвиборною програмою надійшла лише від «Партії Вінничан», “Європейська Солідарність” та «Свобода».

За методологією, розробленою Мережею Центрів громадського контролю «Дій!», ми перевірили  чи є в передвиборній  передвиборних програмах  пункти , які не є в повноваженнях депутата міської ради (відповідно до Законів України “Про статус депутатів місцевих рад” та “Про місцеве самоврядування в Україні”), чи немає потенційного посягання на права людини чи інших  дискримінаційних пунктів, зробили загальний огляд пропозицій по різних  сферах: економіка, екологія, безпека, соціальна сфера, місцеве самоврядування, інфраструктура, культура, молодь і спорт.

Хочемо акцентувати увагу на тому, що ми не давали жодних  суб’єктивних оцінок  негативних чи позитивних чи коментарів стосовно передвиборних програм, лише констатували факти.

Але, не зважаючи на це, стикнулися з передвиборною маніпуляцією, яку здійснила «Партія Вінничан» на основі нашого аналізу їхньої програми. Вони опублікували статтю, у якій написали, що експерти позитивно оцінили їхню програму.

З хорошого, жодна з програм не містить потенційного посягання на права людини чи інших  дискримінаційних пунктів.

А от з повноваженнями депутатів місцевих рад не розібрались у трьох з шести проаналізованих програм.

Передвиборна програма «Батьківщини», крім того, що розрахована на область, а не на місто,  містить багато пунктів, які не є в повноваженнях депутатів місцевої ради: реформування всієї системи муніципального менеджменту, організація всеукраїнського референдуму; про заборону продажу сільськогосподарської землі; створення взаємоузгодженої системи реформування житлово-комунальної галузі; оптимізація структури органів державної влади і місцевого самоврядування; забезпечення нового та системного підходу з розвитку молодіжного руху, що здійснюється в законодавчій, виконавчій, судовій сферах; проголошення території місцевих громад вільними від грального бізнесу шляхом заборон створення гральних закладів в них.

Передвиборна програма «Європейської Солідарності» адаптована під місцеві вибори, але містить інформацію  про продовження реформи децентралізації, адміністративно-територіальної реформи, які здійснюється на національному рівні та не є в повноваженнях депутатів місцевих рад.

Передвиборна програма  Політичної партії «Опозиційна  платформа – За життя»  містить  багато пунктів, які не є в повноваженнях депутатів місцевої  ради,  а саме: захистити інтереси громад на рівні країни, знизити тарифи, зупинити продаж землі, відновити економіку, повернути мир в Україну, відродження України як сучасної, індустріальної держави з високим рівнем науково-технологічного розвитку, конкурентною промисловістю, високими соціальними стандартами й рівнем життя громадян; передати податки від місцевих підприємств в місцевий бюджет; скасувати податок на прибуток;  забезпечення населення газом українського видобутку; захист медиків від медичної реформи; запровадження податкових канікул для малого і середнього бізнесу.

Нам і самим було найважче аналізувати програми саме на відповідність обіцянок  повноваженням депутатів місцевих рад, оскільки пункти  які прописано, як бачення, намагання, сприяння, особлива увага та інші не конкретні обіцянки не можна розглядати, як порушення Закону.

До прикладу, «Партія Вінничан» у своїй програмі, яка також подана на місто, а розрахована на область, вказує, що контроль над депутатами – це подолання корупції . За законом депутати місцевих рад мають контролювати дії чиновників, але з іншого боку – кожна партія має контролювати своїх депутатів і це лише бачення шляху подолання корупції.

У цій же програмі прописано «Створення фермерських і селянських господарств із виробництва тваринницької і овочево-ягідної продукції з їх переробкою на місці». Це також не відноситься  до повноважень депутатів місцевих рад, але з іншого боку, якщо припустити, що такі господарства можна створити у формі комунальних підприємств, тоді це цілком відповідає повноваженням.

У «Батьківщини» є пункт про заборону грального бізнесу, це не є в повноваженнях депутатів місцевих рад, але ряд обласних центрів з подачі цієї партії прийняли такі рішення на місцевому рівні. І вони вважаються діючими, навіть якщо порушують Закон доти, доки їх ніхто не оскаржив у суді та не довів їх незаконність.

Спільне у передвиборних програмах  різних партій у різних містах нашої мережі – це декларативність намірів, гасла, констатація фактів,  бачення, сприяння, намагання, а не конкретні обіцянки з механізмом їх виконання.

Слово популізм у своїх аналітичних матеріалах ми не вживали і не маємо права цього робити, оскільки це є оціночне судження.

У вінницьких передвиборних програмах найбільше конкретних обіцянок в партій «Слуга народу» та «Українська стратегія Гройсмана».  

 

Тепер порівняємо пункти програм партій по різних сферах: 

 

Із офіційними програмами політичних сил, які балотуються на місцеві вибори 25 жовтня 2020 року можна ознайомитися на сайті ЦВК.

Публікація створена у рамках проекту центрів громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізовується у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program» та Посольства Королівства Нідерланди в Україні. Зміст цієї статті є авторським та не обов’язково збігається з позицією донорських організацій.

 

 

Поділитися:

Інга Фляжнікова

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds