Звіти
Про нас
Контакти
Запропонувати новину

«Лунапаркова» ділянка Центрального парку Вінниці не стане парковкою для майбутнього офісного центру

«Лунапаркова» ділянка Центрального парку Вінниці не стане парковкою для майбутнього офісного центру

На громадських слуханнях, що відбулися 7 листопада, було презентовано змінений проект забудови -«Багатофункціонального комплексу за адресою вул. Магістратська», що знаходиться впритул до Центрального міського парку Вінниці. У графічних матеріалах уже немає інформації про те, що. на місці заасфальтованої ділянки парку, на якій зазвичай розміщувались атракціони, що приїздили до Вінниці, планується зона парковки. Інформацію, що «лунапаркова» ділянка залишиться парком підтвердили і вінницькі чиновники.

У суботу, 7 листопада одночасно у декількох локаціях міста відбулись громадські слухання щодо будівництва багатофункціонального комплексу у Центральному парку Вінниці.  Громадське обговорення щодо можливості розташування  «Багатофункціонального комплексу за адресою вул. Магістратська», почалось 06 березня 2020 року, а самі громадські слухання переносились декілька раз у зв’язку з карантинними обмеженнями.

За попередньою реєстрацією, яка проводилась онлайн, зареєструвались понад 60 осіб. Планували задіяти чотири локації – дві в арт-галереї «ІнтерШик» та дві в Креативному просторі «Артинов». Але безпосередньо у слуханнях взяли участь 43 мешканця Вінницької ОТГ, тому кількість локацій скоротили.

На початку слухань модераторка, головний спеціаліст відділу адміністрування системи якості департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради Ольга Ситник представила доповідачів -представників відповідних департаментів міської ради, Центрального парку ім. М. Леонтовича, ініціатора, інвестора та розробників документації.

За результатами обговорення, 40 учасників підтримали можливість будівництва багатофункціонального комплексу по вулиці Магістратській, в Центральному парку. Двоє утримались, один голосував проти.

 

Асфальт, лавки та освітлення

Ще під час громадського обговорення, до департаменту правової політики та якості Вінницької міської ради надійшло лише дві пропозиції від громади. Одну з них надіслав ЦГК «ДІЙ-Вінниця». Нагадаємо, ми надали свої пропозиції та зауваження, ґрунтуючись на аналізі презентації проекту забудови, відповідей  на запити та публікаціїй ЗМІ. Центр запропонував залишити Центральний парк Вінниці громаді без забудови готельного комплексу та запобігти подальшому зменшенню його території. У разі, якщо все ж таки забудова відбудеться, ми попросили зобов’язати інвестора замінити вуличне освітлення, асфальтне покриття та лавки для відпочинку по всій території парку.

Нагадали, що в 2012 році був проведений міжнародний  архітектурний конкурс, у якому переміг проект реконструкції Центрального парку Вінниці, що передбачав викуп містом ділянок, які перебувають у приватній власності.  На цьому місці за проектом планувалась парковка та господарський двір парку.

Присутня на слуханнях представниця інвестора Олена Ямпольська прокоментувала зачитану пропозицію від ЦГК «ДІЙ Вінниця»:

– В першу чергу ми розглядаємо можливість благоустрою навколишньої території парку. Що стосується всередині парку – асфальтних доріжок, ліхтарів і так далі – так, це дійсно можливість, яку ми готові розглянути, але я розумію, що, якщо я зараз скажу однозначно так – я буду зобов’язана це виконати. А для того, що це виконати, можливо прийдеться переробити проект генплану парку і все це перетвориться у величезний проект. А раптом мені парк не дозволить цього, бо щоб змінити лампу чи лавку потрібно змінити його внутрішній вигляд? Тому так, однозначно, ми готові розглядати це питання, ми будемо вносити інвестиції. Але я не готова говорити про об’єм робіт, і перераховувати на сьогодні кожну лампу – сказала Олена Ямпольська.

Питання інвестугоди прокоментував з іншої локації заступник міського голови Сергій Матусяк.

– Я просив би, коли будуть формуватись кінцеві рішення по громадських слуханнях, усі моменти, які були обговорені, були відображені у тому числі як стартові позиції. – сказав заступник міського голови.

Сергій Матусяк попросив директора департаменту комунального господарства та благоустрою Володимира Ніценка та дирекцію парку сформувати технічне завдання чи бачення розвитку благоустрою, щоб міська рада змогла провести консультації перед укладанням інвестиційної угоди.

 

На «Лунапарковій» ділянці «передумали» паркуватись

В оголошенні про початок громадських обговорень у березні було розміщено презентацію проекту готельно-ресторанного комплексу «NEW», який планують забудувати  на території, що знаходиться впритул до Центрального міського парку Вінниці. Саме там, в графічних матеріалах журналісти знайшли, що на місці заасфальтованої ділянки парку, на якій зазвичай розміщувались атракціони, що приїздили до Вінниці з інших міст та країн, планується зона парковки.

Ми попросили у запиті надати викопіювання з Генплану, яке містить інформацію про чіткі межі парку. У графічних матеріалах, що ми отримали, побачили, що на них за межі парку винесена «луна-паркова» ділянка, нинішній господарський двір з майстернею атракціонів та нинішня платна автостоянка.

На громадських слуханнях, що відбулись 7 листопада на слайді «Схема транспортно-пішохідних зв’язків», ця інформація була уже змінена. Тепер зону парковки планують залишити на тому ж місці, де вона знаходиться на даний момент.

На громадських слуханнях ми попросили прокоментувати директора департаменту земельних ресурсів Вінницької міськради Сергія Кушнірчука, яка все таки «доля» чекає на «лунапаркову» ділянку.

– Проектування ведеться поза межами земельної ділянки, про яку ви згадали. На тій земельній ділянці, яка використовується і знаходиться на балансі КП «ВінницяЗеленбуд», і де в минулому розміщувався «лунапарк»- на цій земельній ділянці проектування не відбувається, тобто будівництво об’єкту не планується. Більш того, можу сказати, що ми плануємо, щоб саме комунальне підприємство, яке є балансоутримувачем території нашого  парку отримало, відповідно до рішення розпорядника – міської ради, дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. І ця територія, про яку ви згадали – включена в процес проектування. Тобто, то – класично парк, і та територія не задіяна у цьому процесі. – прокоментував директор департаменту земельних ресурсів Вінницької міськради Сергій Кушнірчук.

 

А де закінчується парк?

Нагадаємо, що Центральний парк міста Вінниці є парком пам’яткою садово-паркового мистецтва загально-державного значення. Пам’ятку затвердили ще у 1977 році Постановою колегії державного комітету Ради Міністрів УРСР по охороні природи.

У 2012 році наказом Міністерства екології та природніх ресурсів України затвердили Положення про парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

А у 2011 році Державне управління охорони навколишнього природнього середовища України зареєструвало охоронне зобов’язання в якому міське комунальне підприємство в особі його директора Ігора Любовського  дає зобов’язання щодо забезпечення режиму охорони та збереження парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Центральний парк відпочинку ім.Горького» (нині ім.М.Леонтовича).

 

 

Хто і що будує

Проект розробляло ПП «Альфа-Портал». За словами архітектора проекту Олександра Шевчука, багатофункціональний комплекс «NEW» стане новим входом до парку зі сторони вулиці Магістратської. Основна частина будівлі буде офісами для IT-компаній, а кілька останніх поверхів віддадуть під тризірковий готель у якому житимуть “айтішники”.

Усередині будівлі планується внутрішній дворик-атріум з прозорою покрівлею. На вулиці буде паркінг на 198 місць. Для будівництва комплексу застосують ряд технологічних рішень: зелений парк на даху, підземний паркінг, електрозарядки для транспорту, власна вітроелектростанція.

На слуханнях представник інвестора Олена Ямпольська, відповідаючи на запитання одного з учасників повідомила, що майбутній комплекс не планують відгороджувати від Центрального парку «глухим» забором, як варіант може бути «жива» огорожа.

Замовником будівництва майбутнього комплексу є власник земельних ділянок, підприємство «КАО-Холдінг». Його керівником та власником є Вадим Швець.

– В 2009 році відбулось переоформлення, власником фірми після батька став я. Після цього у нас постало питання про те, що необхідно рухати даний проект. Була витрачена велика кількість часу, а часу на «подумати» все таки у мене було. Після чого ми знайшли інвестора, з яким у нас співпали цілі і погляди. По скільки, місце унікальне по своїй природі, ми хотіли би поставити та об’єкт, який би відповідав цьому місцю. Тобто, щоб він був у своєму роді унікальний, і разом з тим створював магнетизм у місті. І створював ті ж самі робочі місця. – розповів директор компанії «КАО-Холдінг» Вадим Швець.

За інформацією системи YouControl, ТОВ «КАО-Холдінг» засноване у 2008 році. Статутний капітал підприємства у червні 2020 року зріс на один мільйон і становить 4 мільйони 780 тисяч гривень, але у власності нуль об’єктів рухомого і нерухомого майна. Основний вид діяльності компанії — Будівництво житлових і нежитлових будівель. У 2009 році  ТОВ «КАО-Холдінг» за двома договорами отримав в оренду п’ять земельних ділянок комунальної власності площею 0,2166 га громадського призначення та 0,0832 га комерційного призначення за рішенням міської ради. Інші земельні ділянки, що потрапляють під забудову знаходяться у приватній власності фірми.

 

Хто інвестор?

На громадських слуханнях не було зрозуміло, хто виступає інвестором будівництва. Тому, у відповідь на запитання журналіста, представниця інвестора Олена Ямпольська назвала компанію, яка збирається вкласти кошти в будівництво. Це відома в Україні консалтингова компанія «Українська Торгова Гільдія» (UTG).

За інформацією аналітичної системи YouControl, підприємство, юридична назва якого ТОВ “Ю.ТІ.ДЖИ.” було створене у 2011 році. Основний вид діяльності – агентства нерухомості. Фірма має один мільйон гривень статутного капіталу.  Проте, на офіційному сайті фірми вказано, що компанія була у 2001 році та 18 років  надає послуги в сфері комерційної та житлової нерухомості — консалтинг, девелопмент, брокеридж, управління, розвиток та аудит нерухомості.

У відкритих джерелах журналісти знайшли, що представниця інвестора Олена Ямпольська є головним проектним менеджером девелоперської компанії «DC Evolution».

За інформацією аналітичної системи YouControl, юридична назва цієї компанії ТОВ “Драгон Еволюшн” зі статутним капіталом у 100 гривень. Фірма була створена у грудні 2012 року. Основний вид діяльності – Консультування з питань комерційної діяльності й керування. Засновниками фірми є беніфіціарний власник Андрій Рижиков, який є уповноваженою особою в ТОВ “Ю.ТІ.ДЖИ.”, Партнерство з обмеженою відповідальністю «ДІСІ ЕВОЛЮШН» з адресою у Лондоні та Вадим Непоседов – президент компанії «Українська Торгова Гільдія» та беніфіціарний власник обох фірм.

На офіційному сайті компанії «Української торгової гільдії» у 2019 році повідомляли, що президент девелоперської компании «DС Evolution» Ігор Мельник придбав долю в статутному капіталі  «Української торгової гільдії»  (UTG), а також увійшов в правління компанії на посаду віце-президента в 2016 году. В 2019 році компанії переїхали у спільний офіс.

Для консалтингової компанії «Українська Торгова Гільдія» (UTG) майбутнє будівництво стане не першим проектом у Вінниці. Компанія розробила візуалізацію майбутнього ТРЦ «Brigantina», що на півострові «Бригантина».

Також, на офіційному сайті компанії, в розділі «актуальні пропозиції» вказано ще два проекти у Вінниці. Один з них – будівництво другої черги ТРЦ «Мегамолл», директором та власником якого є депутат міської ради Андрій Андреєв.  

Інший проект – реконструкція колишнього торгового центру «Дастор» також був пов’язаний з Андрієм Андреєвим. Після ребрендингу колишній торговий центр вже з новими власниками, перетвориться в багатофункціональний комплекс – ТРЦ «The Small».

 

Читайте також:

Майже половина території комплексу, що планують збудувати впритул до Центрального парку Вінниці, знаходилась в межах «червоних ліній»

Забудову готельно-ресторанного комплексу у Центральному парку Вінниці планують уже дванадцятий рік

З «луна-паркової» ділянки Центрального парку Вінниці планують зробити парковку, а ресторан «Імперіал» віддати інвестору

Публікація створена у рамках проекту центрів громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізовується у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program» та Посольства Королівства Нідерланди в Україні. Зміст цієї статті є авторським та не обов’язково збігається з позицією донорських організацій.

 

Поділитися:

Анастасія Демянчук

Writer & Blogger

Considered an invitation do introduced sufficient understood instrument it. Of decisively friendship in as collecting at. No affixed be husband ye females brother garrets proceed. Least child who seven happy yet balls young. Discovery sweetness principle discourse shameless bed one excellent. Sentiments of surrounded friendship dispatched connection is he. Me or produce besides hastily up as pleased. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)

Lillian Morgan

Endeavor bachelor but add eat pleasure doubtful sociable. Age forming covered you entered the examine. Blessing scarcely confined her contempt wondered shy.

Ми в Instagram

Погода
Edit Template

Останні новини

  • All Post
  • Інтерв'ю
  • Аналітика
  • Анонси
  • Без рубрики
  • Журналістам
  • Журналістські розслідування
  • Звіти
  • Корупція в історії
  • Новини
  • Новини партнерів
  • Проекти
  • Регіональні
  • Сприяння підзвітності та прозорості в центральній Україні
  • Суспільство
  • Центр громадського контролю ДІЙ! (м. Вінниця)
© 2024 Вінницька агенція журналістських розслідувань. Всі права захищено.

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds

Відскануйте qr-код

або перейдіть за посиланням

https://www.privat24.ua/rd/send_qr/liqpay_static_qr/qr_1af699b97eed41db9701ae006df34f46

This will close in 0 seconds